Home Društvo Posao od 280 milijuna kuna – Rotor će graditi i Bandićev kum...

Posao od 280 milijuna kuna – Rotor će graditi i Bandićev kum Penava

SHARE
 07. 11. 2017. U 10:05  78  35860

Penavina Tigra uprihodila je 2016. oko 30 milijuna kuna, što je ipak bitno manje nego 2015., kada je imala gotovo 50 milijuna kuna prihoda

Prošli smo tjedan napokon doznali tko će biti izvođači rekonstrukcije remetinečkog rotora. Kako je Večernji list doznao, radi se o zajednici ponuđača KamgradHidroelektra niskogradnjaTigra DiV. Oni su bili tek četvrti na listi najpovoljnijih ponuda, prema informacijama koje je Večernji list dobio iz Grada, ali prvi s ispravnom ponudom. Najniža ponuda bila je ona zajednice ponuđača GiP koju čine Pionir, GP Krk, Osijek Koteks i Tehno-Elektro i iznosila je 184,5 milijuna kuna bez PDV-a. Ponuda grupacije koju predvodi Kamgrad iznosila je 224,8 milijuna kuna bez PDV-a. I uz činjenicu da taj iznos premašuje planiranih 250 milijuna kuna s PDV-om, koliko je Grad namjeravao izdvojiti, sve to ne bi bilo previše čudno da se među zajednicom ponuđača nije istaknulo ime jedne tvrtke

Kuma Bandićevoj kćeri

Tigra d.o.o. sa sjedištem u Ivanićgradskoj 22 u Zagrebu tvrtka je Milana Penave, poduzetnika čije se ime i prije spominjalo u vezi sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Njegova je supruga, naime, krsna kuma Bandićevoj kćeri.

Prvi je put ta veza dospjela u javnost 2000. godine kada su bageri Penavine tvrtke snimljeni na bespravnom gradilištu Bandićeve vikendice u Samoboru. Tako je Večernji list prije tri godine, u vrijeme Bandićeva uhićenja i kratkotrajnog korištenja smještajnih kapaciteta u Remetincu, pisao o dvojici Milana. Tada su, naime, istražitelji USKOK-a pretresli šest apartmana u Novom Vinodolskom koje su tada neki u tom primorskom gradu nazivali – Bandićevom vilom. Ispostavilo se da je cijela kuća, prema zemljišnim knjigama, bila u vlasništvu upravo tvrtke Tigra. Pogled na sudski registar otkriva puno o tvrtki Milana Penave. Temeljni je kapital 195.000 kuna, a tvrtka je registrirana za više od stotinu djelatnosti, gotovo za sve što se tiče građevine, ali i za sve što se tiče gospodarenja otpadom. Pa je onda tu i niz djelatnosti vezanih s poljoprivrednom proizvodnjom, zatim i prijevoz tereta. Penavu se u sudskom registru vodi i u Nadzornom odboru Samoborske banke te kao člana društva Dami usluge d.o.o. Njegova tvrtka Tigra d.o.o., može se vidjeti u registru FINA-e, iznimno je uspješna. U dugotrajnoj nematerijalnoj i materijalnoj imovini s posljednjim je danom prošle godine imala nešto više od 20 milijuna kuna. Uprihodila je 2016. godine nešto više od 30 milijuna kuna, što je ipak bitno manje od 2015. godine, kada je ostvarila gotovo 50 milijuna kuna prihoda. Kada se to zna, ne trebaju čuditi medijski napisi iz 2009. godine kada je zabilježeno da Penava na Jelenovcu, jednom od najljepših zagrebačkih kvartova, gradi vilu od osam milijuna kuna. Rekonstrukcija rotora na Remetincu kompliciran je i zahtjevan zahvat ključan ne samo za metropolu već, slobodno se može reći, i za cijelu državu jer je problematična točka na vezi između industrijskog središta kakvo je Zagreb i juga Hrvatske. Referenca u izvođenju takvih projekata trebala bi biti ključna.

novi rotor | Autor :

Radili mnoge projekte

Svojedobno smo pisali i o slučaju poništenja natječaja za izradu projektne dokumentacije zbog nedovoljnih referencija domaćih tvrtki u takvim projektima. Tvrtka Milana Penave, kako smo naveli, poznata je po brojnim projektima u gradu, a pogotovo nam je ostao u sjećanju jedan vezan uz rekonstrukciju ceste. Upravo je njegova Tigra d.o.o. sanirala krater koji se prošle godine bio otvorio na križanju Slavonske avenije i Vrbika, a koji je izazvao i medijsku senzaciju i zakrčenje prometa na ključnojgradskoj prometnici. Prema tadašnjim medijskim napisima, Penava je izjavio da ima ugovor na godinu dana preko javne nabave sa Zagrebačkim holdingom, prema kojem je njegova tvrtka mogla obaviti taj posao vrijedan pola milijuna kuna. Što se sanacija tiče, zna se i za potok Črnomerec – Vrbani, pisalo se, bez javnog natječaja. Ukupno je Vodoprivreda za različite poslove u tom razdoblju Penavinoj tvrtki isplatila tri milijuna kuna.

Pisalo se u vrijeme Bandićeva uhićenja kako ugovori Penavine tvrtke i Grada vrijede više od 50 milijuna kuna. Ne može se reći da referencije nedostaju tvrtki Kamgrad, poznatog poduzetnika Dragutina Kamenskog, koja se navodi kao nositelj projekta rekonstrukcije bolne zagrebačke prometne točke. No, i odnos te tvrtke i Grada Zagreba vrlo je zanimljiv. Prije sedam godina tvrtka Kamgrad Nekretnine dugovala je Zagrebu 24 milijuna kuna i bila tada najveći dužnik. Iste je godine, 2010., Kamenski od Lade Kajfež kupio dvorac Miljanu za 2,6 milijuna eura. Kamgrad je inače jedna od najdohodovnijih građevinskih tvrtki u nas, prošle godine ostvarila je prihod od 815 milijuna kuna. Što će tko točno raditi u zajednici ponuđača koji su dobili posao rekonstrukcije rotora uz Strabag ili austrijski Swietelski, vidjet će se kada počnu radovi ne usvoje li se žalbe ostalih pet ponuđača.

 Bit će 60.000 vozila manje

U Gradu ne skrivaju kako se buduća rekonstrukcija rotora temelji na idejnom projektu nastalom 2009. godine koji je izradio tim Građevinskog fakulteta i tvrtke Aking, za što je projektnu dokumentaciju izradio IGH. I taj proces nije završio glatko, posao izrade projektne dokumentacije IGH je dobio tek nakon žalbenog procesa. Spajanje je Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik predviđeno s dva tunela u duljini od 280 metara dok će sam rotor biti proširen izdvojenim trakama za desno skretanje. Za neke je kuriozitet predstavljala činjenica kako će rotor biti semaforiziran. Bit će proširen izdvojenim trakama za desno skretanje te će mu biti dodane i biciklističke staze. Projektom koji potpisuju prof. dr. Damir Pološki te njegovi suradnici Željko Stepan i Igor Majstorović predviđeno je fizičko izdvajanje desnog traka pri čemu oni koji taj trak koriste neće uopće ulaziti u promet rotora zbog čega se očekuje da će se prometni tok smanjiti za 60.000 vozila što je očito veliki broj s obzirom na to da se rotorom dnevno kreće oko stotinu tisuća vozila. To je dvostruko veći kapacitet od onog predviđenog kada se rotor gradio. U međuvremenu u blizini rotora nikli su i sportska dvorana Arena te Arena šoping-centar.

1. Ponuda manja za 40 milijuna kuna

Zajednica ponuditelja koju čine GIP-Pionir Zagreb, GP Krk d.d., Osijek-Koteks d.d.,Tehno-Elektro d.o.o. dala je najnižu ponudu od 184.545.976,24 kune.Bila je za 40 milijuna kuna manja od prihvaćene, ali neispravna.

2. Najviša ponuda bila je Strabagova

Ponuda Strabaga od 234.095.745,76 kune bila je najviše od svih šest ponuđača. To je za deset milijuna više od prihvaćene ponude zajednice ponuđača u kojoj je uz nositelja projekta Kamgrad i Tigra d.o.o.

Poznat po ZET-ovoj kućici koja je stajala 5000 € po kvadratu

Milan Penava poznat je po brojnim poslovima s Gradom koje su mediji pripisivali kumstvu s gradonačelnikom. Najpoznatija je afera ZET-ova kućica, objekt od 83 kvadrata koji je Tigra sagradila po cijeni od 5000 eura za kvadrat. Kao podizvođač, ime se Penavine tvrtke pojavilo i pri gradnji dva javna WC-a u Zagrebu koji su stajali milijun i pol kuna. Posao je Tigri prepustio u međuvremenu propali građevinski div Gredelj. I sam je Penava, bilježi Večernji list prije tri godine, znao dobiveni posao prepustiti, kao u slučaju obnove drvene konstrukcije paviljona u Parku Vladimira Nazora. Posao je vrijedio 2,1 milijun kuna, a podizvođač ga je obavio za 630.000 kuna.