Home Crna kronika Od Vašeg polja do našeg džepa: Boljitak reketario poljoprivrednike

Od Vašeg polja do našeg džepa: Boljitak reketario poljoprivrednike

SHARE

Tužitelj je naveo da su svjedoci iznosili tvrdnje kako su poljoprivrednici reketirani širom Federacije BiH te da su to radili uglavnom članovi Narodne stranke Radom za boljitak.

”Zloupotreba poticaja iz oblasti poljoprivrede je počinjena smišljeno i sistematski”, stav je Kantonalnog Tužiteljstva u Tuzli, koji su iznijeli na suđenju Jerku Ivanković Lijanoviću i Stipi Šakiću, optuženima za zloupotrebu položaja. Tužitelj Dalibor Bingas je kazao kako su samo iskazi trojice svjedoka osuđenika Merseda Šerifovića, Edina Ajanovića i Suada Čamdžića, dovoljni za osuđujuću presudu u ovom predmetu.

Odbio je tvrdnju Obrane da se osuđenicima pogodovalo pri sklapanju sporazuma, kako bi oni zauzvrat svjedočili. ”Oni su iskaze dali nakon sklapanja sporazuma i nisu svjedočili kako bi za sebe isposlovali manje kazne”, izjavio je Bingas, navodeći da su i drugi svjedoci potvrdili počinjenje krivičnog djela, a da optuženi Lijanović na suđenju nije govorio istinu.

BIRN podsjeća kako je Jerko Ivanković Lijanović optužen zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH, od 2011. do kraja 2014. godine. Tužitelj je naveo da su svjedoci iznosili tvrdnje kako su poljoprivrednici reketirani širom Federacije BiH te da su to radili uglavnom članovi Narodne stranke Radom za boljitak.

”To je bila kriminalna hobotnica koja se protezala i do Bihaća, Mostara i Travnika. Slogan ‘’Od naših polja do Vašeg stola’ u ovom slučaju se pretvorio u slogan ‘Od Vašeg polja do našeg džepa’. Svi su o tome znali, a samo oni koji su najodgovorniji, Lijanović i njegov savjetnik Šakić, navodno ništa nisu znali.

Okosnica obrane optuženih je bila da je sve ovo teorija zavjere, a da je i Tužiteljstvo dio zavjere”, kazao je Bingas, navodeći da je Obrana često govorila i da se radi o političkoj diskreditaciji Lijanovića. Kada je riječ o dodjeli poticaja, tužitelj je naveo da je Lijanović donio pravilnik koji je u suprotnosti sa Zakonom, a da je Šakić manipulirao dokumentacijom, prenosi BIRN.

”Nije postojao redoslijed obrade zahtjeva, nego je korištena kriminalna metoda slučajnog uzorka, koja je od Lijanovića povjerena Šakiću”, rekao je tužitelj, objašnjavajući da su na takav način birani korisnici od kojih su optuženi uzimali postotak od poticaja. ”Kako se moglo čuti, ukupna pribavljena imovinska korist činjenjem ovog krivičnog djela je 836.000 maraka. S obzirom da su osuđeni Šerifović i Čamdžić vratili 120.000 maraka, od Lijanovića bi trebalo oduzeti oko 710.000 maraka, a od Šakića 5.700 maraka”, naveo je tužitelj Bingas.