Home Gospodarstvo Todorići u strahu: Vjenčani kum Ivan Crnjac zna – baš sve!

Todorići u strahu: Vjenčani kum Ivan Crnjac zna – baš sve!

SHARE
Mladi menadžer od obiteljskog miljenika postao Pedro, Gazda ga krivi da mu je minirao kredit

Čovjek koji je vodio financije u Agrokoru, koji je bio najbolji prijatelj i vjenčani kum mladog Ante Todorića, mogao bi biti pokajnik čiji će podaci i iskazi veliku istragu protiv Ivice Todorića dovesti do finala. Ova se tvrdnja pronijela zagrebačkim kuloarima u trenutku kad je Todorić objavio jedan od svojih postova na blogu, u kojem je Crnjca izrijekom povezao s ekipom iz austrijske investicijske kuće CAIB koja je, po njemu, radila “za rušenje Agrokora”.

Crnjac je, naime, bio zaposlenik te austrijske kuće, baš kao i njegov kadar Vlado Bošnjak, kojeg je 2016. doveo u Agrokor. Ivan Crnjac je, dakle, ključni čovjek kojeg Todorić smatra odgovornim za početak svoje katastrofe. Ili kako on to naziva, nasilnog preuzimanja Agrokora od interesne skupine povezane s Martinom Dalić i Ante Ramljakom. Kao glavni financijaš, Crnjac je trebao u studenom 2016. godine ugovoriti sindicirani kredit kod zapadnih banaka od čak 300 milijuna eura.

Sve je propalo, nema kredita, nema spasa

Plan je bio da taj novac Agrokor iskoristi za daljnje preživljavanje i kupovinu vremena do IPO-a (inicijalne javne ponude) u ljeto ove godine. IPO je bio slamka spasa, jer bi onda prodjelom udjela u prehrambenim, zdravim kompanijama Todorić osigurao novce za vraćanje daljnjih obveza 2018. godine, među kojima je čuveni kredit od 530 milijuna eura koji je dignuo za preuzimanje Mercatora.

Ivan Crnjac | Author: Sanjin Strukić/PIXSELLSANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Kredit, kao što znamo, nije dobiven, a to je bio okidač za sve ono što je uslijedilo. Todorić smatra da mu je Crnjac u tom trenutku okrenuo leđa i bojkotirao kredit. Dakle, ne smatra sebe krivim, nego Crnjca kojeg optužuje da se uvezao s ljudima iz bivšeg CAIB-a (Creditanstal Investment Bank), u kojem je nekad radio i Ramljak. Upravo “dečke iz CAIB-a” Todorić vidi kao glavne urotnike koji su ga detronizirali (zajedno s Vladom) kako bi osigurali sve poluge moći u Agrokoru.

Crnjac je bio dio ekipe, nedvojbeno zagrebačke zlatne mladeži, koja je s Todorićevom djecom bila izuzetno bliska, gotovo nerazdvojna. I njegova sestra Daniela Gajski je najbolja prijateljica Ive Balent, a otac im je Božo Crnjac, zagrebački ugostitelj, koji je u privatizaciji devedesetih uzeo tvrtku Splendid, tvrtku koja je u svojem vlasništvu imala čak 38 zagrebačkih lokala, pa i dva kultna – možda i najpoznatija zagrebačka restorana – Dubravkin put i Okrugljak.

Iznajmljivao za 20 tisuća maraka mjesečno

Božo Crnjac je 1998. odlučio Dubravkin put iznajmiti slavnom kuharu i dubrovačkom ugostitelju Zdravku Perčinu za golemih 20.000 maraka mjesečno (kasnije je smanjio najamninu na 15.000), ali je sve neslavno propalo kad su kamatari, kod kojih se Perčin zadužio, počeli iznositi stolce iz restorana. Navodno se radilo o dugu od 500.000 eura, a Perčin se kasnije žalio da se morao zaduživati jer je s Crnjcem imao lihvarski ugovor.

Perčinova kći i glumica Jelena, unatoč svemu, ostala je dio kruga u kojem su, uz mladog Crnjca, bili i njezina najbolja prijateljica, pokojna Ivana Hodak, i njezin tadašnji dečko Ivor Vucelić (i njega je mlađi Todorić doveo u Agrokor, ali se nije proslavio menadžerskim vještinama), Čermakova kći Andrea, Iva Balaban, Karla Kaić, Severina… To je društvo voljelo cajke, putovanje privatnim Todorićevim avionom (kažu da je Iva tražila da se troškovi goriva ipak podijele), odmor na Baliju ili Maldivima, a znali su se svi naći i na Todorićevoj jahti.

Ni Ivan Crnjac nije u menadžerskim krugovima u Agrokoru doživljavan kao ozbiljan i stručan menadžer, ali se znalo da je silno poslušan, dobar s Gazdinom djecom i da sve njegove odluke, zapravo, dolaze od vrha. Ante Todorić i Crnjac s obiteljima, suprugama i djecom bili su gotovo nerazdvojni. I samo mjesec dana prije izbijanja afere proveli su na Havajima, navodno pokušavajući dogovoriti golemi sindicirani kredit za spas.

Znalo se tad, dakako, da ih stišću grozni dugovi, ali su – kažu njihovi prijatelji – svejedno unajmili kuću za 5000 eura tjedno. Osim na Havajima, ljetovali su i u Hrvatskoj, o njihovu ludovanju na jahti postoje i videozapisi, a priča se i o ljetovanju u Primoštenu, gdje obitelj Crnjac ima spektakularnu Vilu Fortunata (iznajmljuju je za 8400 eura tjedno).

Ante Ramljak | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELLMIRANDA ČIKOTIĆ/ PIXSELL

Do vile su s jahtama dolazili i Todorići, ali nisu ih mogli privezati, žalili su se mještani reporterima 24sata, pa objasnili da je zbog toga još 2008. Crnjac betonirao dio obale i napravio privezište. Naravno, bespravno. Inspekcija je zatvorila gradilište, ali mol nije srušen, nego i dalje presjeca obalu.

Krstarenja Jadranom za prijatelja i kuma

Na kraju sezone 2015. godine Crnjčevi kreću u veliko rušenje te na mjestu stare vile grade puno veću i luksuzniju. Crnjac je posebnu ulogu imao i u krstarenju na Todorićevoj jahti, o čemu smo opširno pisali u Experssu, kad su otkrivene snimke njihovih zabava. U ljeto 2006. Ante Todorić i Crnjac zabavljali su se na tri jahte, potrošivši gorivo vrijedno najmanje 200.000 kuna.

Snimke pokazuju da su se veseli Todorići i njihovi kumovi te prijatelji dobro zabavljali. Jede se i pije. Ničega ne fali dok mala flotila plovi srednjim Jadranom. Na snimkama se često čuje Ante Todorić. On zabavlja društvo, snima suprugu i djecu. Upravlja jahtom. Nije ništa manje angažiran ni njegov kum Ivica Crnjac. Bivši financijski direktor Agrokora najbliži je prijatelj starijeg Todorićeva sina. Često je u kadru, pogotovo dok se jede.

Društvo na jahtama aktivno provodi vrijeme. Zavlače se u morske špilje, uživaju u uvalama s poznatim restoranima. Ukratko, guštaju. Ivica Crnjac voli se snimati i govoriti u kameru. I komentirati što se zbiva okolo. Na jahtama su i skiperi koji se bave navigacijom te rade kao mornari kako bi gosti mogli uživati u godišnjem odmoru. Posjećuju se restorani, puno se jede. Pravi ljetni hedonizam.

Crnjac je, logično, u svim kontaktima s istražiteljima dosad govorio da je sve radio po nalozima Todorićevih, a priča se da raspolaže detaljnom dokumentacijom o spornim poslovima. Uostalom, on je bio član Agrokorove uprave i izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala. Imao je ovlasti da angažira najjače konzultantske tvrtke. A njih se mora vrlo, vrlo skupo platiti.

Nije čudno da je Ivica Todorić sad pokrenuo monumentalnu operaciju, kakva još u Hrvatskoj nije viđena, da se obrani od mogućih optužbi. I dok su postovi koje objavljuje na blogu (pa i čitava ta kvazimedijska kampanja) predmet podsmijeha u ozbiljnim krugovima koji se bave PR-om i kriznim komuniciranjem, priča o odvjetnicima koje konzultira i angažira zvuči znatno ozbiljnije.

Ivica Todorić | Author: Boris Ščitar/ PIXSELLBORIS ŠČITAR/ PIXSELL

Tako je navodno već boravio i u Londonu, gdje je razgovorao s jednim od najuglednijih pravnih stručnjaka za sve vrste arbitražnih sporova Arifom Hyderom Alijem iz američke kuće Dechert LLP, koji samo sat svojega rada naplaćuje 1200 funti. Naravno, ne treba Todorić strahovati samo od onoga što će istražiteljima govoriti Ivan Crnjac. Tu je i Todorićeva najbliža suradnica, vjerna Ljerka Puljić, koja doista zna sve o kompaniji i poslovanju.

S gradovima sređivala zemljišta za Konzum

No, kažu upućeni, teško da će mu ona okrenuti leđa. Zato se u DORH-u više uzdaju u informacije koje ima Piruška Canjuga, bivša članica uprave Agrokora, čiji se suprug Zlatko, nekoć znan kao HDZ-ov Cezar, bavio velikim biznisom sa smećem, točnije starim papirom i reciklažom, a onda je proizvodio i papirnate vrećice.

Bračni par Canjuga je silno bogat, ali oboje puno i znaju. Piruška je bila zadužena za razvoj Konzumovih prodajnih mjesta, a mnoga su sagrađena na zemljištima do kojih se došlo zamjenom s gradovima i općinama. Mnoge su od tih operacija rađene po Bandićevu obrascu, dakle bile su nepovoljne za grad. Upućeni kažu da bi se tu mogla otvoriti prava Pandorina kutija kad počnu ispadati imena lokalnih moćnika koji su bili dio priče, a Piruška je to sve operativno vodila.No nema dvojbe da će se Todorić najteže braniti od revizorskih izvješća. On sad tvrdi da je nova uprava s Ramljakom i uz potporu Martine Dalić namjerno lažirala njegove bilance kako bi ga optužili za prijevare i strpali iza rešetaka, ali zna što mu se sprema, a to svjedoče i njegove objave. Primjerice, u jednoj svojoj objavi na blogu, danima prije nego što će revizorsko izvješće biti objavljeno, on tvrdi da će u revizorskim izvješćima stajati napomena “neprikazivanja stvarnog stanja poslovanja društva” te opaska “prijevara u poslovnom izvještaju”. Dakle, Gazda je detaljno bio upoznat sa sadržajem revizorskih izvješća prije njihova objavljivanja!

Pitanje je hoće li se istražitelji i revizori baviti i drugim elementima Todorićeva poslovanja, a ne samo lažnim napuhavanjem imovine, što je Todoriću služilo da zavara investitore. Jer revizija može bez problema konstatirati i da je koristio novac Agrokora u privatne svrhe jer je njime, primjrice, kupio vilu u Medveji za svoje ljetovanje, jahtu, helikopter, posuđivao za Kulmerove dvore… Podsjetimo da je Željko Kerum bio optužen za utaju tri milijuna kuna i morao je platiti kaznu jer je kupio samo jahtu na tvrtku, a onda je koristio u privatne svrhe. Da ne govorimo o poslovanju s mjenicama kojima su zaobilaženi svi zakoni.Todorić neće prezati od destabilizacije vladeTeško je zato očekivati da će se Todorić izvući. Ali njegovu eru treba odvojiti od izvanredne uprave na čelu s Antom Ramljakom i njihova poslovanja. Iako se Todorićeve objave često znaju graničiti s teorijom zavjere, a Vlada i izvanredna uprava čini sve da ih takvima i prikaže, Todorić ipak udara na “sive” zone u potezima Ramljaka i Vlade. Cilj mu je ponajprije da optužbe protiv sebe prikaže kao neutemljene, ali neće prezati ni od rušenja Vlade kroz potpunu destabilizaciju pozicija Dalić i Ramljaka.Izvanredna uprava je osigurala mir jer je na svoju stranu dobila dobavljače kojima je, na samom rubu zakona, ipak isplatila veliki dio staroga duga. Prvotno je to trebalo u zakonu biti samo iznimka. No Todorić upozorava na one operacije koje bi zaista mogle završiti štetom i tužbama za Hrvatsku.Činjenica je da se Ramljak doista okružio ljudima iz bivšeg CAIB-a s kojima je radio. Činjenica je i da će lešinarski fond Knighthead Capital proći izvrsno u cijelom procesu restrukturiranja Agkrokora. No Todorić povezuje te dvije stvari i upozorava na ono što je slabo poznato u javnosti. Središnje mjesto su optužbe da se pogoduje Knightheadu i da je sve unaprijed smišljeno kako bi oni profitirali, a posredno i Ramljak te Dalić.Uložili 80, a vratit će im 150 s kamatamaNeke stvari koje se spominju u kaznenoj prijavi protiv njih dvoje, ali se iščitavaju i iz Todorićevih postova, doista bude sumnju. Ključan je kredit od ukupno 530 milijuna eura koje je dalo “dvadesetak financijskih institucija”, među kojima je i američki Knighthead. Svi koji su dali novac imaju prioritet u 100-postotnom povratu, ali i pravo na puni iznos staroga duga za svaki euro koji su dali. Podsjetimo, svi ostali će veliki dio onoga što im Agrokor duguje morati otpisati.

Problem je u činjenici da je Knighthead kupovao obveznice (dakle dug) Agrokora po cijenama od 30 posto njegove vrijednosti, a sad će mu biti vraćen puni iznos. Radi se o neutvrđenom iznosu koji premašuje milijardu kuna. Pojednostavljeno, američki fond je kupio 100 kuna duga za 30 kuna. Zatim je dao još 50 kuna kredita. Na kraju će mu biti vraćeno 150 kuna i kamate, a uložili su tek 80 kuna. Naravno, na te iznose treba dodati po šest nula.Izvanredna uprava nikad nije objavila tko je točno dao taj kredit i tko će koliko zaraditi. Samo je objavljeno da su, osim fonda, tu i domaće banke poput Zabe, veliki investitori poput Morgan Stanleya. Ali potpuna je misterija tko će koliko zaraditi. U Agrokoru se na to pitanje pravdaju da su tzv. aranžeri samo Knighead i Zaba te da su oni dalje pregovarali s ostalima i potpisali kredit. Slično je i s upornim izbjegavanjem Vlade i Martine Dalić da odgovore tko je sve sudjelovao u izradi “lex Agrokora”.Svakako je to odvjetničko društvo Šavorić i partneri, ali su to i drugi uredi, čiji su ljudi kasnije postali savjetnici Ramljaku. Svu tu tajnovitost je Todorić iskoristio da upozori na netransparentno vođenje Agrokora, a podsjetimo, na to se požalio i Sberbank kao najveći kreditor.Ne žele reći tko je sve radio na Lex AgrokoruKnighthead i društvo su u povlaštenijem položaju kad dođe do nagodbe i imaju pravo na cijelu isplatu duga. A to otvara prostor za tužbe. Ne protiv Todorića, ne protiv Ramljaka osobno, nego protiv Vlade i proračuna koji svi mi punimo. Ako bi ih izgubili, svu štetu bi na kraju podnio proračun, odnosno hrvatski građani. “Rizik za Hrvatsku zbog načina na koji se vodi izvanredna uprava i zbog tog kredita za koji je založena i imovina Agrokora je neusporedivo veći”, kaže nam jedan konzultant koji prati cijeli proces u Agrokoru.Ruski Sberbank ne sudjeluje u procesu novog kreditiranja i već diže tužbe od Moskve do Londona. Sad Rusi i Todorić pušu u isti rog protiv američkih fondova i zapadnih banaka. Izvanredna uprava Agrokora na čelu s Ramljakom relativizira te potencijalne tužbe, a u neslužbenim razgovorima kažu da je opasnost jednostavno preuveličana i da se sve graniči s teorijom zavjere.

“Knighthead je kupio obveznice prije dolaska izvanredne uprave, pa je nebuloza iz kaznene prijave da su Ramljak i Dalić to omogućili. Također, da je sve plod puke teorije zavjere dokazuje i da roll up kredit od 530 milijuna eura uopće na početku nije bio planiran. Sberbank i postojeći kreditori su trebali dati 150 milijuna eura, Sberbank je javno potvrdio da će u tome sudjelovati, a onda su se predomislili za dva dana i ostale su samo domaće banke s 80 milijuna eura”, objašnjava nam osoba bliska Ramljaku.”U roll up kreditu od 530 milijuna eura mogao je sudjelovati tko god je htio. Čitavo vrijeme smo pozivali i Sberbanku da se uključi. Odobrilo ga je i vjerovničko vijeće, što je po zakonu”, zaključuje. Javnost još ne zna ni troškove vođenja izvanredne uprave i stotinjak novih ljudi koji su došli iz uglednih, ali skupih međunarodnih konzultanantskih kuća. Navodno je dosad otišlo više od 40 milijuna kuna samo za njihove plaće.