Home Kultura Premijera “Smaka svita” 18. listopada u Kosači

Premijera “Smaka svita” 18. listopada u Kosači

SHARE

Već ranije smo vas izvijestili kako su u prostoru kulturnog doma u Gradnićima dramska sekcija HKUD “Didak” započele probe na komadu “Smak svita”, čiji tekst potpisuje Dragan Komadina, a režiju Robert Pehar.

Dramski komad “Smak svita” priča je o dva vremena u razdoblju od jednog stoljeća koju objedinjuje  isti prostor.

“Radnja se događa u kući 1917., gdje pratimo prvu noć dječaka koji je u humanitarnom konvoju spašavanja gladne djece iz Hercegovine u pratnji fra Didaka Buntića stigao u Bapsku, te danas, gdje jedan njegov vršnjak ima sasvim druge, ali jednako važne i teške izazove u odrastanju. brotnjo.info

Ovaj scenski paralelizam  zapravo kontrastira dva vremena i propitkuje kako je nekad obećana zemlja u kojoj su spas našle tisuće hercegovačke djece postala veliki odlazni peron.

No, “Smak svita” nije samo komad o tegobnim godinama gladi i usamljenim dječačkim srcima, nego i  o velikim ljudskim lomovima, oprostu i nadi, te o izazovima odgoja, koju u oba vremena bez obzira na stoljetnu razliku, ujedinjuje sudbina samohranih majki.”- kazuje autor teksta Dragan Komadina.

Ovaj dramski komad se priprema u sklopu obilježavanja 100-te godišnjice spašavanja djece od gladi. Inače „Smak svita“ je već treća po redu predstava koju pripremaju i izvode glumci amateri, članovi HKUD-a Didak iz Župe Gradnići. brotnjo.info

Prva, 2011. godine bila je predstava „U godinama gladi“ koja je doživjela brojne uspjehe, a nakon nje je uslijedila predstava „Učiteljice“ koja je postala hit ne smo u Hercegovini, već u mnogim gradovima diljem Hrvatske i Europe gdje je izvođena.

U „Smaku svita“ igraju: Marin Prskalo, Lucija Zubac, Ana Vučić, Slavko Pehar, Andrijana Zubac, Pero Prskalo, Jure Zubac, Antonia Pehar, Marija Prskalo, Ana Zubac, Marija Pehar, Gabrijela Prskalo, Petra Prskalo, Ivan Zubac, Dijana Pehar, Martina Pehar, Frano Zubac i Rade Primorac. brotnjo.info

Premijera će biti održana u sklopu 14. Po redu kulturne manifestacije „Didakovi dani“ u srijedu 18. listopada u Velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru s početkom u 20 sati.

Ulaz na predstavu je slobodan.