Home Gospodarstvo “Adriatic Canyoning”: Detalji projekta koji će oživjeti Široki Brijeg

“Adriatic Canyoning”: Detalji projekta koji će oživjeti Široki Brijeg

SHARE

Široki Brijeg do kraja 2019. godine trebao bi postati turistički atraktivan i ponudom bogatiji grad. Naime, do 31. prosinca 2019. godine predviđen je završetak projekta “Adriatic Canyoning“, koji u Širokom Brijegu prije svega znači izgradnju i uređenje zone oko groblja “Sajmište”, gornjega toka rijeke Lištice i njezina vrela Borak.

Osim što će Širokom Brijegu donijeti uređen park, korito i izvorište rijeke, šetališne staze, rekonstruirane ulice i nove adrenalinske sportove, posebna vrijednost ovoga projekta je i činjenica da u njegovoj provedbi sudjeluje veliki broj širokobrijeških arhitekata.

Široki Brijeg nositelj projekta

Realizacija ovoga pothvata predviđena je u sklopu projekta “Adriatic canyoning”, kojim su partneri iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore aplicirali u okviru 1. poziva Interreg-IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., u okviru njegove treće prioritetne osi “Unaprjeđenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine”.

Projekt je složen i iza sebe ima nešto dulju pripremu. Ideja o ovom projektu javila se početkom 2016. godine, ubrzo su započele i pripreme te je aplicirano u srpnju iste godine, a projekt je aktivan od 1. srpnja 2017. godine. Rok za provedbu projekta je 30 mjeseci, što znači da treba biti završen do 31. prosinca 2019. godine.

Projekt treba biti završen do 31. prosinca 2019. godine

Grad Široki Brijeg kao nositelj projekta ima najveću odgovornost, dok se od svih gradova sudionika očekuje odgovornost i kooperativnost jer su svi međusobno ovisni jedni o drugima. Partner u BiH je Općina Grude, u kojoj će se raditi na lokaciji Peć Mlini, dok su u Hrvatskoj partneri Grad Drniš, Grad Obrovac i “Zadra nova” – Razvojna agencija Zadarske županije, te u Crnoj Gori Agencija za izgradnju i razvoj Herceg-Novoga.

Ukupna vrijednost projekta je 1,879.251,32 eura, dok je za Grad Široki Brijeg predviđeno 459.968,56 eura, od čega je 85 %, tj. 390.973,27 eura, bespovratnih sredstava osigurano iz pretpristupnih fondova EU.

Segmenti izvedbe

Lokacijskom dozvolom za uređenje javnih i parkovnih površina uz rijeku Lišticu, od zgrade Vlade ŽZH prema vrelu Borak i dalje uz kanjon rijeke Lištice, koja je izdana 24. veljače 2017. godine, predviđeno je uređenje pet segmenata ovoga projekta, dok je ukupna dužina zahvata u prostoru otprilike 2,3 kilometra.

Prvi je segment izgradnja nove ulice od zgrade Vlade Županije, uz groblje “Sajmište” do Ulice Silvija Strahimira Kranjčevića, s pripadajućim parkiralištem od 18 parkirnih mjesta uz prometnicu, sa šetnicama i drvoredom uz kolnik. Za dio zemljišta u ovom segmentu potrebno je riješiti imovinsko-pravne odnose, a prometnica je dužine 190 metara i širine 12 metara.

Prvi segment izgradnje – označeno plavom bojom

Drugi segment bit će rekonstrukcija šetnice uz rijeku Lišticu od raskrižja kod zgrade Vlade ŽZH do raskrižja ulica Silvija Strahimira Kranjčevića, Crnačke i Japlaničke, uređenje parka Sajmište s pripadajućim sadržajima te rekonstrukcija dijela prometnice Ulice Silvija Strahimira Kranjčevića, s pripadajućim parkiralištem uz prometnicu od groblja Sajmište do Japlaničke ulice.

Drugi segment – označen crvenom bojom

Rekonstrukcija postojeće Ulice Borak, kao ulice posebnoga režima, dio je trećega segmenta. Ovaj segment znači uspostavljanje ograničenja prometa i brzine u ovoj ulici, u prvom redu namijenjenoj vožnji biciklima, šetnji, rolanju i rekreaciji.

Četvrti segment predstavlja rekonstrukciju postojećih pješačkih staza u samom kanjonu rijeke Lištice do starih kuća i mlinica u Gracu, s pripadajućim odmorištima, dužine oko 1,2 kilometra.

Adrenalinski sportovi zip line i i rock climbing dio su petoga segmenta, u kojem je planirano zip line spuštanje između Ciganskoga brda i Ćavarova (Bošnjakova) brda. Na oba brda planirane su po dvije stanice, odnosno platforme za spuštanje, kojima je omogućen pristup pješačkim stazama, a u nekim slučajevima i kolni pristup. Linije zip linea dugačke su 554, 351 i 177 metara. Rock climbing planiran je na stijeni usječenoj na zapadnoj padini Ćavarova (Bošnjakova) brda.

Četvrti segment – označen zelenom bojom

Prioritetne zone

“Radovi će se izvoditi u više faza, neće se raditi sve odjednom. Prioritet je park ‘Sajmište’ i šetališna staza, a projektom je predviđen završetak svih segmenata, ako sve prođe bez većih poteškoća”, rekao je za portal Jabuka.tv Borislav Zovko, dip. ing. sig. i ing. građ., pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Poteškoća može biti u zoni koja je obuhvaćena prvim segmentom projekta zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, dok je ostatak zemljišta na kojima je predviđeno izvođenje radova u ovom projektu u vlasništvu Grada Širokoga Brijega.

Borislav Zovko

“Vrlo bitno nam je riješiti prometnicu od zgrade Vlade ŽZH do spoja s Ulicom Silvija Strahimira Kranjčevića, koja ide pored groblja ‘Sajmište’. Tu imamo neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali je ta cesta definirana Generalnim urbanističkim planom (GUP) i nju bi svakako trebalo riješiti jer je ključna za rješenje prometa oko Osnovne škole, skretanja u Ulicu Silvija Strahimira Kranjčevića itd. Nisam siguran hoće li to biti riješeno u okviru ovoga projekta, iako je izuzetno važno”, navodi Borislav Zovko.

Početak radova na proljeće

Projekt je trenutno u fazi provedbe natječaja za pojedine vrste poslova, koju provodi Grad Široki Brijeg, a očekuje se da će ova faza završiti krajem ove ili početkom 2018. godine. Početak radova predviđen je za proljeće 2018. godine te bi do kraja 2019. godine projekt trebao biti završen.

“Grad Široki Brijeg odgovoran je za provedbu cjelokupnoga projekta, tako i za sve aktivnosti koje se provode unutar njega”, izjavio je za portal Jabuka.tv Ivo Pavković, dipl. oec., projektni menadžer za Grad Široki Brijeg, koji je dodao da sredstva nisu unaprijed osigurana.

“Gradu Širokom Brijegu ovo će biti problem financirati. Dobili smo samo 10 posto predujma od europskih pretpristupnih fondova. Procedura kod plaćanja je takva da mi provodimo natječaj za nešto, to se napravi i mi to platimo, a zatim čekamo refundaciju novca iz projekta. Svi naši računi idu njima na kontrolu. Kada oni to provjere i odobre, što može trajati od šest do devet mjeseci, oni nama refundiraju novac, umanjeno za onih 15 posto gradskih sredstava, koja neće biti refundirana”, ističe Pavković, dodajući da je u tijeku 12 natječaja.

Ivo Pavković

“Četiri natječaja odnose se na radove, a osam na usluge. U cilju promidžbe, nakon što se završe radovi, radit će se natječaji za izradu brošura, fotografija, video projekcija i slično. Zatim ćemo u suradnji s našim partnerima zajednički raditi film i promovirati sve uređene lokacije sudionika ovoga međunarodnoga projekta koji promiče turizam u jadranskom zaleđu”, dodao je Ivo Pavković za portal Jabuka.tv.

Naši sugovornici uvjereni su da, izuzme li se eventualno sporni prvi segment, projekt može biti završen do kraja predviđenoga roka jer – kako navode – dosad je sve išlo prema predviđenoj dinamici. Slijedi priprema natječaja za izvođenje građevinskih radova, koji bi trebali biti završeni do kraja siječnja ili veljače 2018. godine, kako bi se na proljeće moglo krenuti s radovima.

Ciljevi projekta

Glavni cilj ovoga projekta je jačanje i diverzifikacija turističke ponude u jadranskom zaleđu.
Projektom “Adriatic Canyoning” želi se osnažiti socijalni, gospodarski i teritorijalni razvoj prekograničnoga područja između Hrvatske, BiH i Crne Gore jačanjem i diverzifikacijom turističke ponude u jadranskom zaleđu, i to izradom zajedničkoga prekograničnoga modela koji će omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine.

Ovime bi se potaknuo razvoj aktivnoga turizma u jadranskom zaleđu te su u tu svrhu odabrane specifične lokacije: Peć mlini (Grude) i Borak (Široki Brijeg) u BiH, Zrmanja i Čikola u Hrvatskoj, te Orjen i Vrbanj u Crnoj Gori – mjesta bogata kulturnom i povijesnom baštinom, a koja trenutno nisu dio postojeće turističke ponude.

Osim što će nadopuniti ponudu turistima koji posjećuju jadransku obalu, navedene destinacije tako će i same postati prepoznatljive outdoor destinacijekoje će se pozicionirati na turističkom tržištu kao atraktivne lokacije aktivnoga turizma, s novim atraktivnim turističkim sadržajima usmjerenim prema ciljanim turističkim skupinama željnim aktivnoga i adrenalinskoga odmora.

Galerija fotografija:

*Okvirne ilustracije portala Jabuka.tv izvedene su prema idejnom projektu