Home Gospodarstvo Božje stablo: Župnik Filipović u Buhovu kod Širokog Brijega s mještanima obrao...

Božje stablo: Župnik Filipović u Buhovu kod Širokog Brijega s mještanima obrao vlastiti maslinik

SHARE

Hercegovina je prema svom geografskom položaju, blagoj klimi i krškom tlu idealna za uzgoj masline i srodnih mediteranskih kultura. Maslinarstvo u Hercegovini u posljednje vrijeme doživljava pravi procvat, i to ponajviše zahvaljujući pojedincima koji su ljubavlju, trudom i radom ovu poljoprivrednu granu podigli na zavidan nivo.

Jedan od takvih pojedinaca je don Pavao Filipović, koji je već 32 godine župnik u selu Buhovo pored Širokoga Brijega. Don Pavao je prošle godine proslavio zlatnu misu, odnosno 50 godina misništva, a u minulome je tjednu skupa sa širom obitelji i mještanima pobrao masline iz maslinika koji je sam začeo posadivši prvo stablo u dvorištu župne crkve prije 23 godine.

“Ovogodišnji urod zbog suše i vremenskih nepogoda bio je znatno slabiji u odnosu na prethodne godine, ali ipak sam zadovoljan. Razlika u urodu vidi se i u tome što je ove godine petnaestak ljudi u jednom danu uspjelo obrati ono što je prethodnih godina dva dana bralo dvadesetak ljudi”, govori don Pavao Filipović za portal Jabuka.tv.

Od sadnje prve masline prošle su 23 godine, a u međuvremenu je maslinik ovoga svećenika narastao do broja od 105 stabala. Prema svakoj od maslina don Pavao gaji posebnu ljubav jer maslinu vidi kao Božje stablo.

Posla oko maslina ima dosta, a župnik iz Buhova skupa s dvojicom mještana svakodnevno brine o masliniku koji je zasadio. Dobar dio ulja iz vlastite proizvodnje don Pavao daruje bližnjima. Naime, ulje od raznih vrsta maslina iz vlastitoga uzgoja don Pavao prodaje tek toliko da pokrije troškove proizvodnje, a ostatak podijeli s obitelji i prijateljima, pretačući ljubav prema Božjem stablu u maslinovo ulje darovano bližnjima.

(www.jabuka.tv)