Home Društvo Muškarci je ne razumiju: Navika koju 40 posto žena radi partneru iza...

Muškarci je ne razumiju: Navika koju 40 posto žena radi partneru iza leđa

SHARE

Zajednički život podrazumijeva i kompromise, no postoje neke stvari oko kojih se parovi teško slože. Jedna od njih je i “sitnica” koju žene rade muškarcima iza leđa

S početkom jeseni počinje sezona grijanja, a istodobno i “borba” među parovima za kontrolu nad prekidačima termostata, pri čemu žene preferiraju nešto višu temperaturu.

Statistika britanske tvrtke koja postavlja i održava bojlere i termostate Corgi Homeplan pokazuje da se zbog tog problema prepire trećina parova. Točnije 40 posto žena potajice podiže temperaturu na termostatu partneru iza leđa, pišu britanski mediji.

Za navedene podatke postoji znanstveno objašnjenje. Po istraživanju što su ga 2015. proveli nizozemski znanstvenici, idealna sobna temperatura za žene iznosi između 24 i 25 Celzijevih stupnjeva, što je za 2 i pol stupnja višenego kada su muškarci posrijedi. I dok je tjelesna temperatura žena i muškaraca približna, percepcija temperature ovisi o koži, a ona je kod žena nešto niža.

Drugo istraživanje je pokazalo da je prosječna temperatura ženskih rukuizloženih hladnoći gotovo tri Celzijeva stupnja niža nego kod muškaraca. Faktor koji pridonosi razlikama je i ženski hormon estrogen koji krv čini gušćom, usporavajući njezin protok prema krvnim žilicama u dijelovima tijela poput prstiju ruku i nožnih prstiju, zbog čega udovi postaju hladniji. Grupa znanstvenika je ranije dokazala da je ženama hladnije za vrijeme ovulacije jer je tada razina estrogena u njihovu organizmu viša nego što je uobičajeno.

metabolizam ima važnu ulogu kada je posrijedi osjet topline. Naime, žene imaju nižu metaboličku stopu od muškaraca, odnosno metabolizam im je usporeniji nego muškarcima. To se događa jer muškarci imaju veći postotak mišićne mase koja utječe na brži bazalni metabolizam. Pritom je kod njih i cirkulacija krvi brža zbog čega im je organizam zagrijaniji, pa im je posljedično manje hladno nego ženama. (Hina)