Home Život U BiH blizu 300.000 muškaraca boluje od erektilne disfunkcije

U BiH blizu 300.000 muškaraca boluje od erektilne disfunkcije

SHARE
Većina erektilnih disfunkcija je povezana s vaskularnim, neurološkim ili hormonskim poremećajima ili sa uzimanjem lijekova

Prema neslužbenim podacima, u Bosni i Hercegovini blizu 300.000 muškaraca boluje od erektilne disfunkcije, ali se pretpostavlja da je ovaj broj veći s obzirom na to da se ne priča dovoljno o ovom problemu i da predstavlja neku vrstu tabu teme u našoj zemlji.

Točan broj nije moguće utvrditi jer većina pacijenata koji se odluče potražiti pomoć odlazi u privatne klinike, piše Klix.ba.

Erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za spolni odnos. Smatra se da određeni stupanj disfunkcije postoji kod 50 posto muškaraca u dobi od 40 do 70 godina, ali se posljednjih nekoliko godina javlja i kod mlađih muškarca u dobi od 25 do 35 godina.

Većina erektilnih disfunkcija je povezana s vaskularnim, neurološkim ili hormonskim poremećajima ili sa uzimanjem lijekova. Uzroke ED možemo podijeliti u više grupa: krvnožilni, hormonski, anatomski, korištenje lijekova i opijata, psihološki problemi, stil života… Najčešći uzroci su diabetes mellitus (šećerna bolest) i bolest perifernih krvnih žila.

“Vjerojatno je ovaj broj i veći, nedovoljno se priča o ovom problemu. Narušena slika muškarca o sebi, osjećaj srama, nezastupljenost seksualnog obrazovanja, strah od negativne reakcije – neki su od faktora koji podržavaju ED kao tabu temu te time onemogućavaju točnu dijagnostiku i odgovarajući način liječenja. Živimo u modernoj eri, eri interneta, gdje su dostupni razni ‘medicinski savjeti i preporuke’. Imajući na umu već navedene poremećaje koji mogu rezultirati erektilnom disfunkcijom, svako korištenje lijekova ‘na svoju ruku’, bez prethodne konzultacije s liječnikom može biti izuzetno opasano, čak i smrtonosno”, upozorava šef Odjela za urologiju na UKC Tuzla dr. Samed Jagodić.

Erektilna disfunkcija može biti minimalna, umjerena i kompletna. Prema riječima dr. Slobodana Hajdera, specijalista urologa i pomoćnika generalnog direktora za medicinske poslove UKC Republike Srpske, uzroci erektilne disfunkcije mogu se podijeliti na organske i na uzroke psihogene prirode.

“Također, ne treba zanemariti ni kombinIRane etiološke faktore koji često mogu biti prisutni. Erektilna disfunkcija, kao benigno oboljenje, ima značajan utjecaj na fizičko i psihosocijalno zdravlje i ima signifikantan utjecaj na kvalitetu života muškaraca i njihovih partnerica. Međutim, postoji visoka razina dokaza da erektilna disfunkcija može biti rana manifestacija ishemijske koronarne bolesti i da samim tim  često predstavlja prvi znak mogućih neželjenih kardiovaskularnih incidenata te zbog toga ne smije biti podcijenjena”, upozorava dr. Hajder.

Liječnički pregled je jako bitan jer se nakon njega odredi kojoj eventualno vrsti pripada ta erektilna disfunkcija – je li je riječ o vaskularnoj ili neke druge prirode.

“Naprimjer je li uzrok dijabetes ili novootkriveni dijabetes. Kod kroničnih bolesnika se zbog uzimanja lijekova kao nus-pojava može javiti erektilna disfunkcija. Muškarci koji nemaju nijedan od ovakvih problema moraju odgovorno koristiti preparate dostupne na tržištu. Najodgovorniji način za rješavanje problema ED ili u slučaju drastičnih promjena u seksualnom životu, jeste odlazak kod liječnika, jer samopropisane terapije mogu donijeti više štete nego koristi” upozorio je dr. Jagodić.

Liječnici muškarcima kao prevenciju preporučuju da vode zdraviji način života, prestanu pušiti, smanje prekomjernu kilažu i bave se fizičkom aktivnošću. Također, važno je redovito posjećivati liječnike i izbjegavati korištenje medikamenata.

“Dokazano je da povećana fizička aktivnost i smanjenje tjelesne mase umanjuju rizik od nastanka erektilne disfunkcije. Pozitivan trend rasta broja registriranih pacijenata danas ne može se tumačiti samo stvarnim povećanjem tog broja. Napredak u oblasti dijagnostike i terapije ovog oboljenja, kao i blagonaklon odnos društva i medija prema ovom problemu predstavljaju ohrabrenje za pacijente da se jave se liječniku, iako taj postotak, zbog srama, od priznavanja ovog problema, još nije na zavidnoj razini te se može govoriti o tome da se ovaj problem smatra tabu temom. Pacijenti s ovim problemom se češće javljaju u privatne zdravstvene ustanove zbog straha od evidentiranja njihovog problema u zdravstveni karton u javnim zdravstvenim ustanovama”, kazao je dr. Hajder.

Liječnici smatraju da je suštinski važna adekvatna informiranost pacijenata, njihovo prihvaćanje problema i spremnost na promjenu životnih navika, kako bi problem erektilne disfunkcije bio riješen.

“Primjena terapijskih mjera i postupaka u liječenju erektilne disfunkcije mora se obavljati isključivo pod kontrolom liječnika zbog mogućih neželjenih efekata i komplikacija”, poručio je dr. Hajder.

Prema ranijim podacima koje je priopćila Uprava za neizravno oporezivanje BiH, građani često preko interneta naručuju razne lijekove, a prednjače upravo oni za potenciju. Međutim, ovi lijekovi ne stignu uvijek do naručitelja ukoliko nemaju dozvolu za uvoz.