Home Društvo Kako zeleni čaj točno pomaže u borbi protiv masnih naslaga?

Kako zeleni čaj točno pomaže u borbi protiv masnih naslaga?

SHARE

SVI znamo da pomaže, no znate li zbog čega i kako biste ga trebali piti da pomogne i vama?

Zeleni čaj je čaj kao i svaki drugi kad pričamo o tome da se može pripremiti na različite načine, za različite primjene.

Pijemo ga za razbuđivanje, podizanje energije, za detoksikaciju ili mršavljenje jer je dokazano da njegova antioksidativna svojstva odlično djeluju i za uklanjanje masnih naslaga, a u toj borbi znatno pomaže i koncentracija kofeina koji nalazimo u njemu.

Kako pomaže mršavljenju? 

Ono što zeleni čaj čini dobrim za mršavljenje upravo su sastojci kojima je, u odnosu na sve druge čajeve, najbogatiji, a riječ je o polifenolima koje stručno nazivamo epigalokatehin-3-galat (EGCG), odnosno – katehini.

Oni su ti koji daju toliku moć zelenom čaju, jer su izravni “krivci” za povećanje stope oksidacije masti u organizmu, sprječavaju hormone gladi te tako bolje kontroliraju apetit, pospješuju mršavljenje bez promjena prehrambenih navika te sprječavaju nastanak novih masnih naslaga.

Međutim, kad povezujemo mršavljenje i zeleni čaj moramo naglasiti kako konzumiranje čaja neće toliko pomoći otopiti viškove, jer čaj najbolje djeluje u kombinaciji s aktivnijim načinom života.

Zato se stručnjaci slažu da bi se zeleni čaj trebao piti za vrijeme treninga, umjesto vode, jer ćete tako moći izvući najbolje od njega.

Tad katehini iz zelenog čaja najviše dolaze do izražaja, jer oni i inače povećavaju temperaturu tijela te tako pomažu većem sagorijevanju kalorija pa je logično da će se proces razgradnje još više ubrzati ako ćete i fizičkom aktivnosti još malo podići temperaturu tijela.

Osim katehinom, zeleni čaj je bogat i kofeinom koji pak pomaže pretvoriti masti u energiju pa je i zato nužno znati da će vam zeleni čaj najviše pomoći dok vježbate, kad ćete tu dodatnu energiju moći utrošiti upravo u dodatno sagorijevanje kalorija.

Kako pripremiti zeleni čaj? 

Iako na tržištu postoji puno vrsta zelenog čaja, svi se slažu da su listovi bolji izbor od već pakiranih vrećica, ali morate paziti da ga postupkom kuhanja ne uništite.

Zeleni se čaj radi s vodom koja tek što nije proključala jer voda ne smije prelaziti 90 stupnjeva, a nakon što njome prelijete listove, morate ih procijediti nakon 3 minute. Ako ćete ih ostaviti duže, ili ih preliti vodom toplijom od 90 stupnjeva, pokvarit ćete mu i okus i djelovanje.

Osim toga, ako ćete ga koristiti kao sredstvo za mršavljenje te se pridržavati svih naputaka, pazite da ga nikada ne zasladite, jer će vam šećer donijeti nepotrebne kalorije te oslabiti djelovanje koje želite.