Home Gospodarstvo Francuzi pokrenuli kazneni progon protiv banke koja je jedina ugovarala kredite u...

Francuzi pokrenuli kazneni progon protiv banke koja je jedina ugovarala kredite u “švicarcima”

SHARE

Udruga Franak priopćila je kako je francusko Državno odvjetništvo pokrenulo kazneni progon protiv banke koja je jedina ugovarala CHF kredite, a francuski Kasacijski sud, koji je u rangu našega Vrhovnog suda, 29. ožujka 2017. poništio je presudu Žalbenoga suda koji nije prihvatio žalbu potrošača tužitelja protiv presude kojom je na prvome stupnju francuska banka BNP oslobođena odgovornosti za nepošteno ugovaranje valutne klauzule CHF.

Udruga Franak izvještava kako je francuski Kasacijski sud ukinuo i poništio dijelove presude Žalbenoga suda u Douaiu te je vratio predmet na ponovno odlučivanje. – Presuda francuskog Kasacijskog suda u duhu je presude Ustavnoga suda RH kojom je naložena ponovna revizija u kolektivnom procesu u Republici Hrvatskoj te je isto tako i u duhu nedavne presude Suda EU C-186/16, o kojoj je Udruga Franak već izvijestila javnost – priopćili su iz Udruge Franak no ističu: – Ono što je drugačije u odnosu na Republiku Hrvatsku jest činjenica da je francusko Državno odvjetništvo nakon presude Kasacijskog suda, 4. travnja 2017. pokrenulo kazneni postupak protiv banke BNP zbog zavaravajuće poslovne prakse kod stavljanja na tržište toksičnih CHF kredita koje je podiglo 4.600 francuskih državljana.

Na temelju aktualne situacije u Francuskoj svi oštećenici dobili su pravo na odštetu te se očekuje i pokretanje kaznenog sudskog postupka. Iz Udruge Franak zaključuju kako je očito da je kreditima u švicarskim francima u Europskoj uniji odzvonilo. – Udruga Franak kazneno je prijavila svih 8 banaka koje su ugovarale CHF kredite DORH-u još polovicom 2015. te bivšeg i sadašnjeg guvernera HNB-a zbog nečinjenja, ali do današnjeg dana kazneni postupak nije pokrenut. Očekujemo uskoro novu reviziju Vrhovnoga suda RH, ali očekujemo i odluku DORH-a o pokretanju kaznenog postupka protiv 8 prijavljenih banaka, kao i bivšeg guvernera HNB-a Rohatinskog te sadašnjeg guvernera Vujčića. Na potezu su Vrhovni sud RH i DORH! Građani su svoju dužnost na sudovima te dužnost prijave kaznenih djela izvršili – zaključuju u Udruzi Franak.