Home Nekategorizirano Širokobriježanka Nikolina Vukoja – glazbenica koja je pregazila trnje na putu do...

Širokobriježanka Nikolina Vukoja – glazbenica koja je pregazila trnje na putu do uspjeha

SHARE

Starije su generacije oduvijek osuđivale mlađe osobe da su lijene i neodgovorne, da se manje bore i rade nego što su to činile njihovi preci, a takvi stavovi često se čuju i u naše vrijeme. Možda čak i više, s obzirom na razvitak tehnologije i vrijeme koje mladi provode na različitim uređajima.

Međutim, da ima osoba koje lako i uvjerljivo razbijaju takve predrasude pokazuje mlada širokobriješka glazbenica Nikolina Vukoja.

Život u glazbi

Bavljenje glazbom laicima se može činiti kao lagan posao koji rade oni koji su “rođeni za to”. Nikolinina priča o glazbenoj karijeri priča je o trudu, radu, disciplini, trpljenju boli, beskrajnom odricanju i stalnoj težnji za usavršavanjem svojih talenata. Zato je i donosimo našim čitateljima, vjerujući da će neke potaknuti i motivirati da ustraju u borbi za svoje snove i da ne odustanu lako.

Nikolina je rođena u Splitu 1992. godine, a glazbeno obrazovanje započela je u Glazbenoj školi Široki Brijeg. Nakon završenoga prvoga razreda srednje glazbene škole, zbog želje za proširivanjem svojega znanja, odlazi u Zagreb, gdje školovanje nastavlja u Glazbenoj školi Pavla Markovca. Godine 2011. upisuje Akademiju za glasbo u Ljubljani – smjer flauta, gdje je 2016. diplomirala u klasi prof. Karoline Šantl Zupan. Kod iste se profesorice trenutno nalazi na poslijediplomskom specijalističkom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Simfonijski orkestar Akademije za glasbo u Ljubljani

Specijalistički studij uzima joj mnogo vremena i energije. Ova mlada glazbenica stalno je na relaciji Široki Brijeg – Zagreb jer, uz obveze na poslijediplomskom specijalističkom studiju u Zagrebu, u Širokom Brijegu radi kao profesorica flaute i komorne glazbe u Glazbenoj školi. Stoga smo je i odabrali kao primjer pozitivnih priča i talentiranih i marljivih mladih osoba te je odlučili predstaviti široj javnosti.

Želju i osjećaj za glazbenu umjetnost Nikolina je otkrila još u djetinjstvu.

“Još kao malo dijete voljela sam slušati glazbu i uvijek sam pjevušila uz nju. No, u djetinjstvu nisam bila upućena u širok spektar instrumenata, tako da je moja prvotna želja bila svirati klavir, kao i većini djece u to vrijeme, a slična je situacija i danas, u našoj sredini. Međutim, dolaskom na upis u glazbenu školu priopćeno mi je da na klaviru nema mjesta i da mogu birati između flaute i violine”, kaže Nikolina za portal Jabuka.tv.

Odabir glazbenoga instrumenta kojem će posvetiti veliki dio svoga vremena i koji će obilježiti njezinu dosadašnju – a, vjerujemo, i buduću – glazbenu karijeru nije bio lak i jednostavan, ali je Nikolina odlučno izabrala flautu.

Flauta je postala sastavnim dijelom Nikolinina života

“Iskreno, ne znam odgovoriti zašto sam u tom trenutku tako odlučno izabrala flautu, ali znam da je ona postala sastavni dio moga života, sve do danas. U početku, meni kao djetetu bila je samo zanimljiv instrument s kojim sam provodila slobodno vrijeme, ali kako sam odrastala i upoznavala taj instrument tako se i mijenjao moj stav općenito prema glazbi i odlučila sam da se želim profesionalno usavršiti na tom području. I kako sam sve dublje ulazila u to, nije više bilo povratka jer sam uvijek težila ka višem cilju”, objašnjava talentirana Nikolina.

“Slatki napor”

Ova mlada Širokobriježanka glazbu vidi kao umjetnost bez koje je nezamisliva čovjekova svakodnevica i kao univerzalni jezik koji svi razumiju, a samo sviranje za nju je – kako kaže – “slatki napor”, ali iza kojega dolaze još slađi plodovi.

“‘Napor’ iz razloga što, da bi došla do točke u kojoj najbolje prezentiram sebe, a to je javni nastup, prethode sati i sati vježbanja, odricanja, živciranja i dolaska do onoga ruba kada želiš razbiti instrument jer nakon 5.000 ponavljanja opet pogriješiš na tehnički zahtjevnom mjestu, ne pogodiš pravu boju tona i sl. i na kraju odustaneš jer jednostavno ne možeš više. Ali, nakon pauze te opet nešto vuče da kreneš ispočetka. I onda nakon toliko truda dođe taj ‘slatki’ trenutakkada izađeš na pozornicu pred publiku i više nema prostora za razmišljanje o stvarima koje su se događale tijekom vježbanja. To je trenutak kada sviraš iz duše, najbolje što možeš u tom trenutku”, opisuje Nikolina svoja iskustva za portal Jabuka.tv.

Nastupima prethode sati i sati vježbanja, odricanja i živciranja

Ipak, bez obzira na vrijeme, trud i energiju koju je dosad uložila i još uvijek ulaže u usavršavanje glazbenoga umijeća, Nikolina nije od onih koji se ne mogu zamisliti ni u čemu drugom.

“Samim upisom na akademiju, moja karijera je postala moj životni san i cilj, ali nikad nisam bila glazbenik koji gleda usko ispred sebe i vidi životni cilj jedino u glazbenom području. Naravno, jednoga dana želim imati i svoju obitelj i biti ispunjena na tom području, a uz to sam uvijek bila otvorena i za to da proširim svoje vidike i na neke druge discipline. Ne volim monotoniju, tako da volim u svoj život unositi promjene s nečim novim”, navodi Nikolina, izdvajajući – vjerovali ili ne – interes za ekonomiju i menadžment i dodajući da sam odabir nije bio jednostavan i sam po sebi razumljiv:

Kolebanje je uvijek prisutno zato što je previše vremena potrebno odvojiti za vježbanje i u nekim trenucima jednostavno ne ide jer ne mogu svi dani biti dobri. I naravno da u tim trenucima dođe do zasićenja i razmišljanja je li to sve zapravo vrijedno, isplati li se… ali, na kraju očito ljubav i godine provedene u tome jednostavno tjeraju naprijed”, govori mlada flautistica za portal Jabuka.tv.

Trnovit put do uspjeha

Budući da je završila Akademiju za glasbo u Ljubljani, a trenutno je na poslijediplomskom studiju u Zagrebu, Nikolinu smo pitali koliko su je ta iskustva oblikovala.

“Mogu reći da sam stekla jako dobro glazbeno iskustvo, ali prije svega životno. Sam odlazak od kuće u srednju školu u Zagreb i na akademiju u Ljubljanu promijenio me je kao osobu. Morala sam još kao dijete biti zrela i samostalna i izboriti se u okolini u kojoj je znanje i samo shvaćanje glazbe bilo na višem nivou. Trebala sam praktički krenuti ispočetka da bih i ja stigla na taj nivo. Prešla sam trnovit put da bih bila jednaka flautistima iz raznih krajeva. Ali sada, gledajući vrijeme unatrag, koliko god je bio težak taj put, uspjela sam ga uspješno savladati”, opisuje Nikolina svoje početke i napredak izvan Širokoga Brijega.

Budući da Nikolina, iako vrlo mlada, iza sebe ima već pozamašan broj nastupa, zamolili smo je i da nam izdvoji onaj koji joj je poseban u sjećanju.

Nikolina je stekla veliko glazbeno i životno iskustvo

“Svi nastupi su posebni na svoj način, ali naravno da mi je u posebnom sjećanju ostao magistarski koncert na akademiji u Ljubljani. Na svakom koncertu trudimo se dati sve od sebe, tako sam se u jednakoj mjeri trudila i za taj koncert, ali poseban je zbog toga što je to bio koncert koji je zatvorio jedno bitno poglavlje u mom životu. Naravno, ostao mi je u lijepom sjećanju jer sam tada dobila sve najviše ocjene i pohvale od cijenjenih profesora i pedagoga”, ponosno o završetku diplomskoga studija priča Nikolina Vukoja.

Nikolina je za portal Jabuka.tv usporedila i prve nastupe, u kojima je bilo mnogo više nesigurnosti i nesavršenosti, sa sadašnjim nastupima, koje izvodi s velikim iskustvom.

“Prije svega, sada kao profesionalna glazbenica i izgrađena osoba, osjećam se sigurnije i stabilnije, tj. sada znam da se u mogućim poteškoćama i greškama mogu uspješno kontrolirati. Najvažnije od svega je da sada kao zrela glazbenica imam dovoljno iskustva i slobode prezentirati glazbu onako kako je zapravo osjećam, a ne kako je zadano”, ističe Nikolina.

Glazbeni uzori i budućnost

Jednako većini mladih ljudi na putu do ostvarenja, i Nikolina ima svoje uzore, od kojih uči i koji je potiču da bude još bolja. Glazbenih uzora ova mlada Širokobriježanka ima više, i to zbog različitih vještina i vrlina koje u njima pronalazi.

“Od flautista, što se tiče umjetničke strane uzor mi je francusko-švicarski flautist Emmanuel Pahud – flautist Berlinske filharmonije. On je flautist koji je tehnički i muzički sposoban odsvirati sve na najvišem nivou, znači odsvirati sve točno i doprijeti do baš svakoga slušatelja. S pedagočke strane su tu njemačka flautistica Stephanie Winker – flautistica koja me je oduševila kao kompletna glazbenica jer je i u umjetničkom i pedagoškom pogledu na visokom nivou te moja dugogodišnja profesorica, slovenska flautistica Karolina Šantl Zupan, koja mi je najveći uzor po ustrajnosti, težnji ka višem cilju i onoj „zapadnjačkoj“ disciplini”, navodi Nikolina za portal Jabuka.tv.

Nikolina bi bila sretna kada bi dobila priliku da učenicima u Hercegovini prenese znanje koje je stekla

Kao i svaka mlada osoba, a naročito one koje su iskusile život u sredinama izvan rodnoga zavičaja, i Nikolina još uvijek ima dvojbi o budućnosti i mjestu u kojemu će raditi i nastaviti uspješno izgrađivati svoju karijeru.

“Dvojbi ima, ali sigurno je jedna od mojih želja da učenicima u Hercegoviniproslijedim sve svoje stečeno znanje, a isto bih tako htjela da učenici imaju mogućnost studiranja flaute u Mostaru jer je to jedan studentski grad i već ima mogućnost studiranja pojedinih glazbenih odsjeka. Uz to, moja je životna željaprofesionalno aktivno svirati, tako da se nadam da će i za to biti prilike ovdje”, zaključuje mlada glazbenica za portal Jabuka.tv.

Nadamo se da će ova mlada, kvalitetna i perspektivna osoba pronaći svoje mjesto koje će je ispunjavati i činiti sretnom upravo u Hercegovini. Ne samo zbog nje nego i zbog svih onih koje osobe poput Nikoline mogu poučavati i uzdizati na više razine.