Home Zanimljivosti Zašto se na fotografijama za putovnicu ne smijete smijati

Zašto se na fotografijama za putovnicu ne smijete smijati

SHARE

Jeste se ikad zapitali zašto na slici za putovnicu uvijek morate izgledati ozbiljno? Iz kojeg razloga ne možete razvući osmijeh od uha do uha? Zašto vam vlasti ne daju da pokažete veselje? Za to sve postoje vrlo dobri razlozi.

U Francuskoj je prije nekog vremena jedna od najčešćih šala bila je rečenica “Mi smo Francuzi, ne smijemo se”. Posljedica je to bila odluke koju je donio jedan sudac, a koja jasno govori o tome kako se prilikom slikanja za osobne iskaznice i putovnice, ne smijete smijati. Mnogi Francuzi su se u tom trenutku sjetili i Britanaca, kojima su se smijali kad su donijeli istu odluku prije više od 10 godina.

No, zašto ovakva odluka i zašto u velikom broju zemalja nije dozvoljeno osmjehivanje prilikom slikanje za dokumente? Odgovor je – zbog sigurnosnih razloga.

Naime, vaša putovnica ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Ta fotografija se prilikom izrade putovnice skenira i ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade te se na taj način stvara “matematička mapa”.

Stvari kao što su primjerice nošenje sunčanih naočala ili širok osmijeh, smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranju mape.

Prilikom dolaska na aerodrom, snima vas kamera koja skenira vaše lice. Tada računalo odlučuje podudara li se matematička mapa koja se stvara na aerodromu s onom u vašoj putovnici, piše Pun kufer.