Home Zanimljivosti Jug Hrvatske diči se svojom tradicijom, a njoj zasigurno pripadaju i imena:...

Jug Hrvatske diči se svojom tradicijom, a njoj zasigurno pripadaju i imena: Izdvojili smo 10 prelijepih imena za djevojčice koja nikada neće izaći iz mode

SHARE

Trend kratkih imena za novorođenčad održao se i tijekom protekle godine. Najpopularnije ime za djevojčice bilo je Mia, dobilo ih je 611 novorođenih curica, a muško ime Luka dobilo je 906 dječaka i time je ovo ime opet na vrhu liste najpopularnijih imena u Hrvatskoj, baš kao što je to bio slučaj i godinu ranije. Nakon Luke, najpopularnija muška imena bila su redom David, Ivan, Jakov, Marko, Petar, Matej, Filip, Leon i Ivano.

Mia je ponijela krunu 2016. godine u Zagrebu, ali do 2010. godine u Zagrebu nije bila ni među 20 najpopularnijih. Slično, David i Jakov, koji su zauzeli drugo i četvrto mjesto popularnosti prošle godine, do 2010. nisu bili među 20 najpopularnijih. Nakon Mie, najpopularnija ženska imena su Lucija, Ema, Petra, Sara, Lana, Ana, Nika, Marta i Iva, podaci su Ministarstva uprave.

Jug Hrvatske diči se svojom tradicijom, a njoj zasigurno pripadaju i imena koja se u Dalmaciji već stoljećima daju djeci, a koja su česta i danas. Izdvojili smo 10 prelijepih dalmatinskih imena za djevojčice koja nikada neće izaći iz mode.

1. Tonka
Varijanta imena Antonija koje potječe od latinskog Antonius, što je rimsko ime izvornog porijekla iz grčke riječi anteo, antao, a znači spreman za borbu, takmičenje. Prema nekim izvorima, ime Antonija znači i ‘prednja, prva’.

2. Cvita
Ovo ljupko ime ikаvskа je vаrijаntа imenа Cvijetа čije značenje dolazi od imenice cvijet. Želite li svojoj princezi dati nježno i romantično, a opet moćno i upečatljivo ime, Cvita će sigurno biti odličan izbor.

3. Luce
Ime je izvedeno od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlost. Ime se često davalo djeci rođenoj u cik zore kada se rađa danja svjetlost.

4. Mare 
Kratka varijanta imena Marija. Kao ime Isusove majke, simbolizira čistu i duboku ljubav. Prema starijim tumačenjima, ime je nastalo od hebrejskog mir (gorko) i jam (more) pa bi značenje bilo gorčina mora. Prema novijim tumačenjima, pretpostavlja se da ime vuče značenje od egipatskog mry, što znači ‘ona koja ja voljena’.

5. Kate 

Skraćeni oblik imena Katarina. Po jednom tumačenju, izvedeno je od grčke riječi hekateros što znači ‘svaki od oboje’. Po drugoj teoriji, ime vuče porijeklo iz grčkog katharos (katarza) što znači ‘čistoća, čistoća emocije’. Također se spominje izvedenica od imena Hekata, boginje smrti i vradžbina.

6. Anka
Varijanta imena Ana koje znači milost, ljupkost, zahvalnost. Ime potiče iz starohebrejskog Hannah, što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo Anna. Ime je majke Bogorodice Marije pa je u raznima varijantama postalo popularno širom kršćanskog svijeta od najranijih vremena do danas.

7. Anđa
Snažno ime koji potječe od grče riječi angelus što znači anđeo, glasnik, vjesnik.

8. Manda
Ime izvedeno iz imena Magdalena starogrčkog porijekla i znači “ona koja potiče iz Magdale” (mjesto na Galilejskom jezeru), a označava osobu čvrstu kako kulu. U Dalmaciji je poznata i poštapalica “asti Mande” ili “asti ga Mande” koja se koristi kao izraz čuđenja kad su u pitanju pozitivne i vesele stvari.

9. Perina 
Nastalo od muškog imena Petar, staro dalmatinsko žensko ime Perina već je stoljećima jedno od najpopularnijih na jugu Hrvatske. Ime se spominje i u dokumentu “Prilog poznavanju osobnih imena trogirskog stanovništva u 16. i 17. stoljeću” autorice Nevenke Bezić-Božanić.

Slavenski živalj naseljavajući istočnu jadransku obalu donosi sobom i svoj oblik osobnih imena, koja će se u raznim inačicama sačuvati i do naših dana, piše autorica.

10. Paloma 
Ime potječe od latinske riječi palumba koja je označavala goluba, pa se tako paloma može prevesti kao golubica. Ime koje tako asocira na Mediteran, ljeto, sunce, more,…