Home Društvo Kako izgleda “snajperski toranj” iz sporne Eurowingsove priče o Mostaru

Kako izgleda “snajperski toranj” iz sporne Eurowingsove priče o Mostaru

SHARE

“Snajperski toranj” nije pojam koji koriste građani Mostara, mnogi čak nisu ni znali na šta se on odnosi. Ipak, naziv koji očito ima ishodište u ratu označava srušeni objekt Staklene banke u Mostaru koja se nalazi u samom centru grada, neposredno uz Španski trg. Sporni tekst je ukljonjen dan kasnije nakon reakcije mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića.

Iako termin “snajperski toranj” nije odomaćen u Mostaru, to ne znači da ga ne koriste drugi, posebno turistički vodiči i agencije koje žele slikovito predstaviti jednu od gradskih ruševina koju fotografišu hiljade stranih turista.

Zgrada u kojoj je prije rata bila smještena Privredna Banka Sarajevo, a koja je posljednjih dvadesetak godina potpuno ogoljena, izuzetno je živo mjesto, posebno kada je poznato da je objekt službeno zatvoren i zazidan.

Brojni turisti, mostarski studenti i srednjoškolci, putnici namjernici koriste je kao najbolje selfie mjesto u gradu, osamljivanje i sve što ide uz to, od utočišta beskućnika, do improvizirane galerije moderne i ulične umjetnosti. Iako je kretanje objektom vrlo opasno, to ne sprečava mnoge da ga redovno obilaze.

Eurowingsov “snajperski toranj” u doglednoj budućnosti trebao bi ponovo postati poslovna zgrada, ovaj put za smještaj institucija Vlade Federacije BiH u Mostaru. Tako će tužna turistička atrakcija koja Mostar podsjeća na njegove najteže dane prestati biti zanimljiva stranim turistima, a sigurno postati poželjna građanima Bosne i Hercegovine željnim zaposljenja u javnom sektoru.