Home Zanimljivosti Jutarnje pogreške zbog kojih smo skloniji debljanju

Jutarnje pogreške zbog kojih smo skloniji debljanju

SHARE

Znamo kako nedostatak noćnog sna može uzrokovati debljanje, ali isto tako uzrok može biti i predugo spavanje.

Svi imamo neku svoju jutarnju rutinu koju nam određuju poslovne i privatne obveze. Vikend je sasvim druga priča, ali trebali bismo, kažu stručnjaci, i vikendima imati istu, ili barem sličnu rutinu i vrijeme buđenja i odlazaka na spavanje.

Ovo su ostale najčešće greške koje radimo, a svakako bismo trebali izbjegavati, posebice ako želimo spriječiti nakupljanje neželjnih kilograma, savjetuje čitatelje Women`s Healtha stručnjakinja za zdravo mršavljenje Susan Peirce Thompson.

Predugo spavate

Znamo kako nedostatak noćnog sna može uzrokovati debljanje, ali isto tako uzrok može biti i predugo spavanje. Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One pokazalo je da osobe koje spavaju deset sati i dulje, imaju veći rizik za veći BMI u usporedbi s onima koji spavaju od sedam do devet sati.

Spremate se u mraku

Nakon buđenja, ostajete u tami ili slabom svjetlu dok se pripremate za dan pred vama? To je loša odluka, pokazali su rezultati istraživanja čiji autori savjetuju osobama da “pokupe” malo jutarnjeg sunca jer to će značajno sniziti BMI. Prema istraživanju, dovoljno je 20 do 30 minuta dnevnog svjetla kako bi imalo utjecaja na BMI.

Ostavite razbarušen krevet

Istraživanje provedeno na američkom National Sleep Foundation, pokazalo je da osobe koje poslože krevet nakon buđenja, imaju bolji noćni san u odnosu na osobe koje to ne naprave. Iako može zvučati ludo, autor istraživanja Charles Duhigg, napisao je knjigu u kojoj navodi kako je upravo ta navika slaganja kreveta ujutro nakon buđenja bitna jer nerijetko za sobom povlači i usvajanje drugih pozitivnih navika, poput pripremanja zdravih obroka kod kuće i nošenja hrane na posao i sl.

Preskačete doručak

Istraživači sa Sveučilišta Tel Aviv otkrili su da osobe koje su na niskokaloričnim dijetama, ali s kvalitetnim doručkom koji sadržava 600 kalorija “čistih” proteina, osjećaju manje gladi tijekom dana u odnosu na one koji doručkuju 300-kalorični doručak ili ga preskaču. Istraživači smatraju da osobe koje doručkuju “konkretniji” obrok, imaju slabije osjećaje gladi tijekom dana i nemaju potrebu za grickanjem ili prejedanjem, piše Večernji list.