Home Auto Spriječite lopove da vam ukradu auto pomoću starog mobilnog telefona

Spriječite lopove da vam ukradu auto pomoću starog mobilnog telefona

SHARE

SASVIM JE RAZUMLJIVO DA POTPUNA ZAŠTITA OD KRAĐE AUTOMOBILA NE POSTOJI, NO JEDNAKO TAKO MOGUĆE JE NAPRAVITI NEKOLIKO KORAKA KOJI BI VAŠEG METALNOG LJUBIMCA UČINILI MANJE ATRAKTIVNIM I MANJE DOSTUPNIM ONIMA KOJI ŽELE DA GA PRISVOJE BEZ VAŠE DOZVOLE.

1. Izbor automobila. Postoje marke koje u očima lopova uživaju veću popularnost u odnosu na druge. Folksvagen, Audi, BMW, Škoda, popularniji su u kriminalnim krugovima od, primjera radi, japanskih ili korejskih vozila, a dobro je znati i da su uočljiviji (bojom, izvgledom karoserije) sigurniji. Oni koji spadaju u nekakvu “sredinu” popularnosti pa ih je time i lakše “sakriti” svakako su poželjnija meta od, uzimimo za primer, žutog kabrioleta.

2. Alarm. Svakako poželjan zvučno-svetlosni mehanizam koji odbija lopove. Autoportal.hr podvlači da CAN alarmi koji se mogu naći na tržištu, a “koji se priključuju na glavnu elektronsku instalaciju i povezani su sa elektronskom blokadom, mogu tako da se montiraju da ni ‘profesionalci’ ne mogu da ih utišaju, ili im je za to potrebno puno vremena, kojeg nemaju”.

automobil na parkingu Službe parking kontrole

3. Elektronska i električna blokada. Blokiranje električne pumpe goriva i elektropokretača svakako je dobra ideja ako se ugradi u sklopu alarma, a još bolja kao odvojeno ugrađen sistem. Lopovi ovim dobijaju pune ruke posla kojeg treba da obave u malo vremena pa je izgledno da će odustati od svoje namere.

4. Mehanička blokada. Samo njeno uočavanje, bilo na volanu, bilo na ručici menjača, nateraće lopova da se okrene lakšoj meti. Istu je moguće ukloniti sečenjem (na primjer volana) što umanjuje mogućnost prodaje vozila budući da kupovina novog sa sobom vuče činjenicu da prodavac o tome mora da obavesti policiju. Jasno, moguće je svoju metu odšlepati do skrivene garaže i onde obaviti posao, ali kradljivcima je jednostavnije da pronađu metu bez takve zaštite i odustanu od vašeg automobila.

5. Graviranje svih stakala. Ako se automobil krade zbog delova onda ovo i nije najsigurnija varijanta, ali rizici lopovima rastu ukoliko žele da ga prodaju. Ugravirana, na primjer, registarska oznaka automobila na staklima definitivno odbija takve od nauma.

Parking

6. Izmjenite/premjestite OBD priključak. Noviji automobili kradu se preko OBD priključka, bilo da se poništi ili učita elektronski kod koji gasi alarm i isključuje elektronske blokade za paljenje i dovod goriva, bilo da se priključi već pripremljeni sklop odnosno cela pripremljena instrumentna ploča sa elektronski premošćenim blokadama. Ugradnja novog sa izmenjenim položajem i rasporedom pinova tera kriminalnce na kapitulaciju.

7. Otvaranje haube na drugi način. Namera onih koji žele da otuđe vaš auto jeste da što pre otvore haubu, kako bi penom iz spreja ili krpom utišali alarm, a u slučaju mehaničke blokade menjača pokušali da odvoje menjačku kutiju od poluga za šaltanje, ubace u drugu, upale motor i nestanu. Svakako će ih odvratiti intervencija mehaničara sposobnog da promeni način otvaranja poklopca motora.

8. Satelitsko praćenje automobila. Ugovara se sa osiguravajućim kućama i omogućava čak i gašenje motora na daljinu.

Telefon u vožnji

9. Mobilni telefon na skrivenom mestu. Zanimljiva ideja korišćenja starijih mobilnih telefona čija baterija, posebno u stanju mirovanja, traje danima. Stišan, napunjen, sa pripejd brojem i skriven, lako će policiji omogućiti ulazak u trag nestalom automobilu.

10. Hands-free ključ držite u alu foliji. Zamotavanje elektronskog ključa/kartice u aluminijumsku foliju koja blokira signal ili stavljanje u kutijicu iznutra troslojno obloženu folijom, izludeće lopove u traženju signala i naterati ih u beg. Njihovo korišćenje dekodera kojim pojačavaju signal ključa/kartice, otvaraju vrata automobila i sve deblokiraju pokazaće se dovoljno teškom misijom da od nje i odustanu.

Muškarac grli auto

 11. Sredstva odvraćanja. Sama nalepnica koja upućuje na alarm odvratiće manje vešte lopove, a svakako i profesionalne ukoliko dokazuje ugradnju u specijalizovanom servisu. Razlog je jasan, takvi vrlo dobro znaju metode rada lopova i alarme ugrađuju na poseban način. Korisna je i ugrađena lampica koja treperi drugom bojom i na drugom mestu od uobičajenog pri postavljanju alarma, pa čak i ako alarma nema.

12. Pažnja i procedura. Zvuk koji ukazuje na zaključavanje i treperenje žmigavaca dobra je provera da li ste izvršili radnju zaključavanja vozila. Lopovi koji blokiraju signal koji onemogućava radnju zaključavanja računaju na to da se možda nećete okrenuti i proveriti da li je automobil ostao otvoren i neblokiran ili ne. Dobar je savet i sa ostavljanjem ključeva u praonicama i servisima. Nipošto to ne treba raditi ukoliko nemate potpuno poverenje u njih.