Home Društvo Vakula najavio naglu i žestoku promjenu vremena: Na kopnu je moguć i...

Vakula najavio naglu i žestoku promjenu vremena: Na kopnu je moguć i snijeg, a Dalmaciju i Hercegovinu očekuju kiša i olujna bura!

SHARE

Nakon južine i mjestimične kiše, koje će u srijedu uglavnom biti u Dalmaciji, tlak je zraka već potkraj utorka počeo rasti, ali već u drugom dijelu srijede ponovno će padati pa ćemo u četvrtak imati još izraženiju južinu od one u utorak, najavio je glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

U petak se očekuje ponovno nagla i prilično žestoka promjena, uz kišu, vjerojatno i munje, pad temperature, u gorju ponegdje i snijeg, a na Jadranu će, osim juga i kiše, u petak i subotu biti i jake i olujne bure i tramontane, najprije na sjevernom dijelu!

Stoga će se u istočnoj Hrvatskoj u noći razvedravati, a samo još ponegdje ujutro može biti kiše, uglavnom u Posavini i Srijemu, dok je u Podravini i Slavoniji vjerojatnija mjestimična jutarnja magla. Najniža temperatura zraka od 8 do 10 °C, a najviša oko 19 °C.

Podjednaka poslijepodnevna bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a jutarnja će biti čak i malo niža, od 6 do 8 °C, uz čestu, iako ne i dugotrajnu maglu. Tijekom dana barem djelomice sunčano, gdjekad čak prolazno i pretežno vedro, uz slab vjetar.

I na sjevernom će Jadranu vjetar prijepodne oslabjeti, ali će u noći i ujutro puhati umjerena bura, mjestimice i jaka, podno Velebita i s olujnim udarima, uz koje more u početku može biti i valovito. Kiše će još uglavnom prijepodne biti u Lici, a sasvim suho ne može se jamčiti ni na južnijim otocima. Temperatura zraka ujutro od 10 do 15 °C, u gorju oko 7 °C, a poslijepodne od 16 do 18 °C, uz more od 20 do 22 °C.

U Dalmaciji kiša, pljuskovi, grmljavina

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još i malo viša, ali uz promjenljivo vrijeme i uglavnom prijepodne mjestimičnu kišu, često u obliku pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Nakon gdjegod umjerene jutarnje bure poslijepodne će biti tiho, ili uz samo slab vjetar, te mirno i malo valovito more.

Podjednako će biti i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati slabo do umjereno jugo, ujutro ponegdje prolazno i bura. Uz djelomice sunčanovrijeme mjestimice je moguća kratkotrajna kiša, pa i pokoji pljusak i grmljavina. Temperatura ujutro od 13 do 18 °C, a poslijepodne 23 ili 24 °C.

U četvrtak južina, uz djelomice sunčano vrijeme, te mjestimičnu jutarnju maglu, a malo kiše može pasti u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

U petak i u noći na subotu posvuda oblačnije i hladnije, uz sjeveroistočni i sjeverni vjetar, te kišu, u gorju ponegdje i snijeg.

U subotu sa zapada razvedravanje, a povremene oborine najdulje će biti u istočnijim i južnijim krajevima. Potkraj ovog tjedna i početkom sljedećega vjerojatno stabilnije, ali posvuda ne i suho.

Na Jadranu u nastavku tjedna većinom još vjetrovitije, u četvrtak uglavnom uz jugo, na sjevernom dijelu od petka buru i tramontanu, koje će u subotu biti diljem Jadrana. Kiše, često pljuskova praćenih grmljavinom, u četvrtak će biti većinom na sjevernom dijelu, u subotu na južnom, a u petak vjerojatno posvuda.

Bura će potkraj tjedna oslabjeti, ali je kiša moguća i u ponedjeljak. Valja se nadati – ne preobilna. Iako, prognostički izračuni nisu baš optimistični, kazao je Vakula za HRT.