Home Gospodarstvo Sezona mandarina: Količine male, cijena dobra, a razvojne strategije nema

Sezona mandarina: Količine male, cijena dobra, a razvojne strategije nema

SHARE

Očekuje se da će ovogodišnji urod mandarina biti puno manji u odnosu na prošlogodišnji. Veliki utjecaj na to imala je zima koja je uništila dosta stabala, a i činjenica da su prošlogodišnjim rekordnim urodom biljke iscrpljene i dolina Neretve je bila 80 dana bez kiše. Procjena je da je zbog toga stradalo preko 20% stabala, a ovisno o poziciji negdje i puno više.

Početna otkupna cijena je 3,80 kn po kilogramu

Prema nekim procjenama očekuje se između oko 35 % prošlogodišnjeg uroda, tj. oko 30 000 tona. Rane sorte nisu toliko nastradale koliko su kasnije sorte mandarina, pa će i sama sezona branja biti kraća. Ove godine rana sorta Zorica sadrži vrlo visok udio šećera što nije uobičajeno za tu vrstu i to će utjecati na maloprodajnu cijenu.

Otkupna cijena na početku sezone je po informacijama otkupnih centara 3,80 kn/kg za kalibre 1, 2 i 3 što je u odnosu na lanjskih 2,50 – 2,90 kn/kg dobra cijena.

Prodaja u idućim mjesecima trebala bi se odvijati bez većih problema. Većina otkupljene mandarine ići će u izvoz, a ostatak na domaće tržište. Glavna izvozna tržišta su Slovenija, Poljska, Češka, Slovačka, Velika Britanija…

Nedostaje strateško planiranje uzgoja mandarina

Veliki problem u uzgoju mandarina u Neretvi je, uz rascjepkanosti proizvodnih parcela, nedostatak strateškog planiranja: nema centralne točke koja vrši nadzor nad uzgojem sadnica, planiranjem sadnje, razvijanjem novih sorti.

S obzirom da klimatski uvjeti postaju ekstremni, a Neretva se nalazi na najsjevernijoj točki uzgoja mandarina u Europi, sve je veći rizik u uzgoja ovog voća. Kad bi nas zaobišle nepogode uzrokovane klimatskim promjenama i kad bi svih 2300 hektara nasada u dolini Neretve došlo u puni rod, stručnjaci tvrde kako mandarine ne bismo imali dovoljno u odnosu na inozemnu potražnju.

Uvijek je neretvanska mandarina imala prednost nad konkurencijom jer je početak berbe bio ranije nego kod ostalih, ali danas gotovo istovremeno počinje berba naše, španjolske i turske mandarine. Stoga, bez strateškog planiranja uzgoja mandarina, jedinog voća kojeg ne trebamo uvoziti, u koji trebaju biti uključeni država preko nadležnog ministarstva i struka preko sveučilišta i instituta, budućnost uzgoja mandarine u dolini Neretve bit će upitna.