Home Gospodarstvo Rimac Automobili među 10 najbrže rastućih tehnoloških kompanija

Rimac Automobili među 10 najbrže rastućih tehnoloških kompanija

SHARE

Rast prihoda srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki i dalje se ubrzava, pri čemu je prema Deloitteovom izvješću o Pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u 2017. godini prosječna stopa rasta u razdoblju koje obuhvaća 2013. do uključivo 2016. godinu dostignula novi rekord od 1.127 posto. Najbolje rangirana hrvatska tvrtka ove godine je Rimac Automobili iz sektora čistih tehnologija i energetike, koja je deseta na ljestvici sa rastom od 1.059 posto.

“Ovo je već druga godina zaredom u kojoj je zabilježen rast iznad rekordnih 1.000 posto”, kazao je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja, i dodao: “time je ne samo otklonjena svaka sumnja u izvanredne rezultate prethodne godine nego se u prvi plan ističe održivost trenutnog procvata tehnološkog sektora u Srednjoj Europi kroz srednji rok.”

Kao i prethodne godine, vodećih pet mjesta na ljestvici u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih ostvarile su tvrtke koje su prošle godine ostvarile plasman u kategoriji Zvijezda u usponu, jer su tada sa svojim poslovanjem kraćim od četiri godine bile “premlade” za sudjelovanje u glavnom izvješću.

Česi na prvom mjestu

Prvo mjesto na ljestvici za 2017. godinu zauzela je češka tvrtka za on-line rezervacije letova Kiwi.com, prethodne godine peta u kategoriji Zvijezda u usponu, ali tada pod tvrtkom Skypicker.com. Nakon zapanjujuće uspješne 2016. godine, Kiwi.com je u promatranom četverogodišnjem razdoblju povećao stopu rasta prihoda sa 1.534 posto na posljednjoj ljestvici na ovogodišnjih 7.165 posto, što sugerira kako mu je cilj da u 2021. godini postane vodeća on-line putnička agencija u svijetu.

Za tek manji broj postotnih bodova zaostaje prošlogodišnji pobjednik u kategoriji Zvijezda u usponu Deeper, litvanska tvrtka za pametna tehnološka rješenja u sportu, čiji prihodi su rasli po stopi od 7.048 posto i koja je u odnosu na 3.631 posto zabilježenih prethodne godine u 2017. godini ostvarila gotovo dvostruku stopu rasta. Ipak, najveći uspon bilježi treće rangirana tvrtka Prusa Research iz Češke (povećanje stope rasta sa posljednje zabilježenih 688 na 6.910 posto), koja je time zaokružila impresivni trijumvirat poslovnih subjekata koji su ostvarili rast prihoda od oko 7.000 posto.

Na četvrtom mjestu je poljska tvrtka za razvoj softvera TOOPLOOX (stopa rasta od 2.827 posto), a na petom mjestu sa stopom rasta od 2.437 posto još je jedan novak iz Poljske, Absolvent.pl, koji se bavi regrutiranjem primjenom tehnoloških rješenja.

Pogled na vrh ljestvice pokazuje da je samo jedna tvrtka očuvala svoju poziciju među deset vodećih, a to je softverska tvrtka NSoft, jedina iz Bosne i Hercegovine, prethodne godine peta, a ove godine sedma. Ističe se stopom rasta od 1.990 posto, što ukazuje na brži rast prihoda u odnosu na stopu od 1.760 posto u 2016. godini, kao i ubrzanje rasta kojem smo svjedočili 2017. godine.

Hrvatska – najbolje plasirani Rimac Automobili

Uz osam rangiranih tvrtki u glavnoj kategoriji natječaja Hrvatska je nakon Poljske druga zemlja sa najvećim brojem plasiranih tvrtki. Ako pridodamo i još dvije hrvatske tvrtke koje su se plasirale u kategoriji Zvijezda u usponu, to je ukupno deset tvrtki na ovogodišnjim listama.

“Dostignut je najbolji plasman kao i u 2015. godini i sada već možemo istaknuti pozitivan i konstantan kontinuitet osnivanja, razvoja i rasta tehnoloških start up tvrtki u Hrvatskoj u sektoru informacijske tehnologije i digitalnih rješenja te interneta, medija i telekomunikacija, pogotovo kada uzmemo u obzir da uz tvrtke koje su ostvarile plasman prošle godine sve novo plasirane tvrtke su osnovane 2012. godine.” ustvrdio je Bazianec.

U kategoriji 50 najbrže rastućih, najbolje rangirana hrvatska tvrtka ove godine je Rimac Automobili iz sektora čistih tehnologija i energetike, koja je deseta na ljestvici sa rastom od 1.059 posto. Slijede Code Consulting na 22. mjestu sa rastom od 545 posto, Telum na 25. mjestu sa rastom od 520 posto, Profico na 28. mjestu sa rastom od 466 posto, Undabot na 35. mjestu sa rastom od 421 posto, Hangar 18 na 40. mjestu sa rastom od 368 posto, Gauss na 45. mjestu sa rastom od 347 posto i povratnik nakon dvije godine Infinum na 49. mjestu sa rastom od 315 posto.

U kategoriji Zvijezda u usponu iz Hrvatske na 2. mjestu je Q tvrtka za digitalna rješenja sa rastom od 2.246 posto, te Merit Media na 9. mjestu sa rastom od 712 posto.

Možemo primijetiti da i kod hrvatskih tvrtki plasiranih na listama dominiraju tvrtke iz sektora informacijske tehnologije i digitalnih rješenja i to su Code Consulting (Vukovar), Profico (Split), Undabot (Zagreb), Hangar 18 (Koprivnica), Gauss (Vukovar), Infinum (Karlovac) i Q (Zagreb), dok nam Telum (Zadar) i Merit Media (Zagreb) dolaze iz sektora interneta, medija i telekomunikacija, a Rimac Automobili (Sveta Nedjelja) iz već spomenutog sektora čistih tehnologija i energetike.

Osim što je najbolje plasirana hrvatska tvrtka na listi 50 najbrže rastućih, Rimac Automobili su i jedina tvrtka iz sektora čiste tehnologije i energetike koja je ostvarila plasman u cjelokupnom natječaju na nivou Srednje Europe.

Nove tvrtke koje su ostvarile plasman na listu 50 najbrže rastućih su Code Consulting, Profico te Undabot sve su osnovane 2012. godine, kao i novaci iz kategorije Zvijezda u usponu Q i Merit Media koji su osnovani 2013. godine. Rimac Automobili, Telum, Hangar 18 i Gauss ostvarili su plasmane i prošle godine, dok je Infinum ove godine kao povratnik ostvario svoj fantastični četvrti plasman na Deloitteovom natječaju nakon 2015., 2014. te 2013. godine.

Posebne kategorije

Tvrtke koje su mlađe od četiri godine ne zadovoljavaju kriterije za uvrštenje u ljestvicu pedeset najbrže rastućih i njima je namijenjena kategorija Zvijezda u usponu, kojom se označavaju mlade tvrtke koje bilježe tako velik rast da imaju velike izglede u idućih nekoliko godina naći se među pedeset najbrže rastućih. Činjenica da se na pet vodećih pozicija ljestvice za 2017. godinu nalaze upravo ona koja su godinu dana ranije bila Zvijezde u usponu ide u prilog ovakvom pristupu.

Ovogodišnja Zvijezda u usponu je litvanska tvrtka za prodaju trodimenzionalnih modela CGTrader, koja je u promatranom razdoblju ostvarila stopu rasta od 3.329 posto. Na drugom mjestu je Q, koja je zabilježila rast od 2.246 posto. Treća je poljska on-line agencija za poslove usmenog i pismenog prevođenja Dogadamycie.pl, s prihodima koji su rasli po stopi od 1.532 posto. Od hrvatskih tvrtki uz Q na listu Zvijezda u usponu još se plasirala i Merit Media na devetom mjestu sa rastom od 712 posto.

U skupini pet najvećih su brzo rastući veliki poduzetnici, koji se zbog svoje veličine povećanjem prihoda ne mogu mjeriti s manjim poduzetnicima uvrštenima u pedeset najbrže rastućih.

Ovogodišnji pobjednik skupine je češka tvrtka ZOOT za maloprodaju modne odjeće i obuće putem interneta i fizičkih trgovina, koja kroz promatrano razdoblje bilježi rast prihoda od 820 posto. S manjim zaostatkom i stopom rasta prihoda od 802 posto slijedi ju bugarska tvrtka za izdavaštvo i monetizaciju oglašavanja Titan Gate, a na trećem mjestu je litvanska tvrtka za on-line trgovinu na malo Pigu (208 posto), koja je ostala na istom mjestu kao i prethodne godine, ali sa značajno ubrzanim rastom prihoda. Hrvatska nema plasiranih tvrtki u ovoj kategoriji.

Dobitnik godišnje Nagrade za najdisruptivniju inovaciju (eng. Most Disruptive Innovation) je DADANCO Europe, koji se bavi inovativnim rješenjima za sustave grijanja, ventilaciju i kondicioniranje zraka. Nagrada se dodjeljuje poduzetnicima koji ne moraju biti uvršteni na ljestvicu, ali su pioniri svojim novim idejama odnosno tehnologijama visokog stupnja disruptivnosti, u koje se DADANCO definitivno ubraja. Isto vrijedi i za UiPath, rumunjsku tvrtku za primjenu robotike u automatizaciji procesa, prvu iz ovog područja kojoj je u ovoj kategoriji dodijeljeno posebno priznanje.

Poljska i Hrvatska imaju najveći broj tvrtki među 50 najbržerastućih

Na ovogodišnjoj ljestvici pedeset najbrže rastućih tvrtki nalaze se poduzetnici iz jedanaest zemalja, i to sljedećim redoslijedom od najveće prema najmanjoj brojčanoj zastupljenosti: 19 iz Poljske, 8 iz Hrvatske, 6 iz Litve, 5 iz Češke, 3 iz Rumunjske, po dvije iz Bugarske, Mađarske i Slovačke te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Estonije i Latvije.

Sektori

Rang-ljestvicom pedeset najbrže rastućih tvrtki prema prihodima u 2017. godini i ovaj puta dominiraju tvrtke iz sektora informacijske tehnologije i digitalnih rješenja (39). Deset novih subjekata dolazi iz sektora interneta, medija i telekomunikacija i samo je jedna, Rimac Automobili, iz sektora čiste tehnologije i energetike, što je pad u odnosu na tri poslovna subjekta na ljestvici za 2016. godinu. Na ovogodišnjoj ljestvici nema ni jednog subjekta iz sektora biotehnologije, nano tehnologije i medicinske tehnologije.

Globalna perspektiva

Prema riječima Ivane Bagić, više savjetnice u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja, jedan od osobito zadovoljavajućih aspekata ovogodišnje ljestvice je broj poduzetnika koji imaju ambicije rasti izvan granica naše regije. “Ukupni pobjednik, Kiwi.com, vodeći je na ljestvici i cilj mu je postati vodeći u svijetu, a mnogi dijele slične ambicije i već imaju klijente, kupce, urede i radnike na tržištima Zapadne Europe i Sjeverne Amerike.”

“Ono što posebno zadivljuje je nevjerojatno mlada dob tvrtki. Ove godine se na glavnoj ljestvici našlo 68 posto novaka, većina njih osnovana tek 2012. godine. Nitko ne zna što donosi sutra, no za ovu dinamičnu novu generaciju poduzetnika iz tehnološkog sektora diljem Srednje Europe zasigurno se može reći da je prava pokretačka sila.”