Home Društvo Bila je lutalica, a danas je ponos hrvatske granične policije

Bila je lutalica, a danas je ponos hrvatske granične policije

SHARE

Pouzdanija je od skupih uređaja, još nikada nije pogriješila kod obilaska kamiona

ad se krajem 2016. godine na međunarodnom graničnom prijelazu Bajakovo pojavilo štene, policajci i carinici mislili su da je to još jedna u nizu lutalica koje se kod njih pojave i kratko zadrže jer ih oni nahrane. Međutim, vrlo brzo pokazalo se da to nije obična lutalica željna ljudske dobrote, hrane i vode. Kako je policajcima na terenu bila izrazito slatka i umiljata, nazvali su je Candy pa tako nije završila ni u azilu kao drugi psi lutalice koji dolutaju na Bajakovo. Sljedeći dani na graničnom prijelazu pokazali su kako je Candy, koja je vrijeme provodila na parkiralištu gdje teretna vozila čekaju kontrolu prije ulaza u Hrvatsku, zapravo pravi svjetski fenomen, zbog čega je na ovogodišnjoj proslavi Dana policije dobila posebnu medalju.

Naime, Candy, iako bez ikakvog pedigrea ili posebne obuke, nepogrešivo pronalazi migrante koji skriveni u teretnim vozilima ilegalno pokušavaju ući u Hrvatsku i nekako doći do zemalja zapadne Europe. Oni koriste svaku priliku da uđu u unutrašnjost ili podvozje kamiona i skriveni prijeđu državnu granicu. Neki od kamiona i posebno su prepravljeni za te stvari.

Razbolio se od tuge za njom

– Ona je nama pravi Božji dar. Drugoga objašnjenja nemamo ni mi niti bilo tko drugi s kime smo razgovarali jer ovo što radi Candy i kako pronalazi migrante pravo je čudo. Opremljeni smo kvalitetnom i modernom tehnikom, ali – iskreno – često se više pouzdamo u nju i njene instinkte nego u tehniku koja zna zakazati ili ne radi kako treba – kaže pomoćnik načelnika za graničnu kontrolu PP Bajakovo Krešimir Vidović.

Candy nepogrešivo pronalazi migrante skrivene u unutrašnjosti prikolica teretnih vozila. Tako je od 1. ožujka ove godine pa do kraja rujna u 50 slučajeva pronašla migrante skrivene u unutrašnjosti teretnih vozila i spriječila ilegalni ulazak u Hrvatsku više od sto migranata. Prvi koji je primijetio njezine neobične sposobnosti bio je policajac Zlatko Lovrić koji se i najviše bavi ovim umiljatim psom za kojega se procjenjuje da sada ima oko dvije godine.

– Te njene prve rezultate rada primijetio sam u ožujku ove godine. Primijetio sam da je u nekoliko navrata bila prisutna kad smo pronalazili skrivene migrante. Uvijek se pri tome čudno ponašala, njuškala, lajala… Nisam o tome nikome govorio kako ne bih ispao smiješan jer se radi o neobučenom psu lutalici. Ipak, nastavio sam pratiti što radi, kako se ponaša, pa sam i kolegama u suprotnim smjenama rekao da obrate pozornost jer mi je sve to bilo pomalo čudno – kaže Lovrić.

Nastavili su pratiti što ona radi, kako se ponaša, a da je svjetski fenomen, bilo im je jasno kada je tijekom jednog dana u čak tri kamiona pronašla skrivene migrante. Tada su o svemu izvijestili PU vukovarsko-srijemsku i Ministarstvo unutarnjih poslova. O Candyinim sposobnostima dovoljno govori i činjenica da tijekom dana preko Bajakova u Hrvatsku uđe 500-tinjak kamiona. Pri ulasku većine njih kujica mirno leži ili bezbrižno trčkara okolo. Kada naiđe za nju sumnjiv kamion, dizanjem repa, koji su policajci nazvali svojevrsnom antenom, pokazuje da se nešto događa i trči do kamiona. Lovrić kaže kako su ti kamioni ponekad znali biti udaljeni i po nekoliko stotina metara, ali njoj to ne predstavlja problem. Kad dođe do kamiona, Candy glasnim lajanjem signalizira točno mjesto gdje se u unutrašnjosti kamiona nalaze skriveni migranti. Na policajcima je tada da samo otvore kamion i migrante izvedu van.

– Kad počne lajati, mi već znamo da je to to jer do sada nijednom nije pogriješila. Za sada je njena uspješnost 100-postotna. Ne prestaje lajati sve dok ne otvorimo teretni prostor i izvedemo migrante koji su pokušali ilegalno ući. Odmah potom spremna je za drugi kamion jer je ona jednostavno neumorna – kaže nam Lovrić koji je s Candy bio u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu kada joj je uručena medalja.

Lovrić se tijekom ovih mjeseci saživio s njom te ne krije da je prihvaća gotovo kao svoje dijete. Nedavno se razboljela i nije je bilo tjedan dana, a gotovo se i on razbolio od tuge za njom. Kamo god on ide na graničnom prijelazu, tu je i Candy. Kada pronađe migrante, prtljažnik kamiona smije samo on otvoriti. Ako pak ne radi, ona se prilagodi tome i onda ulazak u unutrašnjost kamiona dopušta i drugim policajcima. Ipak, redovito obiđe sve prostorije u potrazi za njim.

– Ona je nešto posebno za mene, ali i sve nas. Ne bismo je dali ni za što na svijetu. Razgovarao sam s više ljudi o tim njezinim sposobnostima, ali nitko nema točno objašnjenje. Sve zbunjuje činjenica da je ona pas lutalica bez pedigrea. Usto reagira samo na migrante, dok joj vozači kamiona, iako dolaze iz istoga podneblja, nisu interesantni. Kako u tome uspijeva, nitko ne zna. Po jednoj od teorija tu su je negdje ostavili vlasnici i ona sada njih tako traži. Druga je teorija da su je migranti istukli i da ona sada nekako osjeti njihov strah, adrenalin, miris ili što već – objašnjava Lovrić.

Ova teorija dodatno je dobila na važnosti kad je nedavno Candy dobila upalu pluća zbog čega je išla na rendgen. Tada je otkriveno da ima tri oštećenja na kralježnici pa je moguće da ju je netko istukao. Kako god, ona i dalje nepogrešivo “radi” na Bajakovu, a od sredine ove godine postala je “neslužbeni službeni” policijski pas o čijoj se hrani, liječenju i svemu drugome brine MUP. Candy nema policijsku značku ni plaću, ali joj se pridaje velika važnost. U međuvremenu je i čipirana i sterilizirana. O njoj su u postaji otvorili i poseban predmet, a imaju i fotoalbum. Dobila je svoju kućicu koju su policajci na Bajakovu uredili, obložili stiroporom da joj bude toplo, a ima i natpis Candy. Ima i povodac, koji baš i ne voli, kao i svjetleću ogrlicu.