Home Društvo RAKITNO: U vrtu Ljube i Anke Mihalj svega u izobilju

RAKITNO: U vrtu Ljube i Anke Mihalj svega u izobilju

SHARE

Često se priča kako u gradskim sredinama pa tako i nekim trgovinama i tržnicama ne može kupiti nešto posve prirodno i zdravo, na selima je znatno bolje.

U Rastovači, primjerice, uzgajaju poznatu hercegovačku raštiku koja stiže i u inozemstvo sve do Kanade Spominje se poneki zdravi krajolik od Podbile do Rakitna pa sve do Blidinja. Jedna od okućnica koju svi hvale je i obitelji Mihalj u Rakitnu podno Jarebinjaka ispod kojega je vrelo zdrave vode. To je potaknulo Ljubu i suprugu Anku da se okrenu proizvodnji zdrave hrane u svom rajskom vrtu.

-Bio sam i u tuđini i doživio sam mnogo toga o ne/zdravoj hrani a pri povratku u svoj rodni kraj okrenuo sam se uređenju vrta i okućnice s ciljem proizvoditi svega samao domaćega. Ne koristim umjetno gnojivo nego od svojih životinja. Iako smo u brdskom kraju svega imamo svoga – krumpir, kupus, mrkvu, rajčicu, jagode. Imamo i bazen za navodnjavanje iz naših izvora. Uspjeli smo u svoj vrt donijeti i neke biljke iz južnih krajeva kao grožđe te uskoro bi mogao i kivi. Sve se može ali treba raditi i truditi se, ističe Ljubo zvan Skokić.

Vrt-ekoLJM_pec_bih (972 x 1296)

Supruga Anka je više u kući jer valja pripremati zimnicu od samo domaćeg povrća i voća. Mnogo je truda ali sve se isplati jer je ukusno i zdravo.

-Kod nas često navrate susjedi i prijatelji sa svih strana. Ponekada se zanimaju i za naše iskustvo pa im damo poneku uputu, priča Anka. Zašto toliko tikve, upitali smo vrijednog Ljubu, poznatog kao vrsnog kipara iz toga planinskoga kraja. Njegovi su radovi i u lijepoj oikućnici.

-Tikvom hranim svinje jer su jako dobre i hranljive. Njihova je posebnost što pršutu daju posebnu kvalitetu i mirise. Stoga su naši pršuti prava delicija i gušt uz vino iz Čitluka i Međugorja, naglasio je vrsni vrtlar iz toga kraja.