Home Gospodarstvo VIDEO: Sberkbank zaplijenila dionice Sarajevskog kiseljaka, je li na redu Ledo Čitluk?

VIDEO: Sberkbank zaplijenila dionice Sarajevskog kiseljaka, je li na redu Ledo Čitluk?

SHARE

Ruski Sberbank jučer  je zaplijenio dionice Sarajevskog kiseljaka koje mu je u zalog za kredit dala Jamnica, odnosno Agrokor, i to u iznosu od nešto više od 67 milijuna KM.

Večerašnja Tema dana HRT-a bavila se problemima u Agrokoru, a između ostaloga i tvrtkama kćerima koje taj koncern posjeduje u BiH.

– Agrokorova poduzeća u inozemstvu su bila ili sudužnici za kredite koje je dizao Agrokor ili su njihove dionice bile založene za te kredite. Očito je ovo drugo sad bilo posrijedi, a znamo da je Sarajevski kiseljak i znamo da je Ledo Čitluk jamčio za obveznice koje je Agrokor izdao.

Tako je sad sasvim normalno da vlasnici tih obveznica i davatelji tih kredita koji to ne mogu naplatiti, se naplaćuju iz tog jamstva, iz te hipoteke. A oni će to dalje sasvim sigurno brzo prodati, zato jer banke ne žele upravljati sa Sarajevskim kiseljakom i ne žele imati biznise. Oni trebaju dobiti novac odmah, makar i manje – mišljenja je Ratko Bošković, novinar publicist.

Podsjećamo, Ledo Čitluk je jedna od vodećih i društveno odgovornih tvrtki na području općine Čitluk koja zapošljava skoro 300 djelatnika, a a u ljetnom razdoblju privremeni posao u toj tvrtki pronađe i više od 50 sezonaca. Sladoledima i smrznutom hranom opskrbljuje trgovine diljem BiH, ali i regije gdje istu izvozi.