Home Gospodarstvo Od 200 milijuna kuna koliko mu pripada iz EU fondova ovaj grad...

Od 200 milijuna kuna koliko mu pripada iz EU fondova ovaj grad nije iskoristio niti jednu kunu!

SHARE

Knin nije iskoristilo ni kune od raspoloživih 200 milijuna iz europskoga fonda, koliko mu pripada od ukupno 900 milijuna kuna rezerviranih za pet ratom pogođenih gradova u Hrvatskoj.

Prije dvije i pol godine najavljivano je da će baš Knin prvi krenuti u lov na europski novac – jer ima pripremljenu dokumentaciju. Do danas ni jedan projekt nije ostvaren.

Bivši čelni čovjek grada Nikola Blažević priznaje da im je složena europska procedura bila preveliki zalogaj, “jer je evidentno da u tom trenutku Grad Knin i šire područje Knina nije imao kvalitetne stručne ljude koji bi mogli udovoljiti svim potrebama tog projekta”.

Žalac tvrdi da je ugovaranje europskih sredstava znatno ubrzano

Mijenja se stoga Intervencijski plan, temeljni dokument za provedbu projekta, educira se kadar, postavljaju novi rokovi.

Tijekom ovog mjeseca trebao bi biti raspisan natječaj za socijalni dio programa. Tu imamo na raspolaganju nekakvih 23 milijuna kuna za udruge i javne ustanove s područja Grada Knina, kaže Mario Čačić, dogradonačelnik Knina. Tu je i natječaj za poduzetnike, koji se raspisuje 30. studenoga, a na raspolaganju je 22,5 milijuna kuna. Javna rasprava o detaljima apliciranja projekata je u tijeku.

Od projekata za turističko i gospodarsko oživljavanje grada, Kninjani očekuju samo jedno – radna mjesta. Jedistvenu priliku za oživljavanje grada i 200 milijuna bespovratnih kuna nudi Europa Kninu. Novac je na raspolaganju do 2023. godine, a samo o Kninu i Kninjanima ovisi hoće li ga i dobiti!