Home Zanimljivosti Čudesni šipak: Jača imunitet, čisti krv i pomaže kod bubrežnih kamenaca

Čudesni šipak: Jača imunitet, čisti krv i pomaže kod bubrežnih kamenaca

SHARE
U novije je doba upotreba šipka ponovno dobila na popularnosti jer je ustanovljeno da sadrži mnogo vitamina C. Ustanovljeno je također da se u osušenom šišku, a i u proizvodima dobivenim prerađivanjem ovih plodova, može zadržati znatan dio tog inače nestabilnog vitamina.
Šipak je pored toga bogat izvor karotina i vitamina P. U šipku ima još i vitamina E i vanilina, od čega stučene koštice imaju ugodan miris. Zbog visokog udjela vitamina C pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Šipak sadrži i trijeslovine koje imaju sposobnost stezanja, a to olakšava probleme s proljevom, osobito onim koji je izazvan groznicom, piše zdrava krava.

Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički učinak, a organske kiseline potiču izlučivanje probavnih sokova te tako ublažavaju gastritis. Novija su istraživanja pokazala da bišipak mogao pomoći ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom. Osobe kod kojih lako dolazi do skupljanja pijeska i kamenca u bubrezima ili mokraćnom mjehuru trebali bi dulje piti čaj od šipka.

Čaj za jačanje imuniteta 

Pomiješaj 10 g šipka, 20 g kamilice, 20 g bazge, 10 g matičnjaka, 10 g lista borovnice, 10 g koprive, 10 g stolisnika, 5 g nevena i 5 g hibiskusa. Žličicu mješavine prelij šalicom vruće vode, ostavi da otstoji 10 minuta i procijedi.

Mješavina za čišćenje krvi 

Pomiješaj 20 g šipka, 10 g listova breze i 10 g pirike. Prilikom pripreme čaja žličicu mješavine prelij šalicom kipuće vode, ostavi da pokriveno stoji 15 minuta i procijedi. pij tri šalice čaja na dan.

Protiv skupljanja kamenaca u bubrezima 

Čaj od zdrobljenih sjemenki kuhaj pola sata, a zatim ostavi da pokriven odstoji još jedan sat. ugodna je okusa jer sjemenke sadrže vanilin. U narodnoj medicini koristi se kod kamenaca, bolesti bubrega i mjehura te reume.