Home Društvo Konačno će se znati čija je rakija na Balkanu najbolja

Konačno će se znati čija je rakija na Balkanu najbolja

SHARE

U organizaciji Kantonalne  gospodarske komora Tuzla i Boutique Destilery Nadarević 8.i 9. prosinca u Hotelu Tuzla bit će održan 1. međunarodni festival rakija.

Očekuje se dolazak 50 proizvođača ovog žestokog pića iz BiH i cijele regije, a bit će predstavljena i bogata gastronomska ponuda najboljih domaćih proizvoda (sirevi i mesne delikatese).

Tradicija spravljanja rakije seže od davnina, a 1873. godine Pater Franz Pranner tijekom svog boravka u Bosni zabilježio je da “ovdje svi prave i piju rakiju i uživaju u njoj”.  Rakija se, inače, smatra nacionalnim pićem svih zemalja sa Balkana  i svi se „kunu“ da je njihova najbolja.

Osamnest gradi – četres’ stupnjeva Osim izložbenog dijela “1. međunarodni festival rakija Tuzla 2017” imat će i svoj natjecateljski dio gdje će stručni žiri ocijeniti uzorke, te im dodijeliti priznanja. Stručni žiri će činiti: Predrag Vukosavljević (predsjednik), profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dr. Nerma Spaho sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dipl.ing Ljubiša Stanković sa Poljoprivrednog  fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U okviru pratećih sadržaja festivala planirana  su  stručna predavanja te  panel diskusije o pripremi i proizvodnji rakije. Organizatori, osim samostalnih proizvođača, pozivaju i gospodarske subjekte da se pridruže festivalu i iskoriste priliku za promociju svoje firme, proizvoda i aktivnosti.