Home Politika A sunca za izvoza: Bosni i Hercegovini prijete sankcije

A sunca za izvoza: Bosni i Hercegovini prijete sankcije

SHARE

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrdio je kako je direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač upozorio da Bosni i Hercegovini na ministarskoj konferenciji u prosincu u Prištini prijeti uvođenje novih sankcija zbog neispunjavanja obveza iz Trećeg energetskog paketa. Kako piše Oslobođenje, Šarović je napomenuo kako su on i predsjednici vlada Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Fadil Novalić prije dva dana dobili pismo Kopača, u kojem on posebno upozorava vlade entiteta zbog neispunjavanja obveza iz Trećeg energetskog paketa i neusvajanja već dogovorenog zakona o regulatoru električne energije i gasa, prijenosa i tržišta električne energije BiH.

”Od mene se traži da uložim dodatne napore kako bih u dogovoru s entitetima ovo zakonsko rješenje uputio u proceduru, prvo u Vijeće ministara, a nakon toga u PSBiH”, naglasio je Šarović. Istaknuo je kako su nove sankcije već na dnevnom redu konferencije Energetske zajednice u prosincu i dodao da Kopač upozorava da je do konferencije u Prištini ostalo malo vremena.

”To je svojevrsno upozorenje ključnim akterima u BiH da se uozbilje i ispune preuzete međunarodne obveze, ali i da se ispune obveze koje su ministri zaduženi za energetski sektor u BiH potpisali u Sarajevu 2016. i kojim smo se obvezali za jednu vrstu mape puta za usvajanje ovog zakonodavstva”, pojasnio je ministar. Ocijenio je kako bi nove sankcije značile korak nazad i novo zaostajanje BiH u energetskom sektoru kada je riječ o električnoj energiji i plinu. ”Mislim da je krajnje vrijeme da realiziramo one obveze koje smo preuzeli, u suprotnom ovo je loša poruka za jedan od najboljih, najpotentnijih sektora u BiH”, zaključio je Šarović.