Home Život Hrvatska: Rastu cijene cigareta? Predlaže se poskupljenje od tri kune po kutiji

Hrvatska: Rastu cijene cigareta? Predlaže se poskupljenje od tri kune po kutiji

SHARE

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražen Jurković, ujedno i član radne skupine koja radi na izradi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predložio je uvođenje poreza na rizično ponašanje kao jedan od prijedloga za financijski oporavak zdravstvenog sustava.

Udruga kao ključnu mjeru predlaže promjenu sustava participacija na način da se delimitira postojeći iznos od maksimalno 2000 kn po pojedinom postupku, kako bi se na taj način novac prikupljen od premija dopunskog zdravstvenog osiguranja preusmjerio u zdravstvene ustanove, umjesto u dodatni profit osiguravajućih kuća.

“Također, time bi se potaklo i oko 450 tisuća građana koji trenutačno nemaju dopunsko osiguranje da se osiguraju, čime bi se održala i zadovoljavajuća razina profitabilnosti sustava te cijene dopunskog ne bi rasle”, napominje Jurković.

Cigarete skuplje za tri kune po kutiji?

Udruga je uz to predložila tzv. porez na rizično ponašanje, ali isključivo na cigarete i to na način da se redefinira postojeći sustav po kojem je već sada 32 % od trošarina na duhan namijenjeno zdravstvu, ali HZZO u praksi dobije samo dio tog novca.

“Novim, jednostavnijim modelom bi npr. prve godine po tri kune iz cijene svake kutije cigareta trebale ići za zdravstvo, ali direktno HZZO-u, čime bi se u konačnici osigurala dodatna sredstva za pokrivanje visokih troškova liječenja posljedica pušenja, koji u Hrvatskoj godišnje iznose oko 1,5 milijardi kuna”, objašnjava Jurković.

Porez na luksuz

Stavovi Udruge odavno su poznati, a podudaraju se i sa stavovima ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je još u rujnu najavio novi plan za spas zdravstva te natuknuo da novac za zdravstvo planira uzeti od trošarina na alkohol i cigarete, ali je isto tako ponovno spomenuo mogućnost da se novac prikupi i povećanjem cijena dopunskog osiguranja.

“Četiri su ključna mjesta gdje bi se moglo doći do tri milijarde kuna, a da pritom ne ugrozimo standard građana. Štoviše, većina njih radi štetu za zdravlje. Govorim o cigaretama, o alkoholu, žestokom piću s koncentracijom alkohola oko 40 posto, govorim o kocki i o mobitelima. Stručnjaci su to detaljno razradili, kad se pomnoži potrošnja i broj dodatno naplaćenih kuna, došlo bi se do tri milijarde”, kazao je Kujundžić u rujnu.

Kujundžić je otkrio i koliko će zbog njegovog poteza rasti cijena cigareta, alkohola i telefonskih računa.

“Izračuni postoje, mislim da je to po kutiji cigareta ili boci alkohola iznos od nekoliko kuna, na telefonu 10 posto, i na kocki jedan određeni postotak”, istaknuo je, a kazao je i kako primjena dodatnog poreza ne može proći bez suglasja u Saboru.