Home Društvo Novim Zakonom o braniteljima Hrvatska ispravlja nepravdu prema HVO-u

Novim Zakonom o braniteljima Hrvatska ispravlja nepravdu prema HVO-u

SHARE

Novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je u srijedu stigao u Hrvatski sabor, nakon 25 godina legalizira se HVO, piše Večernji list BH. Ako se ovaj prijedlog zakona usvoji, stečena prava pripadnika HVO-a u Republici Hrvatskoj bit će uvrštena u zakon i provodit će se, kao i do sada, sukladno međudržavnom sporazumu Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Naime, u svim dosadašnjim zakonima HVO se, kao legitimna komponenta Hrvatskih snaga, uopće nije spominjao, nego su stradalnici svoja prava (mirovina, zdravstvena zaštita i dječji doplatak) ostvarivali isključivo na osnovi međudržavnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

– Pripadnici borbenoga sektora HVO-a, državljani Republike Hrvatske, kojima je pravomoćnom odlukom nadležnog tijela Bosne i Hercegovine priznat status RVI po osnovi ranjavanja ili zatočeništva, imaju pravo na invalidsku mirovinu po ovom zakonu i propisu o mirovinskom osiguranju umanjenu za iznos osobne invalidnine koja im je priznata po pravomoćnoj odluci nadležnog tijela Bosne i Hercegovine, ako to pravo nisu ostvarili do stupanja na snagu ovoga zakona po ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članovi njihovih obitelji (Narodne novine – Međunarodni ugovori, broj 2/06). Pripadnici borbenoga sektora HVO-a, državljani Republike Hrvatske, kojima je pravomoćnom odlukom nadležnog tijela BiH priznat status RVI 100% I. skupine po osnovi bolesti ili ozljede, imaju pravo na invalidsku mirovinu po ovom zakonu i propisu o mirovinskom osiguranju umanjenu za iznos osobne invalidnine koja im je priznata po pravomoćnoj odluci nadležnog tijela BiH – stoji, između ostaloga, u zakonu.

Za najveći broj pripadnika HVO-a i njihovih obitelji, usvajanjem ovog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, u praksi se neće ništa promijeniti. Mirovine koje najteži stradalnici i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja HVO-a primaju već 20 godina će se proglasiti stečenim pravima, dok će ostala prava i dalje nastaviti koristiti u Bosni i Hercegovini (stambeno zbrinjavanje, invalidnina, tuđa njega i pomoć…).

Međutim, ima i onih kojima će primjena ovog zakona omogućiti izjednačavanje prava, odnosno ulazak u prava. Tako će stupanjem na snagu ovog zakona svi oni koji su to propustili u ranijem razdoblju (ranjeni, zarobljeni…) moći podnijeti zahtjev za ostvarenje određenih prava i ostvariti ih.

Novina je i podatak da će određena prava moći ostvariti i obitelji pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koji su počinili samoubojstvo, neovisno o tome u kojem razdoblju, a određena prava moći će ostvariti i obitelji pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koji su preminuli u razdoblju od 18. rujna 1991. do 23. prosinca 1996. godine.

Također, prema sadašnjoj verziji novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, predviđa se mogućnost nasljedstva mirovine. Odnosno, ako ratni vojni invalid premine, mirovinu će moći nastaviti primati obitelj. Treba naglasiti kako je riječ o prijedlogu zakona te njegovom prvom čitanju u Hrvatskom saboru. Kako će u konačnici zakon izgledati, tek treba vidjeti jer je najavljen veći broj amandmana na njega te je procedura usvajanja tek na početku.