Home Zanimljivosti Znate li koja je idealna temperatura spavaće sobe, dnevne sobe i kupaonice?

Znate li koja je idealna temperatura spavaće sobe, dnevne sobe i kupaonice?

SHARE

Neki zagrijavaju svoje domove na temperature slične kao u Sahari, drugi više vole osjećaj hladnoće kao da su na Sjevernom polu, dok treći vole biti negdje između. Na onoj optimalnoj temperaturi.

No, cijela priča oko idealne temperature doma je pomalo nezahvalna jer će svatko zagrijati prostorije prema vlastitim potrebama. No ipak, postoji nekoliko idealnih smjernica koje vam mogu dati približnu ideju o temperaturi koja je pogodna za vaš dom.

Pa idemo redom!

1. Idealna temperatura dnevne sobe: 19-22 stupnja

Većinu vremena provodite u dnevnoj sobi. Gledate TV, družite se s prijateljima, obitelji ili se navečer izležavate u pidžami.

Većini je idealna temperatura dnevne sobe između 19 i 22 stupnja dok drugi vjeruju da što je toplije to je bolje. No takvi bi trebali imati na umu da će svaki stupanj više biti vidljiv i na režijama tako da ako ne trebate, nemojte zagrijavati dnevnu sobu na više od 22 stupnja.

2. Idealna temperatura kupatila: 21 stupanj

Hladno kupatilo je najgora noćna mora. Pa i kad samo morate otići na WC. Zato bi bilo pametno zagrijati i kupatilo na temperaturu od otprilike 21 stupanj.

Idealna temperatura spavaće sobe: 16-18 stupnjeva

Vjerovali ili ne, temperatura spavaće sobe bi trebala biti dosta niža od ostalih prostorija. Negdje oko 16-18 stupnjeva. Temperature ispod ili iznad tog raspona mogu razbuditi usnulog čovjeka.

Idealne temperature i vlažnost prostorija:

– Dnevna soba 19-22 stupnja 40-60 % vlažnosti
– Spavaća soba 18 stupnjeva 40-60 % vlažnosti
– Blagovaonica 21 stupanj 40-60 % vlažnosti
– Kuhinja 20 stupnjeva 50-60 % vlažnosti
– Kupatilo 21 stupanj 50-70 % vlažnosti
– Hodnik 18 stupnjeva 40-60 % vlažnosti

Nekoliko zanimljivih činjenica o sobnim temperaturama

Postoje mnoga istraživanja o tome kako temperatura utječe na ljude, ali u konačnici je svaka osoba drugačija od druge. Evo nekoliko činjenica koje vam mogu pomoći pri pronalaženju idealne sobne temperature:

– Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje sobnu temperaturu od 18 stupnjeva, 16 stupnjeva za one koji imaju problema s dišnim putevima i alergijama i 20 stupnjeva za one starije ili bolesne.

– Kako bi dobili kvalitetan i kontinuiran san, prije nego što zaspite tjelesna temperatura drastično pada. Postavite termostat spavaće sobe na 18 stupnjeva kako bi olakšali tijelu da što brže postigne temperaturu na kojoj će najbolje spavati.

– Temperature ispod 12 stupnjeva i iznad 23 stupnja dokazano ometaju vaš san.

– Temperature iznad 25 stupnjeva mogu vas učiniti letargičnim i negativno utjecati na produktivnost.

– Prosječna sobna temperatura na radnom mjestu je 22 stupnja, a statistika tvrdi da je to i optimalna temperatura za produktivnost i udobnost.

Sobna temperatura utječe i na vaš dom!

I više je nego uočljivo da sobna temperatura ima direktni utjecaj na nas i na naše raspoloženje. No, manje je uočljivo da sobna temperatura utječe i na naš dom!

Na primjer, ako je sobna temperatura smanjena na 8 stupnjeva, zrak u sobi može apsorbirati samo 50 posto vlage. Drugih 50 posto vlage se kondenzira i završava na vanjskim zidovima što može potaknuti rast plijesni koje ne samo da štete izgledu unutarnjih zidova već također mogu prouzročiti i probleme s disanjem.

Isto tako, previsoka sobna temperatura može prouzročiti “znojenje prostorije” što će opet potaknuti razvoj plijesni i razmnožavanje bakterija.

Bez obzira na temperaturu, važno je održavati zdravi protok zraka pa barem jednom na dan dobro provjetrite cijelu kuću. Tako ćete spriječiti nastajanje vlage i održati svoje zdravlje.

Kako namjestiti sobnu temperaturu ako niste kod kuće?

Idealna temperatura doma kada nikog nema kod kuće ovisi o tome koliko vas dugo neće biti kod kuće.

Tijekom dana, kada ste na poslu i djeca su u školi, namjestite grijanje na 3-4 stupnja niže od one optimalne.

Ako vas nekoliko tjedana neće biti kod kuće, jedino logično rješenje je ugasiti grijanje.

Ili ne!

Naime, tijekom izbivanja, temperatura doma će se drastično sniziti što može dovesti do problema s vlagom. Za vrijeme odsutnosti, bolje je postaviti termostat na umjerenu temperaturu, npr. 14 stupnjeva i na dan povratka namjestiti je na optimalnu temperaturu.

Pametno grijanje je ono grijanje koje jednom uključite i ne morate se više nikad brinuti o sobnoj temperaturi, a niti o računima za struju.