Home Vijesti Žene toliko rađaju carskim rezom da je to počelo utjecati na evoluciju

Žene toliko rađaju carskim rezom da je to počelo utjecati na evoluciju

SHARE

Posljednje istraživanje koje su proveli australski znanstvenici, pokazalo je da se povećava broj djece rođene carskim rezom jer su ženama rodnice postale preuske za prirodni porod. Rezultati su objavljeni u Proceedings of National Academy of Sciences.

Prije nekoliko stotina godina, geni za uske rodnice ne bi se prenosili s generacije na generaciju, jer bi majka vjerojatno za vrijeme poroda umrla, kažu znanstvenici. Prošle godine, stopa smrti za vrijeme poroda bila je jako niska, piše Ordinacija.hr. U Australiji u četiri godine pojavilo se 49 takvih slučajeva, dakle oko 7,1 smrt na 100,000 zdrave djece.

U Americi stopa je malo veća – 18,5 smrti na 100,000 zdrave djece. Zadnji podaci iz Hrvatske govore da su 2008. godine od komplikacija poroda umrle tri žene, a naša se zemlja po smrtnosti nalazi na 11. mjestu. Kod nas žene manje umiru pri porodu, nego u Americi ili Velikoj Britaniji.

Danas žene nose te gene uske rodnice i veća je vjerojatnost da će im biti potreban carski rez. Dakle, znanstvenici upozoravaju, kako se mijenja i genetski zapis u žena.