Home Društvo Milijarder iz Vareša Ivan Žilić: ‘Zdravko Marić i Piruška Canjuga tražili su...

Milijarder iz Vareša Ivan Žilić: ‘Zdravko Marić i Piruška Canjuga tražili su mi 600 milijuna eura za Mercator’!

SHARE

Da su Zdravko Marić i Piruška Canjuga bili tandem za ‘specijalne zadatke’ u ‘Agrokoru’ svojedobno je otkrio Hrvat Ivan Žilić, milijarder s adresom u Luxembourgu, za kojeg nitko nije znao, sve do objave teksta u ‘Jutarnjem listu’ u prilogu Svijet, 17. studenog 2013. godine. Nakon tog teksta inženjer Žilić podrijetlom iz Vareša u Bosni i Hercegovini (koji je objasnio kako je došao do 24 milijarde eura) postao je mega zvijezda, od kojeg su svi s prostora bivše države počeli tražiti pomoć, pisao je poznati novinar Ratko Bošković

Kada je odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo najavio da će za krunskog svjedoka obrane u aferi ‘Agrokor ‘pozvati aktualnog ministra financija Zdravka Marića, njegova pozicija u Plenkovićevoj Vladi postala je još nestabilnija. Naime, Nobilo je istaknuo da ako Marić s vrhunskim financijskim znanjima nije mogao zaključiti jesu li financijska izvješća frizirana, kako je to onda njegova klijentica mogla zaključiti? ‘Ako vi dobijete financijsko izvješće, kako ga možete dovesti u pitanje? Kao što su to radili forenzičari šest mjeseci. Uprava to nikad ne radi. Ako pozovemo Marića, vidjet ćemo kako uprava radi. Uprava se nikad nije sastala, nikad nije glasala, ta izvješća upravi nikad nisu ni bila dostupna. Ona je radila nešto sasvim odvojeno od financija. Ovo je privatna kompanija koju je stvorio Ivica Todorić i koja je imala određene specifičnosti. To je osnova od koje se mora krenuti, utvrditi te specifičnosti. Ja vjerujem Mariću da su ta izvješća bila realna’, rekao je odvjetnik Nobilo. No, malo tko je u tom trenutku znao što se zapravo valja iza tih izgovorenih riječi odvjetnika Piruške Canjuge. Osim što je tom svojom izjavom Nobilo (ne)svjesno otvorio sezonu lova na krunskog svjedoka Zdravka Marića, aktualnog ministra financija, jer je za vjerovati da će i ostali osumnjičenici u potrazi za kapitalnim krunskim svjedocima upirati prstom u njega, jer ako on, kao vrsni financijski stručnjak nije znao, kako bi oni mogli znati, u neugodnu situaciju doveden je i sam premijer Andrej Plenković, koji je cijelo vrijeme branio svojega ministra na način da se on nije bavio financijama u Agrokoru, te da za financijske malverzacije nije ni znao. Unatoč tome, svakim novim danom oporba sve više inzistira na Marićevoj odgovornosti i iznosi nove pojedinosti o njegovoj eventulanoj umješanosti za stanje u tom koncernu.

Tako je u Saboru SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost 2016. godine upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora, na što je ministar financija uzvratio da je Maras prevršio svaku mjeru. ‘I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno. Razmislit ću o konkretnim aktivnostima’, rekao je vidno uzrujani Marić.

Aktiva veća od 24 milijarde eura

Ipak, Nobilova najava da će Marić biti krunski svjedok njegovoj klijentici Piruški Canjugi možda je do sada i najviše uznemirila ministra financija. Jer, insajderi tvrde da Nobilo to nije slučajno izgovorio nego da je to izgovoreno kako bi se poslala jasna poruka aktualnom ministru financija Zdravku Mariću, a posredno i njegovu šefu u Vladi Plenkoviću da Piruška Canjuga mnogo više zna nego li što to prikazuje u javnosti.

Naime, insajderi tvrde da su Zdravko Marić i Piruška Canjuga dok su bili dio istog tima Ivice Todorića u Agrokoru, sudjelovali u nekim financijskim akcijama koje bi uskoro mogle isplivati u javnosti. A koliko su te informacije točne, sigurno je da će se doznati tijekom istrage i sudskog procesa koji bi, po mišljenju relevantnih stručnjaka mogao trajati i do 20 godina.

No, da su Marić i Piruška Canjuga bili tandem za ‘specijalne zadatke’ u Agrokoru svojedobno je otkrio Hrvat Ivan Žilić, milijarder s adresom u Luxemburgu, za kojeg nitko nije znao, sve do objave teksta u Jutarnjem listu u prilogu Svijet, 17. studenog 2013. godine. Nakon tog teksta inženjer Žilić podrijetlom iz Vareša u Bosni i Hercegovini, koji je objasnio kako je došao do 24 milijarde eura postao je mega zvijezda, od kojeg su svi, s prostora bivše države počeli tražiti pomoć, pisao je poznati novinar Ratko Bošković.

‘Ivan Žilić, koji je iz Sarajeva došao u Njemačku trbuhom za kruhom kao mladi motomehaničar, da bi u Njemačkoj položio državnu maturu i diplomirao strojarstvo, a potom upravljao i najvećim europskim tvornicama automobila, došao je do naknade za svoje patente nevjerojatnim slijedom događaja – od osiguravajućeg društva, umjesto od svog poslodavca. Prije nekoliko mjeseci platio je Velikom vojvodstvu Luksemburga porez veći od milijarde eura i tako odjednom prouzročio veliki suficit u proračunu te se nehotice umiješao u europsku politiku na najvišoj razini’, pisao je o tom multimilijarderu novinar Bošković u Jutarnjem listu. Naveo je da je Žilić za 2012. godinu podnio bilancu svog poduzeća s aktivom većom od 24 milijarde eura, što ga ne čini samo jednim od najvećih izumitelja, nego i poslije Španjolca Amancija Ortege, vlasnika Zare, drugim najbogatijim pojedincem u Europi. No, sve do objave teksta u Jutarnjem listu u studenom 2013. godine Žilić je u Hrvatskoj bio potpuno nepoznat. A kada se predstavio u Svijetu Nedjeljnog Jutarnjeg, otad ga svi zovu, pisao je prije četiri godine novinar Ratko Bošković,

Kako je propao dogovor između milijardera Žilića s jedne, te Zdravka Marića i Piruške Canjuge s druge strane

Nakon toga gotovo da i nije bilo medija u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini koji tragom Jutarnjeg lista nije pisao i javljao o inženjeru Žiliću i njegovu nevjerojatnom životu. Kontakt i intervju s njim počeli su tražiti novinari tiskanih medija, nacionalnih i komercijalnih televizija, internetski portali. Razlog tolikom silnom interesu za Žilićem bio je više nego jasan. Naime on je želio svoj golemi novac što je moguće više investirati u Hrvatskoj. Čim je preko Jutarnjeg lista izrazio tu želju, javili su mu se bezbrojni interesenti i potencijalni partneri. Tražili su ga njegovi zemljaci iz Bosne, kolege inženjeri iz Hrvatske, molili za pomoć u pronalaženju posla ili barem savjet.

Tako je u seriji intervjua koji su potom uslijedili Ivan Žilić pričao tko mu se sve javljao za pomoć pa se dotakao i gazde Agrokora Ivice Todorića i njegovih ljudi.

“Što se tiče biznismena koji su dolazili ovdje mogu reći da su 90 posto katastrofa. Mogu govoriti recimo o Todoriću, koji je dole poznat kao najbogatiji Hrvat s 581 milijun eura. Ali meni su došli njegovi predstavnici Piruška Canjuga i Zdravko Marić i oni su meni predstavili da imaju 600 milijuna eura duga. Trebaju da to podmire, a onda bi željeli da preuzmu slovenski “Mercator” i imaju jedan plac od 140 milijuna eura u Zagrebu’, priča Žilić.

“Dogovorili smo se da idemo redoslijedom i precizirali četiri točke plana kako raditi. Prvo će se skidati 600 milijuna eura, pošto je to konkretno i može se relativno brzo odraditi. Poslije toga ćemo ići na “Mercator” pošto je to dugoročno, slovenska vlada je vlasnik što znači ne možemo preuzeti nego moramo s njima pregovarati, a onda ćemo pričati o 140 milijuna eura ulaganja u Zagrebu’, pričao je ovu izuzetno zanimljivu priču gospodin Žilić.

“Što se događa: dva dana kasnije oni meni kažu, ja kupim od “Mercatora” 140 milijuna obveznica i oni odmah kreću prema “Mercatoru”. Ja sam tada pozvao gospođu Canjugu i pitao sam jesmo li mi negdje u raskoraku jer smo dogovorili drugačiji redoslijed poteza. Onda mi je ona rekla da je naš posrednik Nedžad Haznadar obavijestio njih da sam ja promijenio mišljenje i da ćemo raditi tako. Objasnio sam joj da ja to nisam rekao i da su me trebali izravno pitati ako su primijetili da se mijenja plan. Tako da sam i tu morao odmah zaustaviti sve’, pojašnjava u jednom od intervjua Ivan Žilić.

Treći najbogatiji čovjek u Europi namagarčio brojne poznate Hrvate

Kaže da su njemu dolazili i brojni drugi, od Ljube Jurčića, predstavnika Grada Zagreba koji su pregovarali u ime zagrebačkog gradonačlnika Milana Bandića, dolazili su mu i iz ‘Gredelja’, Vićenco Blagaić i mnogi drugi. No, nakon nekog vremena priča o nevjerojatnom Ivanu Žiliću, o kojem su vodeći mediji u Hrvatskoj ali i regiji pisali kao o ‘trećem najbogatijem čovjeku u Europi’, s vremenom poprimila je dramatičan obrat. Taj Hrvat s njemačkim državljanstvom i luksemburškom adresom, podrijetlom iz Vareša u BiH, koji tvrdi da zarađuje dvije milijarde eura godišnje i da taj novac želi investirati u Hrvatskoj i BiH, čime je privukao neviđenu pozornost medija, javnosti, poslovnih i političkih krugova, čini se da je dobro povukao za nos i namagarčio pola Hrvatske i pola BiH. Svim tim poslovnim ljudima i političarima koji su mu došli u novčanoj stisci Žilić se narugao i izvrijeđao ih kao ‘katastrofe, neznalice, glupane i kriminalce’. No, u svakom slučaju ostaje činjenica da su njemu, kako su pisali spomenuti mediji, hodočastili mnogi poznati ljudi iz poslovnih, političkih ali i medijskih krugova, među kojima i Zdravko Marić i Piruška Canjuga, 2014. godine dok su radili za gazdu Agrokora.

Imajući sve to u vidu, postaje sve jasnije zašto je odvjetnik Nobilo, za krunskog svjedoka svoje klijentice Piruške Canjuge, odabrao baš aktualnog ministra financija Zdravka Marića.