Home Društvo U zlatnom kavezu: Je li razvod manevar da se spasi imovina?

U zlatnom kavezu: Je li razvod manevar da se spasi imovina?

SHARE

Dok Ante Todorić s ocem u Londonu prati zbivanja oko njihova bivšeg koncerna i osmišljava taktiku obrane pred hrvatskim pravosuđem njegova supruga Martina zatražila je razvod braka. Razlog?

Martina više nije mogla izdržati život u zlatnom kavezu. Potvrdili su nam to izvori bliski paru. Kako su počeli problemi s Agrokorom, tako su počeli i problemi u braku para koji je u hrvatskim jet set krugovima glasio za pojam skladnosti.

Iako neki špekuliraju kako je razvod zapravo pravna smicalica kako bi se spasilo što više imovine posrnulog tajkuna, odvjetnica Martine Todorić to demantira.

– Taj postupak nema nikakve veze s aktualnim događanjima u Agrokoru – rekla je Tereza Tea Krešić za Jutarnji list.

Račun mu je bio bez para

Ali što to točno znači za Martinu Todorić?

– Ako dođe do razvoda i podjele imovine, dio koji bi pripao njoj bio bi izuzet od eventualnih pokušaja da se vjerovnici naplate – govore odvjetnici.

Kako je Ante Todorić osumnjičen, DORH može zatražiti da mu se imovina blokira kako bi se država kasnije mogla naplatiti, pod uvjetom da bude kriv.

Martina se za Antu Todorića udala u studenom 2002. godine na zagrebačkom Gornjem gradu u crkvi Svete Katarine. Sama je osmislila svoju vjenčanicu, a prema njezinoj zamisli izradili su ju u jednom talijanskom modnom salonu.

Udajom za Antu Todorića postala je jedna od najbogatijih Hrvatica i sa suprugom i djecom živjela je u Kulmerovim dvorima. Godine 2009. suprug je Martini priredio veličanstveno rođendansko slavlje u Dubrovniku. U restoranu ‘Gil’s’okupilo se 50-ak uzvanika, a za njih je obitelj platila smještaj u hotelu Excelsior. U Agrokoru su tad rekli da su troškovi slavlja pokriveni partnerskom suradnjom s luksuznim restoranom.

No razvod nije jedini problem u kući Todorićevih. Sav luksuz za tri obitelji Todorić, smještenih u Kulmerovim dvorima u zagrebačkim Šestinama, do sada je snosio koncern Agrokor. Šuma i livada od 55.000 kvadrata zelenili su se kao nijedna druga u gradu. Padina ispod dvorca redovito se održavala kako bi vam povukla pogled upravo na bijelo-crveno zdanje. Otkad su počeli problemi, upravo je ta livada otkrila kako je obitelj počela s drastičnom štednjom. Iako su dio oko rezidencije i dalje zalijevali i kosili, ispod Kulmerovih dvora narastao je korov koji je spalilo sunce. Sve je požutjelo i tako vjerno ocrtalo stanje moćnika.

Tko će plaćati račune?

S obzirom na to da Ivica i sinovi više nisu dio koncerna, pitanje je kako održavaju dvorac. Kći Iva Balent otvorila je vlastitu tvrtku Srculence. Njezin brat Ivan nije doma. Navodno je u Švicarskoj, a proširio se glas i kako trenutačno boravi u Beogradu, u kojemu čeka rođenje djeteta i pazi na ženu Milicu. Kako je potvrdio srpski poduzetnik Ljubiša Krstajić, Ivan Todorić radi poslove za njegovu tvrtku. Osim redovitih troškova za odjeću i hranu, Todorići imaju i nekoliko zaposlenika na imanju.

Tu su domar i posluga koji brinu za prijam gostiju. Bez posla je, čini se, ostao i Ivičin vozač. Gazdu su prije odlaska u London vidjeli kako sam vozi auto. A na benzinskoj dok je točio gorivo tražio je pomoć zaposlenika.

Počinje sezona grijanja

Prema sadašnjim cijenama struje, plina, vode i ostalih režija, obične plaće neće biti dovoljne da ih pokriju za 2000 četvornih metara stambenog prostora. Iako krajnju cijenu znaju samo Todorići, prema sadašnjem cjeniku, plaćaju oko 1100 kuna samo za odvoz smeća tri puta tjedno. S obzirom na to da tri obitelji potroše barem 50 kubnih metara vode za sebe, održavanje i veliku okućnicu, mjesečno vjerojatno izdvajaju više od 1000 kuna. Za uređenje voda odlazi dodatnih 400 kuna, a prema vrijedećoj tarifi, za komunalnu naknadu moraju odvojiti barem 1600 kuna mjesečno. S obzirom na to da dolaze hladniji dani, prostrani dvorac će trebati grijati, pa će se i cijena režija povećati.