Home Društvo Finci ne žele pomaknuti kazaljke na satu

Finci ne žele pomaknuti kazaljke na satu

SHARE

Finska vlada trebala bi aktivno lobirati kod Europske unije ako želi ukinuti direktivu o uštedi dnevnog vremena, priopćila je parlamentarna komisija u četvrtak.

Parlamentarna komisija za promet i komunikacije dala je preporuke vladi nakon što je više od 70.000 Finaca potpisalo peticiju kojom traži od vlade da odustane od te prakse.

U okviru sheme uštede dnevnog vremena, kazaljke se pomiču za jedan sat unaprijed tijekom ljetnih mjeseci tako da dnevna svjetlost traje do večernjih sati. Veći dio Sjeverne Amerike i Europe slijedi tu praksu, dok većina ostalih zemalja to ne poštuje.

Komisija je priopćila da je, nakon što je saslušala nekoliko eksperata, zaključila da se ljudi ne prilagođavaju na tu promjenu u potpunosti bezbolno.

Dodaje da pomicanje kazaljki na satu izaziva kratkoročne poremećaje sna kod ljudi, umanjuje radnu sposobnost i također dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Primarni cilj trebao bi biti ukidanje pomicanja kazaljki na satu na jedinstvenoj osnovi širom Europske unije, navodi komisija u priopćenju, prenosi AFP.