Home Gospodarstvo HRVATSKA UVODI EURO Hoćemo li dobiti europske cijene, a zadržati – hrvatske...

HRVATSKA UVODI EURO Hoćemo li dobiti europske cijene, a zadržati – hrvatske plaće?

SHARE

Nakon najave ministrice financija po kojoj će Hrvatska euro uvesti 2022. godine krajem ovog mjeseca očekuje se i prezentacija eurostrategije te javna rasprava o napuštanju kune i uvođenju eura.

Do ciljanog roka potom još treba poraditi na javnim financijama, održavati i dalje tečaj stabilnim i, što je najvažnije, političku situaciju naklonjenu eurozoni. Sve su to parametri koji se moraju posložiti da bi euro zamijenio kunu u svim transakcijama u zemlji, a hrvatski građani plaću počeli primati u eurima, prenosi Net.hr.

No, hoće li to razveseliti Hrvate teško je predvidjeti s obzirom na iskustvo članica koje su među osljednjima ušle u eurozonu, a kod kojih su potom porasli troškovi života, a standard pao.

U Sloveniji cijene rasle i 50 posto!

U susjednoj Sloveniji cijene pojedinih usluga rasle su i do 50 posto, porasle su i cijene nekretnina, no s vremenom je ipak ubrzao i rast plaća. U članicama eurozone koje, kao i mi, pretežito žive od turizma, porasle su cijene turističkih usluga.

No, hoće li se hrvatski strahovi vezani uz cijene i plaće obistiniti? U tom kontekstu radna snaga će se nastaviti odlijevati, a privreda uravnotežavati na sve nižim demografskim razinama. Struka stoga upozorava da dulje vrijeme nakon uvođenja eura trgovci moraju isticati cijene, i u eurima, i u kunama, kako bi građani mogli pratiti je li netko nabio cijene i želi na njima zaraditi. To je bila praksa i kod inicijalnog uvođenja eura, no rast cijena je unatoč tome zamijećen.