Home Gospodarstvo Ogrjev drastično poskupio, cijene nikad nisu bile više: Metar drva 108 KM!?

Ogrjev drastično poskupio, cijene nikad nisu bile više: Metar drva 108 KM!?

SHARE

Građani koji još nisu nabavili ogrjev sada će biti prinuđeni izdvojiti vrtoglavo visoke sume za tu namjenu. Metar bukovih drva košta više od 100 maraka, ugalj, zavisno od vrste, od 160 do 195 KM, briketi po toni 270 KM, a tona peleta čak 480 maraka.

Domaće tržište Kako nam je kazao Edin Omeragić iz firme „Drvosječa“, metar iscijepanih bukovih drva kod njih košta 108 KM i nikad nisu bila skuplja. Cijena je, kaže, u odnosu na ljeto, kada je metar bio oko 90 KM, porasla zbog nestašice drva.

– Sve je manje drva na domaćem tržištu. Građani i dalje kupuju, ali nije to kao u ljetnoj sezoni, kada je bilo znatno jeftinije. Mogu se pronaći i jeftinija drva, ali mi garantiramo za kvalitet – rekao je Omeragić.

Ističe da imaju problem s nabavkom mrkog uglja, pa su prinuđeni prolongirati isporuke po nekoliko dana. Mrki ugalj košta 195 KM, a drveni 165 maraka. Velika potražnja U firmi „Ogrjev“ metar drva košta 95 maraka.

Direktor Kasim Bjelić kaže da su drva poskupjela zbog izvoza u druge zemlje. – Isto vrijedi i za pelet. Velika potražnja je i za drvenim ugljem – istakao je Bijelić.