Home Zanimljivosti Hajdučke Vrleti: Na 15. natjecanju na Blidinju otkriven novi najbolji lažov –...

Hajdučke Vrleti: Na 15. natjecanju na Blidinju otkriven novi najbolji lažov – pročitajte nagrađenu priču o jedinom muškarcu u selu s 13 žena

SHARE

Sinoć je u prepunom restoranu Hajdučke Vrleti, u organizaciji Hajdučke Republike Mijata Tomića, održana 15. jubilarna jedinstvena manifestacija poštenih ljudi u laganju, “Dobro slaži i ostani živ”.

Za titulu najboljeg, borilo se 10 natjecatelja, vrsnih lažova iz cijele regije, a pobjedu je odnio Marinko Šarić Ćurdušić. Drugo mjesto zauzeli su Marko Ćesić i Franjo Penava – prvi duet koji je ikada nastupio na ovoj manifestaciji, dok je na trećem mjestu nagrađen Roko Zlomislić.

Ostali nagrađeni su :

Najvjerniji natjecatelj : Vajda Grbavac
Najbezobraznija priča : Mladen Ivanković
Najistinitija laž : Matiša Pehar
Najduža priča : Mladen Soldo
Najbolja lovačka priča : Branimir Granić Bane
Najbolji brk lažova : Marko Bagarić Mrka
Najhrabriji natjecatelj : Paval Pecotić

Natjecanje su pratile već standardne propozicije :
1. Svako prijevremeno laganje nije bilo uvaženo.
2. Sve laži su morale biti istinite, a o tome je odlučivao kvalitetni žiri, okupljen u Vijeće lažova.
3. Tri najbolje “istine” su nagrađene prigodnim hajdučkim nagradama.
4. Pravo sudjelovanja imali su svi pošteni i čestiti ljubitelji istinite riječi.
5. Političari se nisu mogli natjecati jer su oni profesionalci u laganju, a ovo je natjecanje na amaterskoj razini.

Obilje zabave i smijeha, bogat zabavni program uz tamburaše te vrijedna tombola, obilježili su ovo u svijetu jedinstveno natjecanje.

Organizatori se zahvaljuju svim dragim prijateljima, natjecateljima, publici te svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ove manifestacije.

Petnaesta manifestacija “Dobro slaži i ostani živ” održana je sinoć, 4. studenog u motelu “Hajdučke vrleti” na Blidinju. Unikatna je to manifestacija koja okupi mnogobrojne goste i natjecatelje i nema nekih posebnih pravila – izuzev onog da je političarima zabranjeno natjecanje jer su oni profesionalci, a ovdje je riječ o amaterima…

Žiri okupljen u “Vijeće lažova” ove godine je imao pune ruke posla. Uglavnom su uz vlasnicu motela i voditelja programa Sobodana Odaka tu uvijek ista imena. Izuzetak je neko novo ime koje se pojavi svake godine. Jednom to bude netko tko dođe iz prekooceanskih zemalja u rodni kraj ili neki drugi gost koji je Blidinju netipičan. Ove godine je standardnu ekipu lažova “popunio” novinar portala Dnevnik.ba Tvrtko Milović koji je potegao iz Kiseljaka zbog ove manifestacije.

Dio veselog žirija okupljenog u Vijeće lažova. Foto: Ivan Crnjac / Dnevnik.ba

Pobjedu je odnio Marinko Šarić Ćurdušić pričom o sebi kao jedinom muškarcu u selu. Naime, otjerao je pokušaj traženja posla iz sela mnoge a Marinko je jedan od rijetkih muškaraca koji su ostali u selu i na “raspolaganju” mu je 13 dama kojima bi on trebao pomagati oko težih kućanskih poslova. Ipak, činjenica da je jedini muškarac u selu mu ne da mira i on odluči iskoristiti samoću žena… Jedna starija baba, nastavlja pripovjedač svoju priču, nije imala mira pa je sve, kao jedina pismena u selu, ispripovijedala novopečenim gastarbajterima… 

Pobjednik manifestacije, Marinko Šarić Ćurdušić, Foto: Ivan Crnjac Dnevnik.ba,

Kad je uhvaćen na djelu čak su mu zaprijetili i rezanjem spolovila, no snalažljivi pripovjedač se snašao i našao zamjenu za amputirani organ u obliku kravlje mliječne sise. Dame su ostale zadovoljne jer mu je sad bilo potrebno svakodnevno “liječenje.” Ipak, pošto je ipak otkriveno što se i kako događalo, svi su završili u Njemačkoj a pripovjedač je sam ostao u selu živjeti s babom čiji je pogreb bilo potrebno organizirati u oskudnim uvjetima…

Jedna od boljih priča večeri je i bila ona mladog dvojca iz Posušja. Mladići su se po prvi put odvažili nastupati u paru iako to nije bio običaj na ovoj manifestaciji. Lagali su publici o putu oko svijeta te zaradili pljesak za hrabrost i inovativnost. Njihov put u priči je krenuo sasvim slučajno, a završio večer prije manifestacije pa su im svi rekli da to treba ispričati svijetu.

Dvojac iz Posušja drugim mjestom je otišao zadovoljan s manifestacije. Foto: Ivan Crnjac / Dnevnik.ba

Natjecanju je uz prvoplasirane i drugoplasirane pristupilo još 8 natjecatelja, a gosti su se mogli naslušati priča iz svih dijelova života. Žiri je bio inovativan i u smišljanju kategorija. Zamišljeno je to tako da su svi natjecatelji kategorirzirani. Tako smo imali i kategoriju “brk lažova” ili “najprostiju priču.” Sam voditelj je tijekom večeri dobacio nekoliko zgodnih šala.

Vajda, jedan od najstarijih i najčešćih natjecatelja. Foto: Ivan Crnjac/Dnevnik.ba

Ipak, ono što moramo primjetiti je činjenica da nije stvar u samoj priči. Ukoliko nemate urođen svojevrsni dar i niste “showmen” na neki način, bolje vam je ne izlaziti na binu. Tu su dakako i godine isustva, boja i ton glasa te nezaobilazni pokreti i gestikulacije. Loša šala uvijek je isključiva krivica onog tko vam istu prezentira a ne šale kao takve. Ipak, ovi svi “kriterijii” su neformalni a bit cijele priče je u tome da se radi o amaterima.

Roko, jedan od najčešćih i najstarijih natjecatelja. Foto: Ivan Crnjac / Dnevnik.ba

Stand – up komedija

Dok u svijetu u zadnjih nekoliko godina traje sve veći trend popularizacije stand-up komedije teško se oteti dojmu da su hercegovački počeci utkani u Blidinje i motel u kojem je sve počelo prije, sada već davnih, petnaest godina. Ideja pokojnog vlasnika i utemeljitelja “Hajdučke republike” živi i preživljava već dugi niz godina, a kako je sam voditelj na početku rekao, da ima i tri motela tražilo bi se mjesto viška. Jednostavno, ako je nešto unikatno uvijek će imati prolaz kod ljudi.

Prošlogodišnji pobjednik manifestacije Stipe Vukoja – Suvo iz Korita pored Sutine ove godine nije nastupao, a pokojnom Vinku Šariću koji je pobjeđivao najviše puta odana je počat prije samog početka manifestacije. Lani je to izgledalo ovako:

Ono što je važno istaknuti za ovu sezonu je i činjenica da su se organizatori potrudili da svaki gost manifestacije dobije prikladan poklon, odnosno, majicu za uspomenu na ovu manifestaciju.

Majica s manifestacije

Zabavu su upotpunili dečki iz glazbenog sastava a cijelu večer ste mogli kupiti i tombolu koju su financirali organizatori i sponzori manifestacije.

Dnevnik.ba

IMG-a4895200f2018b0931494df548542f43-VIMG-8bbe33f063f1036537b7329dc304d6ad-VIMG-682b79dfeb88bd4fbdf80edff574cb8c-VIMG-c7be1ae3f325b0463bf098873e0f00fc-VIMG-1ca7bbce6f9fa6e224c46456f3fb0329-VIMG-a79c36001223c8eac9359e09600c8a3f-V

Blidinje.NET