Home Gospodarstvo Dvije tvrtke iz BiH među sto najuspješnijih kompanija JI Europe

Dvije tvrtke iz BiH među sto najuspješnijih kompanija JI Europe

SHARE

Desetu godinu, uzastopno, poslovni portal SeeNeews objavio je svoju redovnu godišnju rang listu stotinu najuspješnijih kompanija iz jugoistočne Europe na temelju njihovog ukupnog prihoda za 2016. godinu, zatim stotinu najvećih banaka na osnovu njihovih ukupnih sredstava, kao i stotinu najvećih osiguravajućih kompanija na osnovu njihovih bruto premija, za regiju jugoistočne Europe.

Ukupni neto profit najvećih kompanija porastao je za 39 posto u usporedbi s profitom iz prethodnih godina.

Bosna i Hercegovina ima dva predstavnika na rang listi od stotinu kompanija – Elektroprivredu BiH i lanac prodavnica Bingo. Godinu dana ranije imala je samo jednog.

Na rang listi se nalaze kompanije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Kompanije iz Rumunjske, najveće i najefikasnije ekonomije regije, dominirale su svim rang listama. Rumunija ima 59 predstavnika među stotinu najboljih na rang listi SeeNews, što predstavlja rast s 55 od godinu dana ranije.

Najveća kompanija u jugoistočnoj Europi po ukupnom prihodu također je rumunjska – proizvođač vozila Dacia, jedinica grupacije Renault. Prihod kompanije porastao je za osam posto, na 4, 619 milijardi eur, a neto profit je povećan na 100,5 milijuna eura s 99 milijuna u 2015.

Rumunjska Banca Comerciala Romana SA na vrhu je rang liste banaka jugoistočne Europe, javio je SeeNews.

Više od 15 godina, SeeNews je tržišni lider u poslovnim informacijama za jugoistočnu Europu, uspješno pomažući ekspertima u ključnim industrijama regije kao što su bankarstvo, osiguranje, energetika, telekomunikacije, automobilska industrija, farmacija i građevinski sektor, u donošenju poslovnih i investicijskih odluka. Među klijentima kompanije su, između ostalih, IBM, Uniqa, Wolftheiss, HypoNoe Group, Solunska berza, Reuters, Dow Jones, Lexis Nexis i Bureau van Dijk.