Home Šport Evo na koji način Hercegovac Dario Šimić može preoteti Livnjaku Šukeru HNS,...

Evo na koji način Hercegovac Dario Šimić može preoteti Livnjaku Šukeru HNS, i kako ga HDZ može spriječiti

SHARE
Trenutnom predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru mandat će isteći sljedeće godine, a Dario Šimić ne krije da bi želio sjesti na njegovo mjesto. 

 

Dario Šimić jučer je, baš kao i prije mjesec dana, najavio kako će se u skoroj budućnosti kandidirati za predsjednika HNS-a. Dario nije htio puno toga otkrivati, jer kako kaže, hrvatskoj reprezentaciji slijede dva važna ogleda s Grčkom pa ne želi unositi neku vrstu destabilizacije prije tih važnih ogleda. No, i sam njegov istup u medijima i priznanje da sprema smjenu Šukeru zaintrigirao je javnost, pogotovo onu većinu koja smatra da je Davor Šuker tek obična instalacija Mamića i Vrbanovića te da nije učinio dovoljno za hrvatski nogomet.

Šimić ovaj put ima adute?

Svi se sjećamo da je Šimić ne tako davno, točnije prije tri godine s još trojicom bivših Dinamovih igrača Šokotom, Bišćanom i Marićem pokrenuo akciju “Za naš Dinamo” kojoj je cilj bio preuzeti vlast u Dinamu, no s vremenom su njihove akcije i pokušaji ulaska u klub izblijedjeli. Sve je krenulo s pompoznim najavama i oduševljenjem javnosti baš kao i sada, a znamo kako je završilo. Trenutna vrhuška Dinama nije ni okom trepnula na njihov pokušaj pa se sada postavlja pitanje ima li Šimić doista dobru podlogu da uđe u HNS ili će sve opet završiti njegovim neuspjehom.

Ono što Šimiću možda ide na ruku jest to da je HNS bio primoran uskladiti svoj Status sa Zakonom o sportu, čime su se promijenili odnosi u izboru članova Skupštine HNS-a koja bira predsjednika tog tijela. Dakle, prijašnja Skupština HNS-a imala je 49 članova, a sačinjavali su je isključivo županijski delegati. Prema novom Statutu, Skupštinu će od sada činiti 59 članova, ali po puno drugačijem ključu, u čemu Šimić očito vidi svoju šansu.

Naime, svaki županijski nogometni savez moći će dati samo jednog člana Skupštine, u prijevodu, umjesto prijašnjih 49 članova, sada ih je 21. Preostale članove Skupštine dat će klubovi Prve HNL, svaki klub dat će po 2 člana, što je dodatnih 20 članova (10 klubova x 2 člana).  Klubovi 2. HNL dat će ukupno dva člana, zatim trećeligaši 3 člana, dok će svi niželigaši dati još 10 članova. Brojku od 59 skupštinara zatvaraju po jedan predstavnik igrača, trenera te ženskog nogometa.

Ono što je bitno napomenuti kod lokalnog izbora 21 županijskog skupštinara je da će se oni po novome birati bitno drugačije nego prije, odnosno glas petoligaša i prvoligaša više neće biti jednak. Tako će primjerice glas Hajduka vrijediti kao 10 glasova, a nekog petoligaša iz te županije 1 glas. Ne pišemo bez razloga o ovoj županiji, u kojoj je Alojz Šupraha bio trn u oku Hajduku, a nije nedostajalo i fizičkih okršaja između Šuprahe i tadašnjeg predsjednika Hajduka Brbića.

foto: HNS
foto: HNS

Nešto, ako ne i sve se pita HDZ

Može li Dario Šimić do 30 od 59 glasova koji bi mu donijeli mjesto predsjednika na sljedećoj Skupštini HNS-a? Gledajući objektivno, vrlo teško. Jer unatoč promjenama u Skupštini ništa mu ne garantira da će, primjerice članovi prvoligaških klubova svi glasati za njega, pogotovo kad se zna da ovakav Dinamo gaji dobre odnose sa svim prvoligaškim klubovima osim Hajduka. A interes je uvijek ono što pokreće stvari.

Nije nikakva tajna da HNS-om, što Izvršnim odborom, što Skupštinom drma HDZ, te se konstelacije snaga na političko-nogometnoj razini ne bi trebale bitno promijeniti, tako da će 10 niželigaških te 5 glasova drugoligaša i trećeligaša vjerojatno u većini ići kao i glasovi županijskih delegata u Skupštini – onome koga podrži HDZ.

No, nije isključena mogućnost da Davor Šuker doista više ne bude predsjednik HNS-a, ali ne na način da će ga smijeniti Dario Šimić, već se u vrlo izvjesnog kandidata prometnuo saborski zastupnik HDZ-a Marijan Kustić, koji je doživio strelovit uspon te od predsjednika NS Ličko-senjske županije u ožujku ove godine postao i član Izvršnog odbora HNS-a, postavši dopredsjednik Saveza. Mnogi u Kustiću vide novog predsjednika HNS-a, što bi za donedavnog anonimusa bio doista ogroman skok, ali pitanje je koliko bi se taj potez svidio široj javnosti. Zapravo, ne bi se uopće svidio, a HDZ bi tim potezom samo potvrdio da je suvereni vladar hrvatskog nogometa.

izvor:zagreb.info