Home Društvo Vlasnici srušenih kafića na Žnjanu zavrtjeli janje na plaži i zapjevali Čavoglave

Vlasnici srušenih kafića na Žnjanu zavrtjeli janje na plaži i zapjevali Čavoglave

SHARE

NAKON što je Ministarstvo graditeljstva naredilo uklanjanje nelegalnih objekata sa Žnjana, vlasnici su se odlučili oprostiti od svojih kafića na svoj način.

Na Žnjanskom platou, na pomorskom dobru, ispekli su janje i odojak. Usput su zapjevali Čavoglave.

Čavoglave na ŽnjanuBez ugovora

Cijelu ovu godinu ugostitelji sa Žnjana radili su bez ugovora s Gradom. Bivši gradonačelnik Ivo Baldasar nije im htio produžiti koncesije jer je građevinska inspekcija naložila uklanjanje bespravnih objekata.

Koncesije su ugostitelji dobivali za module od 12 kvadrata, ali građevine su obilato premašile dozvoljene gabarite.

Neuspjeli pravni manevar

Novi splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara bio je spreman raščistiti situaciju na Žnjanu što je prije moguće. Prije mjesec dana poslao je opomene ugostiteljima za dugove koji su dosegli milijun kuna, a s ministrom graditeljstva Štromarom dogovoren je akcijski plan za rušenje.

Ugostitelji su prošlog tjedna povukli posljednji pravni manevar. Tužili su državu radi vlasništva na pomorskom dobru i podnijeli zahtjeve za legalizaciju izgrađenih objekata. Smatrali su da će Ministarstvo graditeljstva odustati od najavljenog rušenja, no od toga nije bilo ništa.

U Gradu Splitu odlučili su odbiti zahtjeve za legalizaciju jer se radi o pomorskom dobru. Najavljene su i opcije podnošenja kaznenih prijava ako počne rušenje te tužba Gradu na ime utrošenih sredstava za infrastrukturu koja nije postojala na Žnjanu, nego su je ugostitelji sami financirali.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže će sve biti u skladu sa zakonom.

Žnjanska plaža treba biti kao Copacabana

“Ako je naloženo da se građevine uklone, to se i događa. Ne bježim od odgovornosti, ali rješenja za uklanjanje izdana su prije nego što sam ja i postao kandidat za gradonačelnika. Rješenja je izdala građevinska inspekcija, a ja, kao legalist, ne mogu nego to podržati”, kaže Opara.

“Žnjanska plaža treba biti poput plaža u Nici ili kao Copacabana. Površinom, značajem i karakterom to može biti”, uvjeren je Opara.