Home Društvo Od jučer jeftinija cestarina u Hrvatskoj za privatna vozila i motocikle

Od jučer jeftinija cestarina u Hrvatskoj za privatna vozila i motocikle

SHARE

Od 1. listopada u Republici Hrvatskoj započela je primjena izvan sezonskih cijena cestarina, priopćeno je iz Hrvatskih autocesta.

Niže cijene cestarina odnose se na motocikle i privatna vozila (IA i I grupa).

“Nakon sezonskih cijena koje su bile na snazi od 1. srpnaj do 30. rujna i odnosile se na motocikle i privatna vozila, od 1. listopada za motocikle i privatna vozila primjenjuju se izvansezonske cijene cestarine na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta d.o.o.(HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ)”, stoji u priopćenju.

Modalitet sezonskih cijena za motocikle i privatna vozila uveden je po preporukama i smjernicama Svjetske banke u sklopu poslovnog i financijskog restrukturiranja.

“Primjenom ove mjere nije došlo do pada prometa na autocestama, već je u razdoblju za prvih osam mjeseci ove godine broj vozila porastao za 5,58 posto, a uslijed čega je i prihod od naplaćene cestarine povećan za 13,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Pozitivni rezultati navedenih mjera utječu na poboljšanje likvidnosti društva i otplatu dijela kredita iz vlastitih sredstava, a samim time i razmjerno manje zaduživanje”, navodi se u priopćenju.