Home Društvo FOTO + VIDEO: Fra Ivan Pervan: Kripta nove crkve na Risovcu bit...

FOTO + VIDEO: Fra Ivan Pervan: Kripta nove crkve na Risovcu bit će završena ove godine

SHARE

Župa Doljani rekordnom brzinom gradi novu crkvu na visini od 1200 metara na Risovcu, u  neposrednoj blizini Blidinjskog jezera čime će dati sasvim novu sliku i Nacionalnom parku Blidinje kojeg svake godine posjećuje tisuće vjernika, piše Pogled.ba

Prva faza radova koji su započeli  krajem kolovoza ove godine privode se kraju, a kako je kazao za Pogled.ba doljanski župnik fra. Ivan Pervan ovaj projekt je od iznimnog značaja kako za samu župu Doljani tako i za sve vjernike koji dolaze na Blidinje tijekom godine.

„Župa Doljani nije baš tako stara župa ali skoro 140 godina stoji u mjestu na putu između Jablanice i Posušja. Prije rata imala je 1200 stanovnika , a trenutno sada 241 stanovnik odnosno vjernik“, kaže Pervan.

Doljani su tijekom posljednjeg rata stradali i vjernici su se rasuli diljem svijeta, ali Župa je ostala čvrsto stajati i okupljati vjernike koji žive u Doljanima i koji dolaze vikendom ili velikim blagdanima.

Stoga su župnici svojim djelovanjem uporno investirali u Doljane, a plodonosnost njihovih ideja vjernici koji žive u Doljanima i oni koji su razasuti diljem svijeta podržavaju koliko je moguće.
Modernim pristupom župnika iz Doljana tako je i nastala ideja za izgradnju crkve na Risovcu.

„Imamo filijalu na Risovcu , to je malo prije Blidinjskog jezera. Nekoliko godina smo se pripremali da bi gore pravili crkvu jer postojeća kapelica nije uvjetna. Bivši župnik fra. Andrija Jozić je prikupio svu dokumentaciju, našao mjesto za gradnju  i mi smo ove godine počeli praviti crkvu“, pojasnio je Pervan za Pogled.ba.

Prema projektu kako ističe to će biti ogromna crkva s kriptom, ali za sada je cilj uraditi kriptu i opremiti tako da vjernici koji provode vikend na Risovcu i Blidinju mogu prakticirati vjeru.

„Ove godine ćemo napraviti kriptu za vjernike koji dođu vikendom. Ružno je kazati ‘vikend vjernici’  koji imaju potrebu biti nedjeljom na misi. Na Risovcu u blizini Blidinja imamo oko 1150 vikendica odnosno kuća i za njih sada pravimo crkvu“, kazao je Pervan koji nastavlja misiju bivšeg župnika iz Doljana kroz približavanje crkve vjernicima koliko je to moguće.

„Prva faza je skoro gotova“, ističe zadovoljan župnik iz Doljana navodeći kako se radi o projektu izgradnje kripte koja bi već ovu zimsku sezonu bila otvorena za sve vjernike koji budu odlučili uživati u zimskim čarima Blidinja i Risovca.

„Prvi radovi koštaju oko 157 tisuća maraka, ali prva faza radova uspješno se privodi  kraju i nadamo se da ćemo uz Božju pomoć i uz pomoć i vjernika, a osobito vjernika iz raznih mjesta iz Hercegovine pa sve do Splita i Dubrovnika to uspjeti“, zaključio je Pervan.

Da će župljani Doljana bez obzira gdje se nalaze u skladu sa svojim mogućnostima podržati izgradnju crkve ne sumnja ni mladi svećenik David Marijanović iz Doljana koji je trenutno na studiju u Rimu. Prilikom posjete rodnom selu je čestitavši župniku iz Doljana i sam  izrazio zadovoljstvo zbog gradnje crkve na Risovcu.

„Stara kapelica je trošna i neuvjetna, pa je sasvim sigurno da će izgradnja nove crkve biti ugodnija za slaviti Boga svima koji dolaze na Risovac i Blidinje“,  zaključio je Marijanović.