Home Gospodarstvo Kompanija Tesla sklopila dogovor o izgradnji tvornice u Kini

Kompanija Tesla sklopila dogovor o izgradnji tvornice u Kini

SHARE

Nakon pet mjeseci pregovaranja, kompanija Tesla uspjela je sklopiti dogovor sa šangajskom vladom o izgradnji tvornice u jednom dijelu ovog kineskog grada, prenose strani mediji.

Kako piše The Wall Street Journal, Tesla će radije posjedovati tvornicu u Kini, nego da bude partner s lokalnim proizvođačima, kako to obično rade druge autokompanije. Kineski zvaničnici nedavno su počeli razmišljati o uvođenju strožijih pravila lokalnim partnerima, a s ciljem ohrabrivanja proizvođača električnih automobila.

Sporazum koji su vlasti u Šangaju postigle s Teslom prvi je koji je ikada ijedna strana autokompanija uspjela napraviti. Međutim, ni Teslu neće zaobići uvozna tarifa od 25 posto.

Tesla od lipnja pregovara o otvaranju tvornice u Kini, a ovo je veliki korak za američku kompaniju koja će se sada probiti na još jedno od najvećih svjetskih tržišta za prodaju električnih automobila. Prema analizama tržišta, uskoro će u Kini 25 posto tržišta činiti električni automobili, što predstavlja ozbiljnu brojku za proizvođače ovih vozila.