Home Gospodarstvo Prvi na Balkanu: ‘Prerađujemo isključivo bijeli luk iz Hercegovine’

Prvi na Balkanu: ‘Prerađujemo isključivo bijeli luk iz Hercegovine’

SHARE

Osim po vinu i medu, Hercegovina će ubuduće biti poznata i po bijelom luku i proizvodima od bijelog luka.

Pogon za preradu bijelog luka tvrtke Farmavit, jedini te vrste na području BiH a i regije, otvoren je u Ljubinju krajem rujna ove godine i već bilježi dobre rezultate u poslovanju, rekao je za Radiosarajevo.ba Milorad Popara direktor tvrtke .

U ovim pogonima nastaje desetak različitih proizvoda od bijelog luka, i to razne vrste marinada i namaza, te kiseli i sušeni bijeli luk.

“Naše proizvode je već sada moguće naći na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i Srbije i Crne Gore, a u toku je i preprema izvozne dokumentacije za Dansku”, rekao je za Radiosarajevo.ba Popara.

Prema njegovim riječima, u pregovorima su da se njihovi proizvodi od bijelog luka nađu i na tržištima Slovenije i Austrije, dok je dugoročni cilj da oko 80 posto proizvodnje izvoze u EU.

“U našem pogonu, prerađuje se isključivo bijeli luk iz Hercegovine, a oko 70 posto potrebnih sirovina osiguravamo iz vlastitog uzgoja, dok ostatak otkupljujemo od kooperanata”, dodaje Milorad Popara.

Kako je rekao, uskoro im neće biti problem otkupiti i preraditi sve tržišne viškove bijelog luka, ne samo sa područja Ljubinja, nego i iz drugih hercegovačkih općina.

“Prednost tog povrća, s hercegovačkog područja, jeste što prema vrijednosnoj nomenklaturi, ulazi među pet najkvalitetnijih u svijetu i što je za njim velika potražnja na europskom tržištu”, ističe direktor firme Farmavit.

Popare govori da su sadašnji kapaciteti prerade u pogonu oko 100 tona bijelog luka, odnosno milijun jedinica gotovog proizvoda na godišnjem nivou.

“Trenutno pravimo razne vrste marinada i pasta od bijelog luka, imamo i kiseli i sušeni bijeli luk. Planiramo da u narednom periodu počnemo da prerađujemo i crni luk, kao i druge vrste povrća”, ističe Popara.

On je istakao da će se realizacijom izvoza od 80 posto proizvodnje u EU, kreirati poslovno okruženje u ovom kraju koje će omogućiti zaposlenje novih kooperanat koji bi na svom imanju uzgajali proizvod od kojeg se može normalno živjeti.

“Osim po vinu i medu, Hercegovina će ubuduće biti poznata i po bijelom luku i proizvodima od bijelog luka”, zaključuje u razgovoru za Radiosarajevo.ba Popara.