Home Šport “Da nisam nogometaš, bio bih kriminalac”: Danas rođendan slavi ovaj genije i...

“Da nisam nogometaš, bio bih kriminalac”: Danas rođendan slavi ovaj genije i luđak

SHARE
ZLATAN IBRAHIMOVIĆ rođen je na današnji dan prije 36 godina. Jedan od najboljih nogometaša posljednjeg desetljeća, koji za sebe kaže da je genij, luđak i manijak, ima ugovor s Manchester Unitedom, ali zbog teške ozljede nije igrao još od travnja.
Za 36. rođendan legendarnog švedskog napadača prisjetit ćemo se 36 njegovih citata koji najbolje opisuju što je dječak iz imigrantskog naselja Malmoa sve prošao da bi stigao do vrha.
1. “Pitali su me što bih radio da nisam postao nogometaš. Možda bih bio kriminalac. Nisam krao samo bicikle, nego i po trgovinama, i to je bio poseban užitak. Uzbuđivalo me otimanje stvari. Jednom su me uhvatili kako kradem jaknu, i svejedno sam nastavio s tim.”
2. “Ukrao sam bicikl ispred svlačionica. Orobio sam lokot kao i uvijek i sjećam se da mi je baš odgovarao, da je bio krasan bicikl. Kasnije sam saznao da je bicikl od pomoćnog trenera.”
3. “Držao sam se po strani u Rosengardu. Trčao sam ili igrao nogomet. Nisam baš bio najuravnoteženiji i najtalentiraniji dječak, bio sam samo jedan od onih koji je nabijao loptu cijele dane. Imao sam veliku količinu bijesa, udarao sam u glavu djecu i urlao na suigrače. Barem sam imao loptu…”
4. “Kad je bilo kasno, kad bi padala kiša, kad se sve oko nas rušilo, mi bismo i dalje igrali. Bili smo neumorni, a teren je bio premalen. Morao si biti brz u glavi i nogama, ali ja sam uvijek učio prljave trikove. Morao sam.”
5. “U Rosengardu je bilo bolje da pokažete superiorni stav, niste smjeli dopustiti da vas netko uvrijedi, a najgora je uvreda bila: Pičkice!”
6. “Želio sam biti najbolji, ali i provocirati ljude. Nije da sam vjerovao da ću biti nekakva superzvijezda. Bože, pa bio sam u Rosengardu. Bio sam borac. Bio sam lud. Ali imao sam osobnost.”
7. “Imao sam crni pojas. Da sam nastavio s taekwondoom, vjerojatno bih osvojio nekoliko olimpijskih medalja.”

8. “Jednom sam u prvom klubu bio na klupi. Gubili smo 4:0, bio sam rezerva i bio sam lud, spreman eksplodirati! Zašto me taj idiot stavio na klupu? “Jesi li glup?”, pitao sam trenera. “Smiri se, brzo ćeš ući.” Ušao sam u drugom poluvremenu i zabio osam golova. Pobijedili smo 8:5 i zafrkavali tu bogatu djecu.”
9. “Urlao sam na ostale da su sjebani, da im je nogomet smeće, da su beskorisni i da bi mi bilo bolje da igram hokej. Ipak, oprema za hokej je bila skupa pa sam se vratio nogometu s idiotima.”
10. “`Vrijeme je da zaigraš s velikim momcima´, rekao mi je trener, a ja nisam shvatio. `Dobrodošao u prvu momčad, dečko!` Iskreno, ne mogu opisati kako sam se osjećao. Kao da sam skočio deset metara u zrak! I otišao sam van, ukrao još jedan bicikl i osjećao se kao najveća faca u gradu.”
11. “Wenger mi je ponudio probu u Arsenalu, ali nije znao da Zlatan ne ide na probe.”
12. “Švedski stil? Ne. Jugoslavenski stil? Naravno da ne. To je Zlatanov stil!”
13. “John Carew rekao je da su moji trikovi beskorisni?! Ono što on može s loptom, ja mogu s narančom.”

14. “Kada kupite mene, to je kao da ste kupili Ferrari. Kada vozite Ferrari, u njega stavljate najbolje gorivo, odlazite na autocestu i pritisnete gas do kraja. Guardiola je u mene stavio dizel i vozao me po selu. Trebao je kupiti Fiata.”
15. “Najgore je bilo kad sam nakon isključenja vidio kako su se igrači Chelseaja okupili oko mene. Osjećao sam kao da me okružilo 11 bebica.”
16. “U Parizu smo i tražimo stan. Ako ne nađemo neki dobar, kupit ćemo hotel.”
17. “Ostajem u Parizu ako zamijenite Eiffelov toranj mojim spomenikom.”
18. “Odlazim iz PSG-a. Došao sam kao kralj, odlazim kao legenda.”
19. “Što sam poklonio supruzi za rođendan? Kako mislite “poklonio”? Pa ona već ima Zlatana.”
20. “Danci su me slali u mirovinu. Ja sam im cijelu državu poslao u mirovinu.”

21. “Divim se Cantoni. Čuo sam da je rekao kako Manchester ima svog kralja. Samo, ja neću biti kralj Manchestera. Ja ću biti Bog Manchestera.”
22. Zlatan: Samo Bog zna tko će proći…
Novinar: Teško ga je to pitati.
Zlatan: Pa upravo pričate s njim.
23. “Svjetsko prvenstvo bez mene nije ni vrijedno gledanja.”
24. “Je li istina da sam kupio Porsche? Naravno da ne. Kupio sam avion, puno je brži.”
25. “Mogu igrati na 11 pozicija jer dobar igrač može igrati svugdje.”
26. “Ni u videoigricama ne možete zabiti golove kakve ja zabijam.”

27. “Poput vina sam – što stariji, to bolji.”
28. “Nisam te ozlijedio namjerno i znaš to. Ako me optužiš opet, slomit ću ti obje noge i to će biti namjerno.”

29. “Kome treba nadimak?! Samo me gledajte kako igram i prepast ćete se.”
30. “Ozlijeđeni Zlatan je prilično opasna stvar za svaki klub.”
31. “Jesam li gay? Dođi kod mene kući, povedi sestru i vidjet ćeš tko je gay!”
32. “Toliko sam savršen da se samo mogu smijati tome.”
33. “…onda je Guardiola počeo nešto filozofirati. Jedva da sam ga slušao. Mislim, zašto i bih? Bile su to neke unaprijeđene gluposti o krvi, znoju i suzama, takve nekakve bezvezarije.”
34. “Prvo sam otišao lijevo, on je krenuo za mnom. Onda sam krenuo desno, što je i on napravio. Nakon toga sam opet okrenuo lijevo, a on je otišao kupiti hot dog.”
35. “Mido je cijelu momčad nazvao bijednim pičkama. Ja sam mu odgovorio da je on bijedna pička. Uzeo je škare i bacio ih na mene. To je bilo bolesno.”

36. “Stalno su me provocirali. Dovikivali mi da sam cigan, vrijeđali moju majku. Hvala im na tome, uvijek sam bio najbolji kada sam bio ljut.”