Home Crna kronika POLICIJA UPOZORAVA NA NIGERIJSKU PRIJEVARU! Prijevara iz 90-tih godina opet ostavlja ljude...

POLICIJA UPOZORAVA NA NIGERIJSKU PRIJEVARU! Prijevara iz 90-tih godina opet ostavlja ljude bez novca!

SHARE

Policija ponovno upozorava građane na novu vrstu prijevare kojom se varaju građani.

Nakon što je 50-godišnjakinja nasjela na prijevaru i uplatila ukupno 40 tisuća kuna na račun nepoznate osobe u Nigeriji za liječenje sina, varaždinska policija ponovno upozorava građane na tzv. Nigerijske prijevare.

Policija je u srijedu priopćila kako joj je 50-godišnja žena prijavila da je lani u listopadu preko društvene mreže stupila u kontakt s osobom koja joj se predstavila kao liječnik iz SAD-a.

Prevarant ili prevarantica iskorištavao je njezinu lakovjernost sve do kolovoza ove godine, uvjeravajući ju da mu u više navrata uplati različite novčane iznose putem jedne svjetske tvrtke za organizaciju prijenosa gotovog novca na otvoreni račun nepoznate osobe u Nigeriji, a sve zbog liječenja navodno bolesnog sina i otvaranja liječničke ordinacije u Hrvatskoj.

Žrtva je putem bankovnih transakcija ukupno uplatila 40 tisuća kuna, a protiv nepoznate osobe policija podnosi kaznenu prijavu zbog prijevare te nastavlja rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Policija ponovno poziva građane na oprez zbog tzv. Nigerijskih prijevara, koje su se pojavile početkom 1990-ih godina i kojima se nastoji uvjeriti žrtve da uplate male svote koje bi s vremenom dale višestruki dobitak.

Obično u poruci piše da osoba visokog političkog ili ekonomskog statusa treba iznijeti iz zemlje ili otključati račun koji sadrži velike količine novca ili su obaviješteni da su postali nasljednici vrijedne imovine i novčanog dobitka od nekog daljnjeg rođaka.

Ako žrtva nasjedne na takvu prijevaru, od nje se traži da uplati određenu količinu novca koju navodni posjednik novca u tom trenutku ne posjeduje. Žrtve se uz obećanje o bogatoj proviziji moli da pošalju novac, ili da čak dođu u Nigeriju.