Home Društvo Slučajevi kada se u BiH plaća carina za robu koju su građani...

Slučajevi kada se u BiH plaća carina za robu koju su građani kupili u inozemstvu

SHARE

Građani BiH prilikom putovanja u inostranstvu često se pitaju da li će po povratku morati platiti određene dažbine za suvenire, ukrase, različite druge proizvode ili pak luksusznu robu koju su kupili u drugim zemljama.

Kako su za Fokus.ba pojasnili iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je roba koja je sadržana u ličnom prtljagu putnika koji dolazi iz inostranstva, a koja ne podliježe bilo kakvim ograničenjima ili zabranama, pod uslovom da takvi uvozi nisu komercijalnog karaktera.

“Pod pojmom ‘lični prtljag’ podrazumijeva se sva roba nekomercijalnog karaktera za ličnu upotrebu putnika ili njegovog domaćinstva uključujući i predmete koji služe putniku za vrijeme putovanja, pod uslovom da se može pružiti dokaz da je prilikom polaska putnika zaveden kao prateći prtljag kod kompanije koja ga je prevezla u BiH iz zemlje polaska”, naveli su iz UIO.

Iz ove institucije naglašavaju i da su bosanskohercegovački i strani državljani dužni prijaviti carinskom službeniku robu koju nose sa sobom prilikom prelaska carinske granice.

Iz UIO su naveli i da se carinske olakšice uz sljedeća količinska ograničenja po putniku i po danu primjenjuju na:

1. Robe nekomercijalnog karaktera, uključujući poklone i suvenire koji se nalaze u ličnom prtljagu putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od 200 KM.

2. Proizvode od duhana:
– 200 cigareta ili
– 100 cigarilosa ili
– 250 grama duhana.

3. Alkoholna pića:
– 2 litre stonog vina,
– 1 litar alkohola ili žestokog pića od preko 22% vol.; ili 2 litra desertnog vina, pjenušca ili drugih pića.

4. Parfemi i toaletne vode:
– 60 cc/ml parfema,
– 250 cc/ml toaletne vode.

“Putnici mlađi od 17 godina nemaju pravo da uvoze robe navedene pod t0čkom 2 i 3. Ukoliko za robu, koju putnik unosi u privatne svrhe, nije predviđeno oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, na graničnom prelazu je moguće obaviti obračun i naplatu uvoznih dažbina u skraćenom postupku, osim za robu koja podliježe obaveznoj godišnjoj registraciji, pod uslovima da robu putnik nosi sa sobom, da vrijednost robe ne prelazi iznos od 1.500 KM i da se roba carini po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 % ad valorem”, zaključili su iz UIO.