Home Zanimljivosti Nitko ga ne želi kupiti: Ukleti otok ispred Gruža skriva tajnu

Nitko ga ne želi kupiti: Ukleti otok ispred Gruža skriva tajnu

SHARE

Otočić se prodaje za 2 milijuna eura, ali nitko ga ne želi jer se 1944. tamo dogodio pokolj. Partizani su tamo pobili 53 ljudi, među kojima su bili tadašnji gradonačelnik Dubrovnika i nekoliko svećenika

Privatni posjednici već više od četiri godine pokušavaju prodati otočić Daksa koji se nalazi ispred dubrovačke luke Gruž. O otočiću su pisali brojni strani mediji, a zadnji tekst objavio je Travelbook.

U tekstu hvale ljepotu otoka, ali i naglašavaju da Nila Perica Dusilo Florshutz i Franica Dusilo Cavich nude Daksu na prodaju za dva milijuna eura.

foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Do sada i dalje neuspješno. U turističkoj zajednici u Dubrovniku potvrdili su te navode. Kažu i kako je moguće da to ima veze s prošlošću tog otoka.

Na otoku se nalazi franjevački samostan iz 1281. godine i to je jedan od najstarijih na području Dubrovnika. Pored njega nalaze se ostaci tornja koji se koristio kao utvrda i zvonik. Otok je nenastanjen, a tu i tamo ga posjeti koji ribar ili turist. Na otoku je i svjetionik iz 19. stoljeća.

Otok se najvjerojatnije ne može prodati jer ga smatraju ukletim. Naime, u listopadu 1944. godine tamo se dogodio pokolj. Prije kraja Drugog svjetskog rata, partizani su Dubrovnik oslobodili od Nijemaca. Uhićeni su svi koji su se smatrali neprijateljima.

Od 300 uhićenih 53 su ih odveli na Daksu. Među njima su bili i tadašnji gradonačelnik i nekoliko svećenika.

foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Sve su ih ubili, bez suđenja, u “ime jugoslavenskog naroda”. Mrtva tijela nisu zakopali nego su ih ostavili da leže na otoku. Tadašnji stanovnici su svjedočili da su noćima čuli pucnjeve koji su dolazili i do Gruža. Među ubijenima je bio i svećenik Petar Perica, autor pjesama ‘Zdravo Djevo Kraljice Hrvata’ i ‘Do nebesa nek’ se ori’.

Veću grupu ubijenih su na otok odvezli u noći s 23. na 24. listopada i smjestili su ih u samostanskoj crkvi. Potom su ih izvodili van, mučili i ubijali. Većina ih je ubijena hicima u potiljak te su bili bosi i bez odjeće. Neke su uhićene objesili, a neke bacili niz litice. More je njihova tijela nosilo do Gruža.

Do 1990. godine je bilo strogo zabranjeno posjećivati Daksu. Žrtve su 2010. godine ekshumirane i dostojno sahranjene.

Ekshumacijom i DNK analizom utvrđen je identitet 18 ljudi, dok je 35 ostalo nepoznato. Još i danas stanovnici Dubrovnika tvrde da duhovi ubijenih noću lutaju Daksom.