Home Politika NOVI HARAČ U RAMI: Vlast potiče iseljavanje

NOVI HARAČ U RAMI: Vlast potiče iseljavanje

SHARE

Unatoč veoma teškoj ekonomsko-socijalnoj i demografskoj situaciji u općini Prozor-Rama, naša sadašnja vlast na čelu s načelnikom Jozom Ivančevićem i njegovim koalicijskim partnerom Esadom Dželilovićem, ne čini ništa da tako lošu situaciju popravi, nego je čak i pogoršava donošenjem novih nameta, čime pogoršavaju ionako tešku ekonomsko-socijalnu sliku preostalog stanovništva Rame.

Jedan od takvih nameta je prošlogodišnje poskupljenje komunalnih usluga, koje je prošlo nepopraćeno od strane režimskih medija, a koji su žitelji Rame itekako osjetili na financijskom planu. Naime, računi komunalnih usluga su poskupjeli preko 30%. Samo poskupljenje je napravljeno na perfidan način. Vlast je ostavila cijenu pitke vode istom (83 feniga m3), ali je zato tu istu vodu koja odlazi u kanalizacijski sustav poskupjela sa 8 feniga na 35 feniga po m3 bez PDV-a, što je uzrokovalo ukupno poskupljenje komunalnog računa preko 30%. Naravno da takvo poskupljenje nije imalo svoje opravdanosti, osim jedne činjenice da se iz ovoga poskupljenja financiraju uhljebi HDZ-a 1990 koje je načelnik Ivančević uglavnom bez ikakve ekonomske opravdanosti i kriterija primio u javno poduzeće.

Ovih dana smo svjedoci kukanja načelnika Ivančevića i njegovih poltrona kako je sušna godina, kako nema padalina i samim tim nema vode u Ramskom jezeru, a time ni novaca u općinskom proračunu, te da treba raditi uštede. Jedine uštede koje načelnik Ivančević radi su te da isključuje žarulje javne rasvjete i ukida financiranje udruženjima koja nisu njemu podobna tako da će nas više koštati račun za samo isključenje javne rasvjete, negoli što će ta rasvjeta potrošiti električne energije da je u funkciji. S druge strane vlast uživa u raskoši i rasipnosti, tako da je načelnik elegantno kupio novo auto u visini oko 100.000,00 KM, izvode se radovi na dijelu vanjske fasade općine u vrijednosti oko 360 KM po m2, kupuje se oprema za unutarnje opremanje općine u visini blizu 700.000,00 KM bez PDV-a kao da se radi zgrada na Wall Streetu, a i kamenčurina posvećena srpskom kralju Stefanu Tvrtku I. se plaća 77.000,00 KM.

Da vlast na čelu sa Ivančevićem i Dželilovićem i dalje ponižava i ekonomski uništava narod, a time potiče i njegovo daljnje iseljavanje, vidjelo se na sjednici općinskog vijeća održanoj 30. 10. 2017. gdje su se donijele Odluke o nova dva poskupljenja. Jedna Odluka se odnosi na priključak vode za kućanstva i stanove u općini (izuzev Gornje Rame) u kojoj se cijena priključka sa sadašnjih 400 KM povećava na 700 KM.

Drugo povećanje se odnosi na cijene građevinske rente (dozvole), kojom se novom Odlukom, proširivanjem i mijenjanjem gradskih zona ta renta enormno povećava, tako da sada prva gradska zona koja obuhvaća najveći dio naseljenog grada (ulaz iz Ponira do ulaza u Unis, Splitska, Dive Grabovčeve…) će biti najskuplja, te bi građevinska dozvola za tu zonu, npr. za 100 m2 stambenog prostora, koštala oko 7.000,00 KM, a i druge dosadašnje zone su pomjerene u viši razred tako da je došlo do znatnog poskupljena gotovo cijelog gradskog područja. Na Nacrt ove Odluke koji je bio na dnevnom redu prije tri mjeseca vijećnici Hrvatske koalicije HDZ-a BiH, HSP-a BiH, RDS-a su tražili da se uvrsti Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji kojim bi se tu populaciju oslobodilo ove rente, te da se naprave nove zone u kojima bi građevinska dozvola bila jeftinija, a samim time i poticajna za gradnju, nažalost taj je prijedlog odbijen. Također su vijećnici Hrvatske koalicije HDZ-a BiH, HSP-a BiH, RDS-a tražili na istoj sjednici iste zahtjeve uključujući i oslobađanje rente za gradnju prve nekretnine i smanjenje postotka izračuna obračuna plaćanja građevinske dozvole, čime bi se popolovila cijena građevinske dozvole za polovici. Svi te prijedloge je nažalost odbila vladajuća koalicija HDZ 1990 – SDA. Iako sam prihod od ove rente čini zanemariv dio proračuna, čak godišnje ne dostigne cijenu kamenčurine u Poniru, to vladajućima nije bilo dovoljno da istu ne smanje. Stoga se iz svega navedenoga može zaključiti da je ova vlast, Ivančević-Dželilović, svrha sama sebi i paru obitelji oko vlasti koji sve čine da im bude dobro dok ovakvim metodama očigledno potiču daljnje propadanje i iseljavanje, pogotovo mladih, iz naše općine.

Ured za informiranje
Hrvatska kolicija HDZ BiH, HSP BiH, RDS