Home Tech ‘Dr. Frankenstein’ uspješno je presadio ljudsku glavu na leš

‘Dr. Frankenstein’ uspješno je presadio ljudsku glavu na leš

SHARE

Prva, povijesna transplantacija ljudske glave provedena je na lešu u Kini, priopćio je talijanski neurokirurg Sergio Canavero. Tijekom 18-satne operacije stručnjaci su dokazali kako je moguće ponovno povezati kralježnicu, živce i krvne žile odrezane glave.

Postupak je proveo tim koji je vodio dr. Xiaoping Ren, koji je prošle godine prenio glavu na tijelo majmuna.

Canavero, koji se prije dvije godine medijski promovirao u prvog kirurga koji će obaviti transplantaciju ljudske glave, najavio je da će se slična operacija na živom čovjeku obaviti u prosincu. Pacijent je Rus Valerij koji terminalno boluje od rijetke atrofije.

Kontroverzni kirurg održao je jučer konferenciju za novinare u Beču. Tom prilikom je rekao:

– Priroda nam je predugo nametala svoja pravila. Rađamo se, rastemo, starimo i umiremo. Više od 110 milijardi ljudi umrlo je u ovih nekoliko milijuna godina. To je masovni genocid, no ušli smo u doba u kojem ćemo vratiti našu sudbinu u svoje ruke. Sve će se promijeniti. Budite svjesni da je prva transplantacija ljudske glave uspješno obavljena.

Dr. Frankenstein‘, kako su prozvali Canavera, tvrdi da je ovo posljednji korak za formalno presađivanje glave. Rekao je i da misli kako za početak njegov projekt neće ići globalno.

Najavljena operacija u prosincu trajat će 36 sati i stajati 12 milijuna eura, a u njoj će sudjelovati 150 članova medicinskog osoblja. Canavero je na njoj radio 30 godina.