Home Društvo FOTO: Studentima Sveučilišta u Mostaru na raspolaganju 50 stipendija mađarske Vlade

FOTO: Studentima Sveučilišta u Mostaru na raspolaganju 50 stipendija mađarske Vlade

SHARE

U okviru bolje suradnje i povezivanja, Sveučilište u Mostaru posjetili su  Dominika Horvath u ime mađarskog Veleposlanstva u Sarajevu i Szilvia Kelmen iz Tempus javne zaklade. Cilj posjeta bio je predstavljanje 50 različitih stipendija mađarske Vlade za preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studije.

Tom prigodom održan je sastanak u Rektoratu Sveučilišta u Mostaru na kojemu su goste iz Mađarske primili rektor prof. dr. Zoran Tomić, prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. Sanja Bijakšić i prorektor za međusveučilišnu suradnju prof. dr. Vlado Majstorović.

Ovom prigodom rektor Tomić kazao je kako je Sveučilište na vrlo važnoj prekretnici koju označavaju integracija, izrada nove strategije i pozicioniranje Sveučilišta u budućnosti. U planu je pokretanje novih studija na engleskom jeziku i snažna internacionalizacija.

U nastavku posjeta studentima na Filozofskom fakultetu Szilvia Kelmen  predstavila je mogućnosti stipendiranja i studiranja na mađarskim sveučilištima.

Stipendije nude besplatno obrazovanje pokrivajući i troškove smještaja na raznim sveučilištima u Mađarskoj. Mogu se prijaviti studenti s preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija s različitih studijskih grupa: agronomije, ekonomije, strojarstva, građevine, zdravstvenih studija, prava i dr.

Szilvia Kelemen naglasila je kako je jedini uvjet položiti ispit iz jezika, s tim da svako njihovo sveučilište ima drugačiji jezični ispit. Studentima je poručila kako studirati u Mađarskoj znači studirati u Europi.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja teži internacionalizaciji. Ovo je odlična prilika za sve koji odluče probati nešto novo, upoznati drugačiju okolinu i na taj se način povezati s Europom“, izjavila je za treci.ba Kelemen.